Биткойн – криптовалута и световна платежна система. Това е първата децентрализирана цифрова валута.

Децентрализирана  тъй като системата работи без посредничеството на централна банка или администратор. Мрежата е „peer-to-peer“ – транзакциите се осъществяват между потребителите директно, без посредник. Тези транзакции се проверяват/Валидират от мрежови възли чрез използване на криптографията и се записват в публична книга/файлове, наречена блокчейн.

Биткойнът е създаден като награда за процес, известен като майнинг. Криптовалутата  може да се обменя и за други валути, продукти и услуги. Към първи февруари 2015 г. над 100 000 търговци и доставчици от цял свят приеха биткойн като разплащателно средство.

Проучванията на Университета в Кеймбридж показват, че през 2017 г. има 2,9 до 5,8 милиона уникални потребители, използващи дигитален портфейл с  крипто-валути, повечето от които използват Bitcoin.

Думата „bitcoin” се появява за първи път в интернет пространството на 31 октомври 2008 г. и от тогава е дефинирана и публикувана в „Бялата книга” на проекта .Тя е съставна част от думите” bit-малко” и „coin-монета”.

На 18 август 2008 г. е регистрирано името на домейна „bitcoin.org“. През ноември същата година беше публикуван линк към статия, написана от Сатоши Накамото, озаглавена Биткоин –  Пиър до пиър електронна система за парични средства.

Накамото публикува Биткойн софтуера с отворен код  през януари 2009 г. в SourceForge. Личността  на Накамото и до днес си остава неизвестна. По-късно се разбира, че това потребителско име най-вероятно е псевдоним.

През януари 2009 г. в Биткойн мрежата се появи след като Satoshi Nakamoto добива първия блок по веригата, известен като генезисен блок. Вградена в пакета на този блок е следният текст:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Тази бележка е интерпретирана както като времеви отпечатък на датата на генезиса, така и като подигравателен коментар за нестабилността, причинена от банкиране с частичен капитал резерв.

Един от първите поддръжници, осиновители и участници в биткойна е получателят на първата транзакция на биткоини, програмиста Хал Фини. Фини изтеглил Bitcoin софтуера в деня, в който е пуснат, и получил  10 биткоина от Nakamoto в първата световна транзакция на Bitcoin.

Други ранни поддръжници са Уей Дай, създател на биткойн предшественика „b-money“, и Ник Сабо, създател на биткойн предшественика „bit gold“.

В ранните дни, Накамото е изкопал със своя техника 1 милион биткоина и  през 2010 г. връчва мрежовия ключ на Bitcoin Core и тоталния контрол над хранилището на Gavin Andresen, който по-късно стана водещ разработчик в Биткойн фондацията.

Впоследствие Накамото изчезва от всякакво участие в биткойна. Andresen заяви, че прави опити  да децентрализира контрола, като казва:

„…И ТАКА АКО МЕ ПРЕГАЗИ АВТОБУС , ИСКАМ ДА БЪДА СИГУРЕН ЧЕ ПРОЕКТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА „

Това даде възможност за противоречия да се развие по пътя на бъдещото развитие на Биткойна.

Интересни са първите сделки с биткоин които бяха договорени между физически лица в bitcointalk форумът, който се прочува с една забележителна сделка от 10 000 Биткойна, използвани за индиректно закупуване на две пици, доставени от веригата пицарии Папа Джоунс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук