Биткойн хартиен портфейл и ръководство за съхранение на Биткойн 

2
1661
Студен портфейл

Биткойн хартиен портфейл

Безопасното съхранение на вашите ценни биткойни е еднo от най-важните отговорности в света на цифровите активи. Тъй като цената на биткойна продължава да расте, борсите и софтуерните криптопортфейли представляват все по-голям обект на кражби.

Най-добрият начин да запазите вашите биткойни е да ги съхранявате в офлайн режим в така нареченото „студено съхраняване“.

Създаване  на „студено хранилище“ чрез използването на биткойн хартиен портфейл

В биткойн пространството, „студено хранилище“ се отнася до различните начини за съхранение на криптовалута офлайн. Потребителите на Биткойн могат да изберат как да съхраняват своята цифрова валута, като използват криптирани медии, носители (физически устройства за съхранение на Биткойни), твърд диск или USB устройство, хардуерен портфейл и хартиен портфейл. Един от най-сигурните и популярни методи е хартиеният портфейл, защото той е значително по-евтин и действа като парична среда.

койнбейс купон

Ръководство за начинаещи – биткойн хартиен портфейл

„Биткойн хартиен портфейл“ е общ термин, представляващ лист хартия с изпечатан биткойн адрес и кодиран частен ключ (или семенна фраза, парола). Смята се че това е една от най-добрите практики за запазване на личния ви криптиран ключ.

В тази публикация ще ви обясня как да създадете биткойн хартиен портфейл от нулата.

Кратко резюме на ръководството за създаване на хартиения биткойн портфейл

Ето това е краткият начин за създаване на хартиен биткойн портфейл:

 • Отидете на BitAddress
 • Генерирайте на случаен принцип своя частен ключ като мърдате мишката до запълването на 100%;
 • Кликнете върху „хартиен портфейл“, изберете колко копия искате да разпечатате;
 • Шифровайте портфейла с парола BIP38 (незадължително);
 • Изпечатайте го … и вече сте готови да го използвате;

Ето това са няколкото стъпки за създаването на хартиен биткойн портфейл, обяснени набързо.

Ако ли пък желаете по-подробно обяснение за процеса и за да сте уверени че се справяте правилно, продължете да четете.

 1. Какво представлява биткойн хартиеният портфейл?
 2. Обикновенният (незащитен) начин за създаване на хартиен портфейл
 3. Усъвършенстваният изпитан и сигурен начин за създаване на биткойн хартиен портфейл
 4. Безопасно съхранение на хартиения ви биткойн портфейл
 5. Често задавани въпроси;
 6. Заключение;

Какво представлява биткойн хартиеният портфейл?

биткойн хартиен портфейл

Обикновенният (незащитен) начин за създаване на хартиен биткойн портфейл

Създаването на хартиен портфейл е доста лесно, трикът е да го направите сигурно и правилно. Ако просто искате да видите как става от любопитство, и не стее толкова заинтересуван от сигурността, можете да следвате тези няколко стъпки:

 • Отидете на BitAddress (софтуер с отворен код за генериране на хартиени портфейли).
 • Чрез местене на мишката / въвеждате произволен текст, като генерирате на случаен принцип своя частен ключ;
 • След като сте готови кликнете върху „хартиен портфейл“ /„Paper Wallet“ Изберете и разпечатайте резултатите. Вече вашите биткойни могат да се съхраняват чрез публичния адрес вляво.;
 • Можете също така да добавите парола за криптиране на хартиения портфейл в полето BIP38;

Това е!

Процесът буквално отнема около минута време и вече имате ваш собствен хартиен портфейл нали?.

Регистрирайте се в най сигурната борса за криптовалути в света с безплатни бонуси на стойност от над 100 долара. Научете как: Безплатен Биткойн на стойност 100+ долара от Coinbase

Ако желаете можете да си генерирате и повече адреси, като въведете броя в „Адреси за генериране“. Всички тези адреси ще бъдат уникални и различни.

Защо този начин се счита за незащитен?

На първо място, тъй като сте свързани с интернет, докато създавате портфейла, някой може да има възможността да види какво се случва на вашия екран.

Второ, ако някой успее да хакне BitAddress например, то той може да събере всички частни ключове, които хората са създадали в това време на сайта.

И не на последно място, ако използвате Windows, може да сте заразени със вирус, за който не знаете. Това може да изложи на вашият личен ключ на риск, тъй като някой може да следи вашите действия.

Усъвършенстваният изпитан и сигурен начин за създаване на биткойн хартиен портфейл

Ако наистина сте заинтересувани за сигурността на вашите биткойни, трябва да сте сигурни, че създавате ултра сигурен биткойн хартиен портфейл. Процесът е малко по бавен, но като говорим за сигурността на Вашите пари, си струва усилията.

Необходимите програми /този процес е предназначен само за уиндоус компютри/

Ето какво ще трябва да изтеглите на компютъра си, преди да започнете:

 • Изтеглете Ubuntu (последна версия)
 • Изтеглете LiLi (последна версия) – Софтуер за инсталиране на Ubuntu на нашето флаш устройство
 • Изтеглете BitAddress  – Софтуерът за създаване на хартиения портфейл
 • Ще ви трябва и чисто ново (или напълно форматирано) флаш устройство.

5 стъпки

Стъпка 1 – Инсталирайте Ubuntu на вашето флаш устройство ВАЖНО: Тази стъпка ще изтрие всичко, което имате на флаш устройството. Отворете LiLi и маркитайте вашето флаш устройство. Уверете се, че сте избрали правилното устройство (щракнете върху опресняване, ако дискът не се показва).

Изберете „ISO / IMG / ZIP“ и изберете Ubuntu ISO файла, който сте изтеглили в предишната стъпка. Уверете се, че е избрано само „Форматиране на ключа във FAT32“. Щракнете върху мълния, за да стартирате формата и процеса на инсталиране След приключване на процеса, разархивирайте BitAdrress файла, който сте изтеглили в предишната стъпка, и го копирайте във вашето флаш устройство.

Стъпка 2 – Отидете офлайн и тествайте принтера В този момент трябва да изключите компютъра от интернет, независимо дали има Wi-Fi или LAN връзка. Уверете се, че няма начин дистанционният достъп да бъде предоставен на компютъра. Когато приключите, уверете се, че все още можете да отпечатате пробна страница, така че да знаете, че принтерът ви е функционален.

Стъпка 3

Стартирайте компютъра си с помощта на Ubuntu от вашето флаш устройство Рестартирайте компютъра си. Кликването върху F12 или F1 по време на процеса на зареждане ще ви позволи да изберете да стартирате операционната си система от вашето флаш устройство (# 6 на изображението по-долу). След зареждането на операционната система Ubuntu ще изберете опцията „опитайте Ubuntu“.

Стъпка 4 – Инсталиране на принтер в операционната система Ubuntu В този момент ще искате да настроите вашия принтер в Ubuntu OS: Кликнете върху Настройки на системата (икона на маймунски гаечен ключ и зъбно колело) Кликнете върху „Принтери“ Кликнете върху „Добавяне“ Добавете вашия принтер Разпечатайте тестова страница

Стъпка 5 – Отворете BitAddress и отпечатайте новия си хартиен портфейл Последната стъпка ще бъде да отворите копието, което имате на BitAddress.org, и да създадете хартиен портфейл локално на вашата машина. Отваряне на частно сърфиране в FireFox (щракване с десен бутон -> „Отваряне на нов частен прозорец“) Въведете следното в адресната лента: файл: //cdrom/bitaddress.org-master/ Кликнете върху връзката “BitAddress.org.html” Създайте хартиения си портфейл, като преместите курсора, докато числото в горния десен ъгъл достигне 100 Изберете „Paper Wallet“ от менюто Изберете колко копия искате да генерирате Добавяне на криптиране BIP38 (незадължително) Разпечатайте вашия хартиен биткойн портфейл

Защо този процес се счита за най-сигурен?

 • Вие не сте свързани с Интернет, докато създавате Вашият личен ключ.
 • Използвате операционна система „извън компютъра“, което намали шанса до минимум за вирус атаки .
 • Използвате офлайн версия на BitAddress, така че никой не може да го хакне.

Пазете хартиения си портфейл на безопасно място!

Заключение

Съвети за съхраняване на биткойн хартиен портфейл

Създаването на хартиен портфейл е много лесно. Най-трудната част е отговорността по съхранението на хартиения запис.

Съхранявайте хартиения си биткойн портфейл на безопасно, тъмно, сухо и пожароустойчиво място, място до което само Вие имате достъп.

Архивирайте ключовете си и запомните кода си за BIP38. В близкото бъдеще създаването на хартиения портфейл ще се усъвършенства и използването му за студено съхранение ще е един от възможно най-безопасните методи.

Знаете, че хартията и печата върху нея може лесно с времето да избледнее, така че ламинирането би било добро решение. Освен това не забравяйте, че хартиения биткойн портфейл може да се комбинира и с други физически носители за по-голяма сигурност. Например гравирането му на парче метал, отпечатването му на пластмасова карта или ако сте достатъчно сигурни в себе си, можете да разчитате и на паметта си :).

Съвети по използването на биткойн хартиен портфейл

Най-добрият начин да усъвършенствате ползването на хартиения портфейл за съхранение е да започнете използването му с малки части от биткойна. Например 0.001 BTC, което за момента се равнява на 10 Евро. По този начин, ако претърпите някаква загуба или грешка, то тя няма да бъде толкова фатална.

Колкото повече практикувате, толкова по-комфортно ще се чувствате с вашия хартиен биткойн портфейл.

Хартиените биткойн портфейли могат да бъдат доста добър инструмент като спестовен/инвестиционен носител и един от най-добрите начини, от които човек може да види ползите от криптовалутата.

Съхранявайте крипто спестяванията си офлайн приятели!

Какви други методи за съхранение използвате? Кажете ни в коментарите по-долу.

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук