2022 преломната година в развитието на Блокчейн

0
1013
Блокчейн
Блокчейн технология

В края на 2021 г. глобалната пазарна капитализация на криптовалута достигна 3 трилиона долара – рекорд за всички времена. Криптовалутите като Bitcoin и Ethereum са подкрепени от блокчейн технологията. Приемането на блокчейн и технологиите и продуктите, които поддържа, ще продължи да оказва значително влияние върху бизнеса и неговото развитие.

Но блокчейн технологията е нещо много повече от система за сигурно прехвърляне на криптовалути. Отвъд финансите, блокчейн се използва в приложения, включително здравеопазване, застраховане, гласуване, социални помощи, хазарт и хонорари на артисти. С технологията, която вече оказва влияние върху бизнеса и обществото на много нива, глобалната икономика се подготвя за блокчейн революцията.

2022г. се оказва една много трудна година за повечето криптовалутни инвеститори. Цената на Bitcoin намаля драстично с около 65% от своите най-високи нива, последвана и от другите алткойни които се разгромиха с до 80%

От гледна точка на крипто цената, 2022 г. се изявява като безмилостна и опустошителна кървава баня.

Въпреки това, ако си дадем малко време и погледнем назад към постиженията в криптографската индустрия за 2022 година, ще се изненадаме приятно. Промишлеността и блокчейн свързаните с нея проекти наистина постигнаха изключително много.

Постиженията в Блокчейн

Според крипто общностите, едно от най-забележителните неща, които се случиха тази година, е все по-голямата яснота от регулаторните органи за „блокчейн“ и дигиталните активи.

Юрисдикциите от цял ​​свят виждяха регулаторите да предприемат действия, като освобождаването на регулаторните рамки, които ще насърчат иновациите, вместо да го възпрепятстват. Правителствата и регулаторите вече се убеждават в истинския потенциал на Блокчейн технологията.

Освен това регулаторите не само затоплят своето отношение, но и „Fortune 500“ компаниите и институционалните инвеститори приемат криптовалутите като един висок клас активи и допринасят за реализиране на потенциала на технологията.

Например инициативите на IBM, Visa, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase и др., ориентирани към Блокчейн, обхващат света на крипто-валутата с многообразни крипто услуги.

2022: Година на разрастване

Както можеше и да се очаква, блогът на Ripple за пробивите в блокчейн индустрията не би бил пълен, без да се споменат пробивите на компанията.

Въпреки цената на XRP марката Ripple, която падна над 60% от своя ценови пик, Ripple имаше една невероятна година.

Глобална мрежа за плащания Ripple, RippleNet сега съдържа мрежа от над 120 финансови институции и обхваща 48 страни на цели 6 континента.

Трансгранични плащания

Компанията е наистина глобална и RippleNet предостави ликвидност на търсенето за трансгранични плащания, използвайки дигиталния актив на XRP. Захранването на тези транзакции е системата на Ripple xRapid, която позволява бързи, евтини и прозрачни трансфери.

За да даде контекст на ефективността на RippleNet и на системата xRapid, старши вицепрезидента и главен оперативен директор на Catalyst Corporate Federal Credit Union, Брад Гани каза следното :

Традиционният международен опит по жиците не успява да отговори на днешните очаквания от гледна точка на цена, скорост и лекота на използване. Технологията Blockchain, разрешава всичките тези три предизвикателства едновременно.

Пробив на платежните услуги

Освен традиционните финансови институции, които прилагат технологията на Ripple, услугите за плащане като Santander, OnePay FX и CoinOne Transfer’s Cross имат мобилни приложения, които използват Блокчейн като услуга за преводи.

Компаниите не само се възползват от технологията Блокчейн, но и техните клиенти също. Например, клиентът на Ripple BeeTech елиминира таксите за SWIFT за всичките си дейности по преводи и по този начин можеше да свали таксите за своите клиенти от $ 20 до $ 2 на транзакция.

Предоставянето на истински прозрения за услугата е клиента на BeeTech, Erick Gutierrez, който посочва :

Парите ми пристигат бързо и виждам всички такси. Вече, вярвам, че превеждам много евтино пари от Бразилия, за да плащам своите сметки в Европа.

Академични постижения

Освен реализацията на потребителите на Ripple и изпълнението на blockchain, компанията стартира множество академични инициативи. През май тази година Ripple стартира Xpring, който стартира няколко блокчейн стартъпа.

Също така, Ripple създаде университетската Blockchain Research Initiative (UBRI) тази година и е много ефективна в подкрепа на увеличените изследвания и иновации за blockchain, криптовалута и FinTech.

В заключение можем да кажем че,

2022 г. е една изключителна година както за криптовалутите, така и за Блокчейн индустрията. Отивайки към 2023 г. с ниски цени на криптото, ще бъде много интересно да видим какво ще ни донесе технологията по отношение на ценовите действия и по-нататъшното си развитие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук