АСИК съпротива: Ще се застане ли Етериум до Монеро срещу минния гигант?

0
1229
Биткойн

От известно време крипто общността се готви за истинска революция – водещите крипто-валути може да се откажат от алгоритъма „POW“ („Доказателство за работа“).

Причината за това е мащабните игри на минният гигант „Bitmain“, който разгръща монопола си върху пазара и го унищожава с новите си мощни „АСИЦИ“ за най-добрите крипто монети.

Това се отнася не само за юзърите и за тези които предпочитат традиционните GPU ферми, но е вредно и за самите програмисти, тъй като по този начин екосистемата става все по-централизирана и уязвима за атаки.

Изглежда, новата линия за производство на АСИЦИ /които са с кратък експлоатационен живот/, се превърна в „оръжейна надпревара“  между фирмата производител Bitmain и по-бавните му GPU съперници. Всеки иска да отхапе последното парче от алгоритъма „PoW“, обещавайки по-бърза възвращаемост като не оставя никакъв шанс на традиционните GPU ферми.

Последните АСИЦИ-„Антмайнъри“ са продадени още преди да започнат продажбите, а потребителите искат щом ги вземат да получат и обещаната печалба. Както знаете – ASIC-ите бързо стават нерентабилни, а и нарастващите еднолични стойности на хеширането водят до централизацията на Блокчейн.

АСИК Съпротива

В „минната“ общност, Битман е придобил репутацията си на „алчна сган“ след като разви огромния хешрейт на собствения си „минен басейн“ (Antpool.com), и по този начин блокира важните „различни“ гласове в мрежата на Блокчейн. Самото формиране на съпротивата започна в началото на 2018 годината, когато Bitmain внезапно обяви пускането си на „Antminer A3“ за добив на „SiaCoin“, унищожавайки 4 месеца труд на стария си конкурент Obelisk.

„С гордост и радост Ви съобщаваме, че стартираме новия си модел Антмайнер- „Antminer A3“, който обработва криптовалюти, използвайщи алгоритъма за хеширане „Blake(2b)“. „Действителната цена и опцията за покупка ще бъдат достъпни тук (линк)- BITMAIN (@BITMAINtech) 17 януари 2018 г.“

По това време Дейвид Уорик, основателя на SiaCoin и собственик на Obelisk, не изпълни своето обещание за „soft fork“ (разклонение) и даде малък шанс на Bitmain да поправят ситуацията.

„След много двупосочни рзисквания и обсъждания, решихме да не анулираме работата за „миньорите A3“ чрез „soft fork“, освен ако Bitmain не предприемат директни действия, за да не навредят на проекта Sia. Ние сме невероятно развълнувани за 2018 г. и обещаваме пред нашата общност да се устреним още по-силно напред . – Sia Tech (@SiaTechHQ) 25 януари 2018 г.“

Всъщност ситуацията си беше коригирана сама по себе си. Преди на продажбите, Bitmain обеща на своите клиенти дневната печалба от 460 долара, която само за 10 дни спадна с 2 пъти, до цена от 10 долара.

Жълт карттон # 1

Продажбата на „А3“ още не беше привършила, когато Bitmain обяви своя нов модел, който този път щял да поме добива на по-популярната монета Monero (XMR):

„Имаме удоволствието да обявим изцяло новия „Antminer X3″, който ще обработва криптовалутите с алгоритъм за криптиране CryptoNight.- BITMAIN (@BITMAINtech)  от 15 март 2018 г.“

Напрегнатото, състоянието на нещата бе допълнително подхранено от „Байкал“, който със своя съперник побърза и той да отхапе парче от пая на Монеро. В този случай разработчиците на Монеро бяха по-малко словоухотливи от SiaTech и спазиха своето обещание за „хардфорк“ с резистентност към добива на ASIC. Поради това, Bitmain не издържа и се оттегли от отговорността за възможни проблеми с Monero, като незабавно постави следния отказ от отговорност на своя уебсайт :

„Една от големите криптовалути, която използва CryptoNight хеш функцията, е на път да промени своя PoW алгоритъм [sic] , и според публичното им изявление се разбра, че тя е целенасочена срешу добива на ASIC платформи, включително X3. “

Въпреки че миньорите на ASIC обработват и алгоритми на други монети, като Bytecoin, Aeon и Dash, какво ли ще кажат клиентите за обещаната им печалба от 4,500 долара на месец, която от тлъста печалба се превърне в тиквени семки?

По тази причина замяна на алгоритмите за обработка, много от клиентите на АСИК пстанаха недоволни от намалената рентабилност и неизползваемостта на оборудването което постоянно „прави срив на системата на всеки 30 – 40 минути и което налага постоянен рестарт на компютъра”.

Жълт картон # 2?

Но собствениците на Bitmain не биха били те ако не со пожелаеха и по-вкуснен „крипто пай“. На 3 април, разработчиците им обявиха пускането на „най-мощния и най-ефективен в света „EtHash ASIC“,  обработващ Ethash е алгоритъма , под който работят Ethereum и Ethereum Classic.

„Имаме удоволствието да обявим Antminer E3, най-мощният и ефективен  EtHash ASIC в света. Ограничени за поръчки: един бдой миньор на потребител и не се предлага в Китай- BITMAIN (@BITMAINtech) 3 април 2018 г.“

Господяря на изненадите от Китай – Битман, успешно отхвърли общото убеждение, че протоколът на Ethash е устойчив на ASIC, и Ethereum може да бъде добиван само чрез традиционните GPU карти.

В допълнение:  освен Bitmain, три други компании работят в тази посока, една от които е – Halong Mining – която наскоро се присъедини към инициативата „Blockchain Defensive Patent License“ с патента за откритата версия на технологията AsicBoost.

Изглежда, че това предизвика загрижеността в Фондация Етериум, която досега бавно преминаваше към алгоритъма „Доказателство за залог“ (PoS) за намаляване на ролята на :АСИЦИТЕ“. Дали Bitmain е сигурен, че Ethereum няма да иска да се откаже от PoW, или преходът към PoS ще е само още еднин „хардфорк“ в класическия стил на Ethereum ?

Докато едни от разработчиците на Ethereum инициираха твърдото си решение зад „хардфорк“ в Github и последователите на идеята в Twitter дадоха 57% глас подкрепящи тази радикална мярка, то Виталик Бутерин сподели в Cointelegraph, че заплахата за момента е надценена:

„По принцип съм отворен към това, но считам, че все още е рано да се ангажираме с конкретни мерки. Все още не знаем достатъчно за това, с какви видове ASICи си имаме работа и дали наистина са ASICи или са просто супер-оптимизирани графични процесори с извадени несъществени компоненти и какви възможности имаме за промяна на нашия алгоритъм… но ние продължаваме и ще решим този важен проблем в рамките на общността от краткосрочен до средносрочен план”.

Изглежда, че той е прав. Докато някои потребители очакват да видят големия брой GPU карти на вторичния пазар, други обръщат внимание на факта, че до момента, в който Antminer E3 достигне до потребителя, той може да загуби своята релевантност. Според AsicMinerValue, собствениците на „E3“ ще получат 7.38 долара дневно или 221.36 на месец след приспадането на разходите за електричество.

Докато Bitmain отново разтяга своята отговорност, с радост приема поръчките за Antminer E3, „не могат да бъдат поръчани повече от 5 единици едновременно.“ Според производителя , към момента на започване на продажбите, производителността и енергийната ефективност на модела ще бъдат подобрени.

Риск от налагане на наказания

Монополът на Bitmain продължава да расте. В същото време общия брой на наличните монети остро намалява а броят на миньорите остава същия. Дебатът става все по-болезнен и насочва все повече критики върху екипите отговорни за проектите. Създателите на „ЗиКеш: бяха открито обвинени в предателство към интересите на крипто общността, Monero извърши своя „хардфорк“, а и Ethereum е на път да промени алгоритъма си.

Докато някои от крипто ориентираните проекти провеждат „хардфоркове“ срещу АСИЦИТЕ,  други заемат позицията на изчакване, а  Bitmain и неговите колеги активно доставят на пазара все повече и повече мощни устройства, които ще заместят остарелите конфигурации. Все пак си струва да си припомним едно от слабите места на ASICците, че те могат да бъдат винаги засегнати от последователите на ASIC Съпротивата, и това е от невъзможността за препрограмиране на ядрата им.

Така или иначе, фундаменталните промени в алгоритъма „PoW“ почти  изпратиха Bitmain на резервната скамейка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук