Интелигентните договори се внедряват в Биткойн блокчейна (BTC).

0
484
интелигентни договори биткойн

Интелигентните договори кацат на Биткойн блокчейна (BTC).

Краля на криптовалутите, биткойн, е първата криптовалута. Първоначално позволява обмен на стойност между равнопоставени, тоест между две личности, които се доверяват един на друг. През 2009 г. това беше революция за паричния и финансовия сектор, но това беше само началото на много по-голямо сътресение за сектора. По-късно, през 2015 г., интелигентните договори се появиха благодарение на блокчейна на Ethereum. Един вид договор на хартия, кодиран в мрежата.

За да си гарантира своето използване, както и просперитет, блокчейнът на Bitcoin започва да хоства интелигентни договори. Мрежата се развива стъпка по стъпка благодарение на различни решения, които ще разгледаме подробно в тази статия.

Какво са интелигентните договори за биткойн

Просто интелигентният договор представлява цифров акорд. Изпълнява се автоматично и въз основа на критерии, определени по-горе. Например, той може да определи автоматичното изпращането на биткойн от един потребител на друг с известно закъснение. Те вече могат да бъдат прости или сложни по своя характер, като се изисква обикновен подпис за одобряване на разходите или включват няколко други критериия.

Мрежата на Биткойн е в състояние да се справи с широк спектър от интелигентни договори благодарение на своя скриптов език. Благодарение на него потребителите могат да установят критериите, които ще бъдат свързани със собствения им интелигентен договор . Тези критерии трябва да бъдат изпълнени, за да се получи разрешение за разход. По този начин всички транзакции с биткойн са интелигентни договори .

Текущи конфигурации

 1. Първоначалната настройка
  Първоначално биткойнът е създаден за обмен на стойност между двама потребители без никакъв посредник. Блокчейнът действа като регулатор и мост между двете страни.

Технически, ключовете установяват изискването потребителят да предостави подпис, който съответства на публичния ключ. Тъй като валиден подпис може да бъде създаден само от собственика на частния ключ, който съответства на криптографския хеш на публичния ключ, биткойнът принадлежи изключително и само на собственика на частния ключ.

 1. Мулти-подписи
  Настройката с множество подписи позволява на три страни да държат съвместно средствата. Условията например могат да бъдат два от три подписа, за да се извърши разходът. Тази система гарантира, че нито една от страните не може да открадне средствата или да попречи на мнозинството да харчи, както желае.

Тази техника също така позволява да се увеличи моделът на действие набиткойн блокчейна , като се премине от обмен между двама потребители към трима или повече.

 1. Биткойн транзакции, заключени във времето
  Всъщност потребителите също имат възможност да заключват транзакциите във времето. Те ще останат валидни само за определено време. Например, скрипт за договор може да изисква 3 подписа, за да изразходвате биткойн преди определено време, след този период ще се изисква само един подпис.

Подобрения

Lightning Network

Съществуват протоколи от втори слой, които поддържат блокчейна на биткойн . По-известен като „ Lightning Network “, Този проект, чиято бяла книга беше публикувана през 2016 г., позволява канали за плащане да бъдат отворени между няколко потребители в мрежа от втори слой. Lighting Network е само един от многото протоколи, които позволяват прехвърлянето на биткойни извън основната блокчейн верига. Този метод има за цел да поддържа блокчейна и да отговаря на проблема със задръстванията с транзакции. Тази мрежа позволява обмен между няколко потребители, без да засяга блокчейна майка. Само транзакциите за отваряне и затваряне на канали ще бъдат изброени в регистъра на Биткойн.

Основен корен

Съвсем наскоро през 2021 г. се появи и надстройката „ Taproot » в мрежата Bitcoin . Това предлага възможност на потребителите на блокчейна да добавят сложност при създаването на интелигентни договори. Без да навлизаме в технически подробности, това подобрение прави възможно комбинирането на различни скриптове един с друг. Като цяло мрежата набира ефективност и поверителност.

Тези подобрения позволяват да се увеличи използването на Биткойн мрежата, но не само. Те отговарят на нуждите от подобрения и предоставят отговори на проблеми, известни на текущите блокчейни. Претоварването, бързината, децентрализацията, сигурността, конфиденциалността, толкова много ключови критерии, които трябва да се вземат предвид при разработването на блокчейна. И това е, което общността Биткойн би искала да отговори по възможно най-благоприятния начин.

Следете развитието на биткойн блокчейна.

Решенията
Ние анализирахме основните решения, които съществуват в Биткойн блокчейна за обмяна на стойност. Но как тогава да използваме биткойн и децентрализираното финансиране? Този, който се появи благодарение на интелигентните договори от блокчейна на Ethereum.

И Bitcoin вече ще може на работи с интелигентни договори от същия тип като тези, въведени в блокчейна на Ethereum, след което разработчиците ще могат да създават всякакви нов тип интересни и вълнуващи системи и услуги. По този начин мрежата Bitcoin ще има нова добавена стойност за своите потребители.

 1. Блокчейн мостове
  Настоящото решение ще допренесе за възможността да се изпрати биткойн във веригата на Ethereum, за да се използват интелигентни договори, налични в блокчейна и. За това трябва да „завъртите“ вашия биткойн и да го насочите към организация, която се занимава с мостови екосистеми. Тази организация ще издава „опаковани биткойни “ и от своя страна ще запази първоначално изпратения биткойни . Биткойните пакетирани ще бъдат изпратени на блокчейн дестинация и могат да работят с интелигентни съществуващи интелигентни договори. Благодарение на тази манипулация, това е възможност за използване на нейните биткойни с децентрализирано финансиране. Но този процес засега ще е в известен смисъл опасен от страна, че мостовете могат да бъдат атакувани и трябва да имате увереност, когато изкупите. първоначално изпратените биткойни .

Всеки допълнителен логистичен играч води до намаляване на сигурността, свързана с криптовалутите .

 1. RGB
  Както може би сте прочели в нашите статии, RGB проектът е протокол от трети слой, и за да работи се наслагва върху втория слой в случая на Lightning Network. Това всъщност е платформа за интелигентни договори, която има планове да подобри мащабируемостта и поверителността на съществуващия блокчейн. Този проект позволява да се постигнат значителни подобрения в мрежата

Инрелигентни договори в биткойн приложения:

– Издаване на заменими цифрови активи, като акции, облигации или всякаква друга форма на ценни книжа

– Създаване на колекционерски предмети

– Възможност за връщане на по-сложни смарт договори

– Създаване и управление на децентрализирани идентичности

 1. Криптовалути
  Други криптоактиви искат да помогнат за развитието на екосистемата Bitcoin . Такъв е случаят с ICP (интернет компютър), който предлага решение за „ криптография с низов ключ “. Просто тази мрежа е в състояние да хоства, изпраща и получава биткойни в неговите интелигентни договори . Този блокчейн е в състояние да комуникира с мрежата Bitcoin, тъй като те използват едни и същи скриптове. Интернет компютърният протокол може сигурно и прозрачно да генерира подписи, свързани с блокчейна на биткойн.

Програмата позволява сливането на двете екосистеми, за да се гарантира мащабируемоста на мрежата, сигурноста, както и поверителноста на потребителите.

Точно като и в проекта Stacks, който е решение за блокчейна при слой 1. Той има за цел да интегрира интелигентните договори и децентрализираните приложения в мрежата на Биткойн. Тези интелигентни договори се правят без каквато и да е промяна в текущата функционалност на биткойн мрежата. Неговата мощност, сигурност и стабилност остават абсолютно същи и незасегнати.

В заключение

В момента продължава разработката на големи проекти за подобряване на биткойн мрежата, които ще разкрият още повече случаи на употреба. Интелигентните договори са от съществено значение за продължаването на биткойн блокчейна. Все още е необходимо да знаете как да ги използвате най-добре, за да можете да запазите децентрализацията, сигурността и мащабируемостта.

Интересно е да се види как биткойн блокчейна расте от самосебеси. От една страна, Lightning Network и Taproot с цел подобряването на сигурността и скоростта на мрежата. От друга страна и тези външни участници по проекти като Stacks и Internet Computer, които желаят да подпомогнат развитието на краля на криптовалутите. Тук само можем да говорим за общност, която всеки се поставя в услуга на обществото ни като цяло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук