Това е историята на Брендан Айх , изобретателя на JavaScript, програмист с дълъг и нарастващ списък от постижения!

В този блог ще разгледаме как Брендан Айх е стигнал до висотите, където е днес, и ще обсъдим неговия най-нов проект (Brave) и как той ще промени Интернет и начина, по който всички се изживяваме в мрежата.

История на Брендан Айх

Брендан Айх – американски технолог и създател на езика за програмиране JavaScript. Той е един от основателите на проекта Mozilla, фондация Mozilla и Mozilla Corporation,  служил като главен технически ръководител на Mozilla Corporation и за кратко главен изпълнителен директор. В момента той е главен изпълнителен директор на Brave Software. Компания разработваща иновативния интернет браузър (наречен Смел), който обещава на своите потребители повече поверителност, по-добра сигурност и по-бързи скорости на сърфиране.

Ранен живот

Брендън Айх израства в Пало Алто Америка, завършва гимназия Елууд П. Къббъри, през 1979 г.

Айх е защитава бакалавърска степен по математика и компютърни науки в университета Санта Клара. Завършва своята магистърска степен през 1985 г. в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн.

Започва своята кариера в Silicon Graphics – производител на високопроизводителни компютри като, работи седем години по операционната система и мрежовия код. След това той е работил в продължение на три години за MicroUnity Systems Engineering къзето се заема с писането на DSP код за микроядра. MicroUnity е ранен разработчик на широколентови микропроцесорни технологии и до днес все още съществува на пазара.

Брендан Айх Ерата на Netscape и JavaScript

През април 1995 г Брендан Айх е нает в Netscape Communications Corporation., за да се заеме с херкулесова задача: за създаване на работещ прототип на програмен език за уеб браузъра Netscape; като има само 10 дни, за да го напише.

Ако това звучи безумно, помислете за залога: темпото на иновациите в средата на 90-те години е изключително интензивно. Microsoft току-що е пуснал Windows 95, който включваше интегриран Internet Explorer, който представляваше сериозна заплаха за Netscape.

Java изглеждаше очевиден избор за интеграция с Netscape, като те искаха по-лек език, който да е достъпен и за непрофесионалисти. Аих разказа ситуацията в интервю за 2012 г . :

„през май 1995 г. когато разработвах класове в JavaScript, Казваха ми че езика прекалено много се доближава до Java, или че JavaScript се конкурира с Java… Но всичко беше маркетингова поръчка, за да изглежда като Java, но разликата е прекалено голяма.
Айх вече има своя история в създаването на езици за програмиране. Като студент, той се забавлява с измислянето на нови компютърни езици, само за да експериментира със синтаксиса. В Silicon Graphics той създаде нови езици, които бяха използвани за изграждане на разширения за мрежови мониторингови инструменти. Оказва се, че той е правилният човек за работата, тъй като JavaScript в момента е най-широко използваният език за програмиране в света.

Успехът му с JavaScript се свеждаше до факта, че той е опростен обективен модел и комбинира някои от най-добрите характеристики на Java, C, SmallTalk и LISP. Но не само това,Според Айх JavaScript се оказва изключително адаптивен компютърен език.

Айх съоснователя на Mozilla

През 1998 г. Айх е съосновател на проекта Mozilla с Джейми Завински. В отговор Айх помогна да се разгърне фондация Mozilla като независим субект. През 2005 г. Айх пое ролята на Ръководител на корпорацията Mozilla, организацията с нестопанска цел на Mozilla Foundation. В последствие той е повишен в главен изпълнителен директор през 2014 г., но мандатът му е изключително кратък поради политически причини.

Създаването на Брейв: Нов начин за сърфиране в мрежата

Айх в момента е главният изпълнителен директор на Брейв, който създаде Брейв уеб браузъра с отворен код .

Брейв е уникален по няколко начина:

  • блокира реклами и тракери
  • защити данните на потребителите
  • най-бързия браузър, който ускорява скоростта на сърфиране. (до 8 пъти по – бързо от Chrome).

Брейв Браузър с портфейл

Най-новата му функция обаче е системата за микроплащания, която позволява на потребителите да печелят награди за гледане на съдържание и да споделят тези награди със създателите на съдържание.

БАТ токен

Basic Attention Token (BAT)

Brave дори има своя собствена валута: токен, базиран на Блокчейн, наречен Основен Токен за Внимание (BAT).

Рекорд в пред оферирането за монета

Марката BAT е запомнена със своя старт чрез рекордното първоначално предлагане на монетата (ICO).

На 31 май 2017 г. Компанията събра внушителните 35 милиона долара само за 30 секунди, като продаде рекордните 1.5 милиарда BAT токена – най-бързият рекорд за ICO.

Допълнителни 500 млн. BAT се пазят за бъдещо развитие на браузъра и популяризирането му сред потребителите.

Извън Брейв кампанията на Брендън Айх събра предимно от акционери и от различни големи инвеститори с финансиране от над $7 млн. Долара, с изключително доверие за да продължи да развива Брейв – новия уеб браузър

Брейв потребителите могат да свържат портфейла си с BAT към браузъра си и да получават заплащане за гледане на реклами, рекламирани от рекламодателите във вътрешната мрежа на Brave. Освен това, потребителите могат да изберат да използват Brave без реклами и да се насладят на по-безпроблемно и бързо сърфиране.

Този иновативен модел за споделяне на приходи може напълно да промени начина, по който възприемаме мрежата.

Днес рекламодателите плащат на Google или Facebook, за да достигнат до потребителите, а Google и Facebook използват потребителски данни, за да показват реклами на подходящата аудитория. Но с модела, представен от Brave и BAT, потребителите запазват контрола върху своите данни (и само вниманието) и им се заплаща, ако решат да го споделят с рекламодателите.

Представете си сърфирането без да се налага да виждате досадни реклами.

А спомняте ли си кога рекламодателите директно са ви плащали (не само Facebook или Google) за времето, което прекарвате в гледане на техните реклами?

И двете възможности вече са възможни с Brave.

Запознайте се с полезните качества на Брейв уеб браузъра, за които може би не знаете.

ИНСТАЛИРАЙ БРЕЙВ

Следвайте Айх и неговата мисия, за да променим ЗАЕДНО начина, по който се развива интернет.

Подкрепете Брейв! Запознайте се с ИНОВАТИВНИЯ БРАУЗЪР.

Инвестинблокчейн се фокусира върху организации, асоциации и хора, които са имали и / или продължават да имат положително въздействие върху света на технологиите, блокчейн и света на програмирането!

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук