3 Фактора които правят Биткойна толкова ценен

0
1312

Биткойн е създаден от сътресенията на Голямата рецесия през 2008 г., тъй като недоверието към банките и тяхната роля във финансовата система нараства.

Биткойн – криптовалута и световна платежна система. Това е първата децентрализирана цифрова валута.

Децентрализирана  тъй като системата работи без посредничеството на централна банка или администратор. Мрежата е „peer-to-peer“ – транзакциите се осъществяват между потребителите директно, без посредник. Тези транзакции се проверяват/Валидират от мрежови възли чрез използване на криптографията и се записват в публична книга/файлове, наречена блокчейн.

Биткойнът е създаден като награда за процес, известен като майнинг. Криптовалутата  може да се обменя и за други валути, продукти и услуги. Към първи февруари 2015 г. над 100 000 търговци и доставчици от цял свят приеха биткойн като разплащателно средство.

Проучванията на Университета в Кеймбридж показват, че през 2017 г. има 2,9 до 5,8 милиона уникални потребители, използващи дигитален портфейл с  крипто-валути, повечето от които използват Bitcoin.

Думата „bitcoin” се появява за първи път в интернет пространството на 31 октомври 2008 г. и от тогава е дефинирана и публикувана в „Бялата книга” на проекта .Тя е съставна част от думите” bit-малко” и „coin-монета”.

На 18 август 2008 г. е регистрирано името на домейна „bitcoin.org“. През ноември същата година беше публикуван линк към статия, написана от Сатоши Накамото, озаглавена Биткоин –  Пиър до пиър електронна система за парични средства.

Накамото публикува Биткойн софтуера с отворен код  през януари 2009 г. в SourceForge. Личността  на Накамото и до днес си остава неизвестна. По-късно се разбира, че това потребителско име най-вероятно е псевдоним.

През януари 2009 г. в Биткойн мрежата се появи след като Satoshi Nakamoto добива първия блок по веригата, известен като генезисен блок. Вградена в пакета на този блок е следният текст:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Тази бележка е интерпретирана както като времеви отпечатък на датата на генезиса, така и като подигравателен коментар за нестабилността, причинена от банкиране с частичен капитал резерв.

Един от първите поддръжници, осиновители и участници в биткойна е получателят на първата транзакция на биткоини, програмиста Хал Фини. Фини изтеглил Bitcoin софтуера в деня, в който е пуснат, и получил  10 биткоина от Nakamoto в първата световна транзакция на Bitcoin.

Други ранни поддръжници са Уей Дай, създател на биткойн предшественика „b-money“, и Ник Сабо, създател на биткойн предшественика „bit gold“.

В ранните дни, Накамото е изкопал със своя техника 1 милион биткоина и  през 2010 г. връчва мрежовия ключ на Bitcoin Core и тоталния контрол над хранилището на Gavin Andresen, който по-късно стана водещ разработчик в Биткойн фондацията.

Впоследствие Накамото изчезва от всякакво участие в биткойна. Andresen заяви, че прави опити  да децентрализира контрола, като казва:

„…И ТАКА АКО МЕ ПРЕГАЗИ АВТОБУС , ИСКАМ ДА БЪДА СИГУРЕН ЧЕ ПРОЕКТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА „

Това даде възможност за противоречия да се развие по пътя на бъдещото развитие на Биткойна.

Интересни са първите сделки с биткоин които бяха договорени между физически лица в bitcointalk форумът, който се прочува с една забележителна сделка от 10 000 Биткойна, използвани за индиректно закупуване на две пици, доставени от веригата пицарии Папа Джоунс.

:22 май 2010 г. : „Мъж от Флорида договори две пици на Papa John на стойност $25, доставени за 10 000 BTC  „Тази транзакция по същество установи първоначалната реална -световна цена или стойност на биткойн от 4 биткойна за цент“.

Бързо напред към днешни дни и тази сума биткойн има стойност от близо 500 милиона долара. В чест на този ключов момент, феновете и поддръжниците на криптовалутата наричат ​​22 май Ден на крипто пицата.

В първите дни първите транзакции с биткойн се договаряха в интернет форуми с хора, които обменяха стоки и услуги в замяна на биткойн, стойността на биткойн първоначално е била произволна.

След 2011 г., миньори и кодери започнаха да изграждат други мрежи, като Ethereum и Litecoin, и започнаха да подобряват кода зад блокчейна на биткойн, като го адаптират за други приложения.

Тази по-широка база от приложения  допринесе отчасти за увеличаването и възприемането на  стойността на биткойн. Имаше и увеличение на използването на биткойн като валута, след като избрани фирми започнаха да приемат актива заедно с традиционната валута.

След като биткойн стана достъпен на борсите през 2017 г., стана по-лесно да се купува, продава, търгува и съхранява. Благодарение на тези борси биткойн има надеждна цена спрямо щатския долар. Той дори беше официално приет като законно платежно средство в Салвадор заедно с долара.

История на цената на биткойн
Една от характеристиките, с които биткойн е известен, е неговата волатилност. Като нововъзникващ клас активи, биткойнът носи със себе си много спекулации, като основата за неговата стойност е широко дискутирана. Въпреки колебанията в цените, цената на биткойн експлодира, откакто излезе на пазара през 2009 г.

Историята на биткойн до голяма степен е свързана с астрономически растеж, прекъснат от няколко сериозни намаления на цените

През февруари 2011 г. цената на биткойн прехвърли прага от $1. През първите няколко години, докато растеше, цената му беше под 2 долара, казва Крис Маршалек, главен изпълнителен директор на Crypto.com. „През юни 2011 г. той удари първия си балон, изкачвайки се до около $31, преди да потъне обратно до едноцифрения диапазон.“

Почти две години по-късно, през април 2013 г., биткойн достигна $200. До края на ноември същата година струваше повече от 1000 долара. След това се повиши до $10 000 през ноември 2017 г. и чак до максималната си цена близо до $68 990 през ноември 2021 г. Това не означава, че пътуването беше гладко.

През 2017 г. се смяташе, че биткойнът е в балон , като инвеститорите плащат премия, за да притежават биткойн. Фуро казва, че балонът 2017-2018 г. беше предимно воден от бума на първоначалните предложения на монети или ICO. Някои ветерани на пазара сравняват биткойн балона с интернет бума в края на 20-ти век.

„Всички от вашия съсед до най-богатите мениджъри на хедж фондове говореха за биткойн или някакъв алткойн, нова мрежа или протокол“, казва Фуро. „Манията по ICO донесе милиарди долари в крипто пространството. Инвеститорите видяха, че стойността на монетите пада драстично в първите месеци на 2018 г., тъй като цените паднаха на фона на несигурност, измами и липса на вяра, наред с други психологически и технически фактори.“

След падането на стойността на биткойн около криптовалутата възникна това, което бихте могли да наречете „по-зрял пазар“. „Fidelity влезе в попечителското пространство и (и) националните банки получиха разрешение да пазят цифрови активи“, казва Фуро.

„Поради тези развития пазарът на биткойн стана сравнително зрял“, казва той. „Съществуват интелигентни и ефективни борси и основните играчи от институционален клас приемат необходимите мерки за създаване на устойчив и жизнеспособен пазар за търговия и инвестиране на биткойн и други криптовалути.

Биткойн днес

Днес един биткойн струва около 50 000 долара. Това е далеч от най-високото си ниво за всички времена, но също така е далеч от дъното след пика през 2018 г. от малко над 3000 долара.

Самоличността на създателя на биткойн остава загадка. До ден днешен никой не знае кой е или са Сатоши Накамото. Това е тема не само за дебати, но и за спекулации и може би неизбежно за теории на конспирацията.

Тези теории изобилстват, включително биткойн всъщност е „скунс работа“ или таен проект на голяма организация като Alphabet Inc. ( GOOG , GOOGL ) или разузнавателна агенция. Други вярват, че това е „проект на капан“, който, когато стане достатъчно голям, злонамерена партия, която търпеливо чака повече от десетилетие, внезапно ще завземе контрола.

По-важно от историята на биткойн е неговото „свидетелство за две дълго оспорвани възгледи: първо, че парите са добро като всяко друго, (и) второ, че парите могат да възникнат в резултат на пазарен процес“.

Докато биткойн все още нараства в ролята си за средство за съхранение на стойност и разчетна единица, криптовалутите до голяма степен са погребали идеята, че парите някак си не са пари, освен ако не се приемат като плащане за данъци. (IRS не приема биткойни.)

Биткойн утре

Какво предстои и какво ще е бъдещето на биткойн? Никой не може да каже със сигурност, но предполагаме, че това ще е светло и вълнуващо място. Инвестиционните средства, които са иновативни, рентабилни и прозрачни, се приближават към реалността и ще помогнат да се направи инвестирането в криптовалута още по-достъпно, този достъп би съперничил с този на традиционните пазари.

Само имайте предвид, че всички инвестиции – особено криптовалутните инвестиции – не са без риск. Ако има един урок, който трябва да се вземе от историята на биткойн, това е, че това, което върви нагоре, може също да слезе и може да падне стремително бързо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук