Фундаментален анализ на криптовалути

0
1216
фундаментален анализ криптовалутати

Ръководство за фундаментален анализ на криптовалути.

Криптовалутния фундаментален анализ включва задълбочено запознаване с наличната информация за финансов актив. Например можете да разгледате случаите на използване, количеството хора, които го използват и екипът зад проекта.

Вашата цел е да стигнете до заключението, дали конкретния дигитален ктив е надценен или подценен. На този етап можете да използвате своите прозрения, за да прецените вашите търговски позиции.

Въведение

Търговията с активи,  като  криптовалутите, които са изключително чувствителни и променливи, изискват известни умения. Изборът на стратегия, разбирането на необятния свят на търговията и овладяването на техническия и фундаментален анализ са практики, които идват с известно обучение.

Що се отнася до техническия анализ, повечето експертни познания могат да бъдат приобщени от финансовите пазари. Много търговци на криптовалути използват същите технически показатели, наблюдавани при търговията на Форекс, акции и стоки. Инструменти като RSI , MACD и Bollinger Bands се стремят да прогнозират поведението на пазара, независимо от актива, който се търгува. Тези инструменти за технически анализ са изключително популярни и в криптовалутното пространство.

При фундаменталния анализ на криптовалутите, въпреки че подходът е подобен на този, използван и при другите основни пазари, всъщност не можете да използвате изпитани инструменти за оценка на крипто активи. За да проведем правилно ФА в криптовалутите, трябва да разберем откъде тези активи извличат своята стойност.

В тази статия ще се опитаме да идентифицираме показателите, които могат да се използват при създаването на ваши собствени показатели.

Какво е фундаментален анализ (ФА)?

Фундаменталният анализ (ФА) е подход, използван от инвеститорите за установяване на „вътрешната стойност“ на актив или бизнес. Разглеждайки редица вътрешни и външни фактори, тяхната основна цел е да определят дали споменатият актив или бизнес е надценен или подценен. След това те могат да използват тази информация за стратегическо влизане или излизане от позиции.

Техническият анализ също дава ценни търговски данни, но води и до различни прозрения. Потребителите на Техническият анализ вярват, че могат да предвидят бъдещите движения в цените въз основа на миналото представяне на активите. Това се постига чрез идентифициране на нивата на ценовите свещи и с изледване на основните ценови показатели.

Традиционните фундаментални анализатори обикновено разглеждат бизнес показателите, за да разберат каква според тях е реалната им стойност. Използваните показатели включват печалба на акция (колко печалба прави компанията за всяка неизплатена акция) или съотношението цена / отчет (как инвеститорите оценяват компанията спрямо нейната балансова стойност). Те могат да съпоставят няколко бизнеса в една ниша, за да разберат как изглежда тяхната бъдеща инвестиция спрямо другите.

Проблемът с криптовалутния фундаментален анализ

Мрежите за криптовалута всъщност не могат да бъдат оценени през същия обектив като традиционния бизнес модел. Ако не друго, по-децентрализираните предложения като Bitcoin (BTC) са по-близо до стоките. Но дори и при по-централизираните криптовалути (като тези, издадени от организации), традиционните индикатори за фундаментален анализ не могат да ни кажат много.

И така, трябва да насочим вниманието си към различни индикации. Първата стъпка в този процес е да се идентифицират силните показатели. Под силни разбираме такива, които не могат лесно да бъдат манипулирани. Например броя на последователите в Twitter или потребителите в Telegram / Reddit вероятно не са добри показатели, тъй като е лесно се създадат фалшиви акаунти или се купват изкуствени ангажименти в социалните медии.

Важно е да се отбележи, че няма единична мярка, която да ни даде пълна представа за мрежата, която оценяваме. Бихме могли да разгледаме броя на активните адреси в блокчейн и да видим, че той рязко се увеличава. Но това не ни говори много от само себе си. Доколкото знаем, това може да са задкулисни актьори, които прехвърлят пари напред-назад на нови адреси.

В следващите секции, ние ще разгледаме три категории криптографски показатели: показателите за веригата, показатели на проекта , както и финансови показатели. Този списък няма да бъде изчерпателен, но трябва да ви осигури прилична основа за последващото създаване на свои показатели.

On-chain метрики

On-chain метриките са тези, които могат да бъдат наблюдавани чрез преглед на данните, предоставени от blockchain. Можем да направим това сами, като стартираме възел за желаната мрежа и след това експортираме данните, но това може да отнеме много време и да струва скъпо. Особено ако обмисляме само инвестицията и не искаме да губим време или ресурси за начинанието.

По-лесно решение би било извличането на информацията от уебсайтове или API, специално проектирани с цел информиране на инвестиционни решения. Например, верижният анализ на Bitcoin на CoinMarketCap ни дава безброй информация. Допълнителни източници включват таблици с данни на Coinmetrics.

Брой транзакции

Броят на транзакциите е добра мярка за активност, протичаща в мрежа. Чрез начертаване на броя за зададени периоди (или чрез използване на пълзящи средни стойности ) можем да видим как активността се променя с течение на времето.

Имайте предвид, че към този показател трябва да се отнасяте внимателно. Както и при активните адреси, не можем да бъдем на 100% сигурни, че еднолично някой не прехвърля средства между собствените си портфейли, за да разшири дейността по веригата.

Стойност на транзакцията

За да не се бърка с броя на транзакциите, стойността на транзакцията ни казва колко стойността е била транзактирана в рамките на даден период от време. Например, ако в същия ден са изпратени общо десет транзакции към Ethereum , на стойност 50 долара всяка, бихме казали, че дневният обем на транзакциите е 500 долара. Можем да измерим това във фиатна валута като долари или да го измерим в собствената единица на протокола (ETH).

Активни адреси

Активните адреси са блоковите адреси, които са активни в даден период. Подходите за изчисление за този случай варират, но популярен е метода  да се броят както подателят, така и получателите на всяка транзакция през зададени периоди (напр. Дни, седмици или месеци). Някои също изследват броя на уникалните адреси кумулативно, което означава, че те проследяват общия брой с течение на времето.

Платени такси

Може би по-важното за някои крипто активи, отколкото други са платените такси които могат да ни кажат за търсенето на блоково пространство. Бихме могли да ги възприемаме като оферти на търг: потребителите се състезават помежду си, за да включат своевременно транзакциите си. Тези, които наддават по-високо, ще видят своите транзакции потвърдени ( извлечени ) по-рано, докато офериращите по-ниски стойности ще трябва да изчакат по-дълго.

За криптовалутите с намаляващи графици на емисии това е интересна метрика за изследване. Основните доказателства за работа (PoW) е осигуряващата блокова награда. В някои се състои от блокова субсидия и такси за транзакции. В субсидния блок възнаграждението намалява периодично (в събития като намаляване наполовина при Bitcoin ).

Тъй като разходите за добив са склонни да се увеличават с течение на времето, но блоковата субсидия бавно намалява, има смисъл в това таксите за транзакции да се увеличават. В противен случай миньорите които обработват транзакциите трябва да работят на загуба и ще започнат постепенно да отпадат от мрежата, а това има въздействащ ефект и върху сигурността на блокчейн веригата.

Скоростта  на хешрейта и заложената сума
Днес блокчейните използват много различни консенсусни алгоритми, всеки със своите собствени механизми. Като се има предвид, че те играят такава неразделна роля в защитата на мрежата, запознаването с  данните около тях може да се окаже ценно за фундаменталния анализ.

Честотата на хешрейта в Proof of Work често се използва, като мярка за здравословното състояние на мрежата на криптовалутите. Колкото по-висока е скоростта на хеширане, толкова по-трудно е да се осъществи 51% атака. С увеличаването на хешрейта във времето може да ви даде представа за нарастващ интерес към валутатата, вероятно в резултат на евтини енергийни разходи и за по-високи печалби. И обратно, намаляването на скоростта на хеширане сочи към майнъри, които излизат офлайн („капитулация на миньори“), тъй като вече не им е изгодно да осигуряват защитата на блокчейн мрежата.

Факторите, които могат да повлияят на общите разходи за добив, включват текущата цена на актива са броя на обработените транзакции и платените такси. Разбира се, преките разходи за добив (електроенергия, изчислителна мощност) също са едно важно съображение.

Залагането (в Proof of Stake , например) е друга свързана концепция с подобна теория на игрите на PoW добива. Доколкото механизмите обаче работят по различен начин. Основната идея е потребителите да залагат собствени те си средства, за да участват в гемерирането и проверката на блока. Като такива бихме могли да разгледаме сумата, заложена в даден момент, за да преценим лихвата (или липсата й).

Проектни показатели

Когато верижните метрики се занимават с наблюдаеми блокчейн данни, метриките на проекта включват качествен подход, който разглежда факторите като представянето на екипа (ако има такъв), бялата книга и предстоящата втемева карта на събитията по проекта.

Бялата книга
Силно се препоръчва да прочетете техническия документ на всеки проект, преди да инвестирате. Това е технически документ, който ни дава преглед на проекта за криптовалута. Един добър технически (бял )документ трябва да дефинира целите на мрежата и в идеалния случай да ни даде представа за:

Използваната технология (с отворен код ли е?)
Случаят (ите) за употреба, за който се стреми да се погрижи
Пътната карта за надстройки и нови функции
Схемата за доставка и разпределение на монети или жетони
Разумно е да направите препратка към тази информация с дискусии по проекта.

Какво казват другите хора за това?

Има ли неизпълнени негативни точки по проекта?

Реалистични ли изглеждат целите?

Екипът

Ако зад мрежата за криптовалутата стои определен екип, историята на членовете му могат да разкрият дали екипът има необходимите умения, за да осъществи проекта. Предприемали ли са членове по-рано успешни начинания в тази или подобна индустрия? Достатъчен ли е техният опит, за да достигнат предвидените им етапи? Участвали ли са в някакви съмнителни проекти или измами ?

Ако няма екип зад проекта, как изглежда общността на разработчиците? Ако проектът има публичен GitHub , проверете колко участници има и колко активността ако има такава. Монета, чието развитие е постоянно, определено  е по-привлекателна от тази, чиито данни не са актуализирани примерно от две години.

Бяла книга

Силната „бяла книга“ трябва да ни даде представа за случите на употреба, към който е насочен крипто активът. На този етап е важно да се идентифицират проектите, с които се конкурира, както и настоящата морално остаряла инфраструктура, която се стреми да замени.

В идеалния случай фундаменталният анализ трябва да бъде и също толкова строг. Един актив може да изглежда привлекателен сам по себе си, но същите показатели, приложени към подобни крипто активи, могат да разкрият, че избраните от нас са по-слаби от останалите.

Токеномика и първоначално разпределение

Някои проекти създават жетони като решение, търсещо проблем. Да не кажа, че самият проект не е жизнеспособен, но свързаният с него маркер може да не е особено полезен в този контекст. Като такъв е важнстта да се определи дали токенът има реална полезност. И като разширение, дали тази помощна програма е нещо, което ще разпознае по-широкият пазар, и колко вероятно би се оценила полезността.

Друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид по този въпрос, е как първоначално са били разпределени средствата. Дали чрез  ICO или IEO , или дали потребителите са го спечелили основно чрез копаене? В случая с първия, в белия документ трябва да се посочи колко се предвижда за основателите и екипа и колко ще бъде на разположение на инвеститорите. В случая с последното бихме могли да потърсим и доказателства при момента на създаването актива (добиви в мрежата, преди да бъде актива обявен).

Фокусирането върху разпределението може да ни даде представа за всеки съществуващ риск . Например, ако по-голямата част от токените са собственост само на няколко страни, то бихме могли да стигнем до заключението, че това е доста рискована инвестиция, тъй като в крайна сметка тези страни могат изкуствено да манипулират пазара.

Финансови показатели

Информацията за това как активът се търгува в момента, и как се е търгувал по-рано, ликвидност и т.н., може да бъде полезна при фундаменталния анализ. Обаче и други интересни показатели, могат да попаднат в тази категория, тези, които се отнасят до икономиката и стимулите на протокола на криптоактивите.

Пазарна капитализация

Пазарната капитализация (или мрежовата стойност ) се изчислява чрез умножаване на циркулиращото предлагане и текущата цена. По същество това представлява хипотетичната цена за закупуване на всяка една налична единица от крипто актива (при условие, че няма приплъзване).

Сама по себе си пазарната капитализация може да бъде и подвеждаща. На теория би било лесно да се издаде необезпечен жетон на цена от десет милиона единици. Ако само един от тези токени се търгуваше за $ 1, тогава пазарната капитализация щеше да бъде $ 10 милиона. Тази оценка очевидно е изкривена – без силно предложение за стойност е малко вероятно по-широкият пазар да се интересува от маркера.

В свързана бележка е невъзможно наистина да се определи колко единици са в обращение за дадена криптовалута или токен. Монетите могат да бъдат изгорени , ключовете могат да бъдат изгубени и средствата просто да бъдат забравени. Вместо това виждаме приближения, които се опитват да филтрират монети, които вече не са в обращение.

Независимо от това, пазарната капитализация се използва широко, за да се разбере потенциалът за растеж на мрежите. Някои крипто инвеститори смятат, че монетите с малка капитализация са по-склонни да растат в сравнение с тези с голяма капитализация. Други смятат, че големите капачки имат по-силни мрежови ефекти и следователно имат по-голям шанс от неустановените малки капачки.

Ликвидност и обем

Ликвидността е мярка за това колко лесно даден актив може да бъде закупен или продаден. Ликвидният актив е този, който няма да имаме проблем и забавяне при продаажбата на моментната търговска цена. Свързана концепция е тази на ликвиден пазар , който е конкурентен пазар, залят от запитвания и оферти (което води до по-строг спред между офертите и търсенето ).

Проблем, който бихме могли да срещнем на неликвидния пазар, е, че не можем да продадем активите си на „справедлива“ цена. Това ни казва, че няма купувачи, желаещи да извършват сделката, оставяйки ни две възможности: да намалим заявката или да изчакаме увеличаване на ликвидността.

Обемът на търговията е индикатор, който може да ни помогне да определим ликвидността. Той може да бъде измерен по няколко начина и служи да покаже колко стойност е била търгувана за даден период от време. Обикновено графиките показват дневния обем на търговията (деноминирани в естествени единици или в долари).

Познаването на ликвидността може да бъде полезно в контекста на фундаменталния анализ. В крайна сметка тя действа като индикатор за интереса на пазара като бъдеща инвестиция.

Механизми за доставка

За някои механизмите за предлагане на монета или жетон са едни от най-интересните свойства от инвестиционна гледна точка. Всъщност модели като  съотношението запас към поток (S2F) нарастват популярността сред привържениците на Биткойн.

Максималното предлагане ,  циркулиращото предлагане и нивото на  инфлация могат да послужат за решение. Някои монети намаляват броя на новите единици, които произвеждат с течение на времето, което ги прави привлекателни за инвеститорите, които вярват, че търсенето на нови единици ще надмине тяхната наличност. 

От друга страна, различните инвеститори биха могли да видят строго принудително ограничение като вредно в дългосрочен план. Такива опасения могат да бъдат, че това възпира използването на монетите / жетоните, тъй като потребителите решават вместо това да  ги съхраняват . Друга критика е, че тя непропорционално възнаграждава децата, които приемат, докато стабилната инфлационна политика би била по-справедлива за новодошлите.

Комбиниране на показатели и създаване на FA индикатори

След като се запознахме с някои от основните мерки, нека поговорим за комбинирането им, за да разберем по-добре финансовото състояние на активите, с които работим. Защо да го направя? Е, както посочихме в предишните раздели, има недостатъци при всеки показател. Освен това, ако просто разглеждате колекция от числа за всеки проект за криптовалута, пренебрегвате много важна информация. Обмислете следния сценарий:

 

Монета А

Монета Б

Пазарна капитализация

100 000 000 долара

5 000 000 долара

Брой транзакции (6 месеца)

20 000 000

40 000 000

Ср. стойност на транзакцията (6 месеца)

50 долара

100 долара

Активни адреси (за 6 месеца)

30 000

2 000

Изолирано активните адреси не ни казват нищо по същество, ако сравним двете предложения. Със сигурност бихме могли да кажем, че монета А е имала по-активни адреси през последните шест месеца от монета Б , но това далеч не е изчерпателен анализ. Как тази цифра е свързана с пазарната капитализация? Или броят на транзакциите?

Една по-предпазлив подход би бил да се създаде някакъв вид съотношение, което бихме могли да прилага по отношение на някои от монета „статистическите данни, а след това да я сравни със същото съотношение се използва на монети B е. По този начин не сравняваме сляпо отделните показатели на всяка монета. Вместо това можем да създадем стандарт за независимо оценяване на монети.

Например, можем да решим, че връзката между пазарната капитализация и броя на транзакциите е много по-показателна, отколкото само пазарната капитализация. В този случай можем да разделим пазарната капитализация на броя транзакции. За монета А в крайна сметка получаваме съотношение 5, а за монета Б съотношението ни е 0,125.

Ако се възползваме само от това съотношение, може да си помислим, че монета В е по-ценна от монета А, тъй като изчисленото число е по-ниско. Това означава, че има много по-висока сума на сделките по отношение на капачката на пазара в монети B . Следователно може да изглежда, че монета Б има повече полезност или че монета А е надценена.

Нито едно от тези наблюдения не трябва да се тълкува като инвестиционен съвет – това е просто пример за това как бихте могли да нарисувате малка част от по-голямата картина. Без да разбирате целите на проектите и функцията на монетите, не можете да определите дали сравнително по-малкият номер на транзакция в монета А е положително или отрицателно развитие.

Подобно съотношение, което е видяло известна популярност на пазарите на криптовалути, е съотношението NVT . Създадено от анализатора Уили Ву, съотношението стойност към транзакция в мрежата е наречено „съотношението цена / печалба на крипто света“. С най-прости думи, това включва разделяне на пазарната капитализация (или мрежовата стойност) с трансактираната сума (обикновено на дневна графика).

Ние само надраскваме повърхността само върху видовете индикатори, които могат да се използват. Фундаменталният анализ е свързан с разработването на система, която може да бъде използвана за оценка на проектите. Колкото повече качествени изследвания правим, толкова повече данни трябва да работим.

Заключителни мисли

Правилно направения  фундаментален анализ може да ви даде безценна информация за криптовалутите по начин, по който техническият анализ не може. Възможността да отделите пазарната цена от „истинската“ стойност на мрежата е отлично умение, което трябва да притежавате, когато търгувате или инвестирате. Разбира се, има неща, които TA може да ни каже, които не могат да се предвидят с ФА. Ето защо в наши дни много  търговци и инвеститори използват в комбинация и двете .

Както при много стратегии, няма универсален пътеводител за фундаментален анализ. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да разберете някои от факторите, които трябва да вземете предвид, преди да влезете или да излезете от позиции на крипто активи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук