Биткойн предимства и недостатъци

0
971
биткойн предимства и недостатъци

Биткойн предимства и недостатъци. Кои са те? Но първо за незапознатите с криптоуалутата:

Какво е биткойн?

Биткойн е първата в света децентрализирана дигитална криптовалута, позволяваща прехвърлянето на средства от човек на човек без посредник, което се смята за революция.

Биткойн проекта е стартиран през 2009 г. от мистериозен програмист или група ентусиасти под псевдонима „Сатоши Накомото“. Тази цифрова валута набира скорост, огромна популярност и масово приемане в световен мащаб.

предимства и недостатъци на биткойн кой е сатоши накамото

Популярността на биткойн и другите криптовалути се увеличава пропорционално с желанието на хората да знаят повече и повече за него. Биткойн има своите предимства. а така също и недостатъци. Ще обсъдим в тази статия, в която изброих някои от предимствата и недостатъците на биткойн.

Първоначално Биткойн се сблъсква с много критики от всяка част на света и се смята за измама поради няколко отрицателни случаи. Основно много измамни компании като българската следа с ONE Coin или Bitcoin Trader които обещаваха огромна възвръщаемост на новите инвеститори както използваха фалшиви снимки на известни личности в своите промоции.

Запознайте се по подробно Какво е биткойн?

Подобни нелоялни практики с Bitcoin и неговата репутация със сигурност са един от негативните фактори.

С течение на времето, когато експерти от различни сектори започнаха да разбират биткойн и основата на технология, която стои зад него, т.е. Blockchain, те разбраха силата на цифровите валути и започнаха да гледат по положително на проекта и да оценяват Биткойн с предимства и недостатъци.

Биткойн предимства и недостатъци – списък

Следва списъка на предимствата и недостатъците на биткойн.

Биткойн предимства

Анонимен

Транзакциите с биткойн са напълно анонимни. За разлика от плащанията през институция / банката, при които транзакциите са проследими и могат да бъдат идентифицирани, транзакциите с биткойни не могат да бъдат идентифицирани. Човек може да знае само адреса на биткойн портфейла, на който е изпратено и получено плащането. Но на кого принадлежи този адрес, не може да се определи.

Свобода в плащанията

Плащането с биткойн ви осигурява максимална финансова свобода. Може да бъде прехвърлен от човек на човек до всяка точка на света, като единственото условие страните да притежават биткойн портфейл. Без посредник. Без банкови празници или стачки. Без граници. Без ограничение за количеството средства.

Ниски / минимални такси за трансфер

Разплащането с Bitcoin има много ниски и понякога никакви такси за транзакции. Всичко зависи от приоритета за трансфер. Ако човек желае транзакцията му да се обработва бързо, той трябва да плати малко по-висока такса за транзакциите, но те все още са много ниски в сравнение с която и да е финансова институция или посредник.

регистрация в Binance

По-малко рискове за търговците

Транзакциите с биткойн са сигурни, необратими и не съдържат лична информация на собствениците. Това предпазва търговците от загуби, причинени от измама.

Бързи транзакции

Транзакциите с биткойн са много бързи, ако се сравняват с банковите канали. Транзакцията с биткойн е толкова бърза, като и имейла и може да бъде обработена в рамките на 10 минути. Също така, може да бъде незабавно обработена, ако е транзакция с „нулево потвърждение“, което означава, че търговецът ще поеме риска от приемането на транзакцията, която все още не е потвърдена от биткойн блокчейна.

За потвърждаване на транзакциите са им необходими поне 10 минути. Услугите с кредитна карта също предоставят незабавно одобряване на транзакциите, но и за това обикновено те ви начисляват огромни такси, което не може да случи умишлено с биткойн, както беше споменато по-горе. Биткойн има много ниски такси за транзакции дори за това, че е супер бърз по отношение на обработката.

Прегледайте статията за най безопасния начин за съхранение на криптовалута с ledger nano x България

Централните правителства не могат да го отнемат

„Приносителя притежава сума от петстотин евро“, но можем ли да ги обърнем в злато, ако отидем в банковия резерв Отговорът е „НЕ”. По подобен начин правителството гарантира, че хартиената бележка може да има стойност до 500 евро, но какво ще стане, ако следващото правителство, го деномизира и каже, че валутата ви няма никаква стойност? В резултат на това населението масово губи финансовата си стойност.

Това не е така в случая с биткойн. Правителството не може да вземе вашите биткойни, тъй като е децентрализирано и никой няма контрол върху него. Максимума е правителството да го забрани, но все пак вашите биткойни имат някаква стойност в този пазар / място или региони, където той все още е легален и по този начин може да бъде преобразуван в кеш

Хората не могат да откраднат вашата информация за плащане от търговците
Може би това е най-голямото предимство на биткойн. Повечето онлайн покупки днес се извършват чрез кредитни карти, дебитни карти, които изискват да въведете цялата си секретна информация (номер на кредитната карта, дата на изтичане и CSV номер) в уеб форма. Ето защо номерата на кредитните карти редовно се крадат.

Транзакциите с биткойни обаче не изискват да предоставяте каквато и да е секретна информация. Вместо това се използват два ключа: публичен ключ и личен ключ. Публичният ключ, както подсказва и името, е публичен и всеки може да го види (което всъщност е вашият биткойн адрес), но вашият личен ключ той си остава таен.

Когато изпращате биткойн, вие „подписвате“ транзакцията, като комбиниация от публичния и частния си ключ заедно с прилагане на математическа функция към тях. Това създава сертификат, който доказва, че транзакцията е дошла от вас.

Прочетете повече за ключовете и портфейлите.

Дефлационен

Може би това е и причината Bitcoin да бъде наречен парите на бъдещето. По принцип всяко правителство може да си отпечатва колкото си иска книжни пари.

Когато икономиката се забавя, тя не е в състояние да изплаща националния си дълг, правителството започва да отпечатва повече и повече валута за да поддържа жизнеността на икономиката.

Това води до намаляването на стойността на валутата, тъй като нейното количество се увеличава. Отпечатването на все повече парични знаци създава инфлация и увеличава цените на стоките. Това е така, защото все повече хора са готови да платят по висока цена за определена стока. По този начин и цените на стоките се увеличава.

От друга страна това не може да се случи с биткойн. Само 21 милиона биткойни ще бъдат създадени и това е известно на всички. Това означава, че след като всички биткойни са добити, броят на биткойните не може да расте и по този начин инфлацията няма да е проблем. Към момента на публикуването на тази статия са генерирани почти 18 милиона биткойни.

Можете да добивате свои собствени Биткойни

Биткойните се генерират чрез процес, наречен „Майнинг“.

Тъй както и правителствата могат да отпечатат пари, така също и всеки човек може да си произвежда биткойни. Това може да се осъществи чрез извличането на биткойни чрез компютри.

Това не е някакъв вид физическо добиване. Добиването на биткойн е просто компютър с инсталиран специален софтуера за добив на биткойни. Прочетете повече за добиването на криптовалути.

койнбейс купон

Е, до тук Ви запознахме само с предимствата на биткойна. Но той има и някои недостатъци, които следват сега.

Биткойн предимства и недостатъци – на другия полюс

Въпреки че биткойнът има много предимства в сравнение с настоящата валутна система от книжни пари, той също така притежава и свои различни недостатъци.

Биткойн недостатъци

Степен на приемане

Много от хората по света все още не са запознати с качествата на биткойн. Всеки ден все повече хора и бизнеси приемат биткойн като разплащателна единица, но списъкът все още е доста малък и определено трябва да се разрастне, за да се възползва от мрежовите ефекти.

биткойн предимства и недостатъци

Летливост

Цената на биткойн е много променлива и варира в много високи граници. Спекулантите се възползват от него, а истинските инвеститори смятат това за твърде рисковано и затова повечето се отказват да инвестират в биткойи.

Текущо развитие

Софтуерът зад биткойн е с много непълни засега функции защото е в активно развитие. Разработват се нови и нови инструменти, функции и услуги, за да направят Bitcoin още по-сигурен, удобен и достъпен за масите.

Някои от новире разработки все още не са предложени за масова употреба. Повечето биткойн бизнеси са нови и все още не предлагат никаква застраховка за средствата на вложителите.

Възможна намеса на правителствата

Е, правителството може да не ви отнеме биткойните, но може да забрани използването му в конкретната държава, което ще принуди не използването на биткойн портфейлите и затварянето на борсите. Биткойните в тези портфейли се замразяват и достъпът до тях става труден.

Инфлационен

Обсъдихме това как биткойн не е инфлационен и може да бъде предимство за икономиките. Но има един възможен вариант, свързан с дефлацията за биткойн ако той попадне в по голяната си част в ръцете на спекуланти и в мрежата му настъпи огромна рецесия.

Биткойн както знаете е ограничен в соя брой.  Ако основна част от него се държи от спекуланти или инвеститори, и те я задържат за по-дълъг период от време като изкуствено не я пускат в обращение на пазара.

Когато предлагането на биткойн се задържа изкуствено ограничено му търсене ще се увеличи, от това респективно ще се повиши цената и в този момент спекулиращите инвеститори могат да се възползват.

Невъзвращаемост на средствата при загубване

Ако загубите своя биткойн портфейл ще загубите всичките биткойни в него,  не можете да си възвърнете средствата си и просто ще се загубят завинаги, или освен ако не сте направили свое резервно копие на портфейла с резервна семенна кодова фраза. Този резервен код може да се използва за възстановяване  на биткойн портфейла.

В случай на открадната кредитна карта / дебитна карта, можем да се обадим на институцията за да забрани използването и, и да поискаме нова, но в случая с биткойн, който е децентрализиран никой няма контрол над него и няма институция / организация на която да се обадим.

Научете повече за правилно студено съхранение на биткойн и криптовалутите

Пране на пари / Черен пазар

По принцип биткойн беше замесен и в използването за пране на пари от хора, опериращи на черните пазари, които не искат да разкриват приходите си от незаконната си дейност.

При прането на пари посредникът / посредниците изпращат пари от един източник на друг чрез биткойни и средствата се обявяват за добив от майнинг на криптовалута.

Биткойн предимства и недостатъци в заключение

Като цяло биткойн има повече предимства от колкото недостатъци, но всичко зависи от хората и обществото по кои начини ще го използват.

Във по високо развитите страни вече използват биткойна толкова лесно, както и книжните пари. В далечната 2017 г. Япония призна Биткойн като официален начин на разплащане и прилага ефективни данъчни политики върху него.

Надявам се, че статията за Биткойн предимства и недостатъци Ви беше полезна и си разяснихте като цяло кои са превилегиите и недостатъците в използването на Биткойн. Споделете Вашите мисли в секцията за коментари по-долу.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук