Блокчейн приложения. Как Блокчейн ще направи живота и смъртта по-лесни

0
1004
Блокчейн и семейството

Блокчейн приложения

Днес искам да разгледаме две много важни теми: Блокчейн – живота и Смъртта.

Те може и да ви изглеждат абсолютно несъвместими, но всъщност блокчейн може наистина да бъде в помощ и в живота и в смъртта на всяко едно семейство.

Може би се интересувате от блокчейн (или не още) и може би се чудите: „Какво за бога е Блокчейн и какво общо може да има това с моето семейство?“

Е, бих искал да споделя моята историята с вас.

За първи път чух за Блокчейн в Ирландия още през 2010 година, когато един колега в обедната ни почивка ми сподели за нова технология за бъдещите интернет пари.

На следващия ден ми подари някаква хартийка с отпечатан дизайн във вид на билет и ми обясни, че в кода на билета има 5 евро във вид на дигитални пари.

С виден ентусиазъм и вдъхновение, той ми показа един сайт за Биткойн и ми сподели връзка към Фейсбук, за да прегледам няколко видеа по темата.

Изгледах видеото, защото не исках да го обидя и за жеста, който ми прави като подарък, но честно казано, погледнах със скептицизъм на това.

Почти не направих нищо с „дигиталните пари” и почти бях забравил за тях. Докато не изминаха повече от 2 години. Когато по телевизията гледах как момче разказваше за Блокчейн и Биткойн и за пътуванията, които предприема; за цялата си отдаденост към дигиталните активи. Това малко ме впечатли, но отново не обърнах внимание. До момента, когато през 2017 нашумя Биткойн и за да не излеждам като изостанал от интернет; предпочетох да прочета книгата „Блокчейн революция“. За да науча малко повече за тази нова технология и как тя може да промени света. Тогава всичко избухна в ума ми. Погледът ми и мислите за това, неочаквано се промениха завинаги.

Всичко, което научих бе, че блокчейн може да има и много повече приложения освен финансовите. Това би могло фундаментално да промени живота в множество от индустриите, предимно в здравеопазването и недвижимите имоти. Всъщност, по-късно лично открих и много други начини, в които блокчейн може да е полезен и за всяко семейство.

Малко за Блокчейн

Може би сте чували за Блокчейн или Биткойн. Ако все още не сте, ще се опитам да Ви го обясня по опростен и елементарен начин.

Блокчейн е технология, при която блокове (BLOCK) от информация се нанаждат във верига (CHAIN); едно след друго, в споделен дигитален запис.

И Биткойн е дигитална валута, която основно е изградена върху технологията Блокчейн.

Като графичен дизайнер и комппютърен специалист, аз все още намирам сегашните обяснения за блокчейн за твърде сложни. Но нека използвам едно дърво като аналогия.

Дърво блокчейн

Помислете си за блокчейн като виртуално дърво в гората. Може да сравним публичния запис на историята на дървото във всеки един от пръстените му. С течение на времето през годините, дървесните пръстени непрекъснато се добавят един след друг, като блокове от информация. Всеки пръстен притежава ценната информация за моментното състояние- като климат, възраст и атмосферни условия. Винаги можете да се върнете и да прегледате информацията за дървото, но информацията… Kато събитията, които са били по това време, не могат да бъдат променени. Никой не притежава дървото, но всеки може да го види и да се съгласи колко е старо; колко дълга е неговата история.

Надявам се, че с това Ви помогнах малко да добиете някаква бегла представа за блокчейн. Няма да се задълбочавам в техническите особенности, но ако искате да научите нещо повече, можете да проверите този сайт за още по- детайлна информация по темата. Отговорът, на който трябва да си отговорите за Блокчейн е, защо е толкова мощен и полезен.

Какво прави Блокчейн технологията толкова полезна?

  • По- сигурен – Със сигурост има по-малка вероятност да бъде хакнат. Тъй като в технологията се използва главно криптографията.
  • Той е надежден – Данните не могат да бъдат изтрити или променени.
  • Едновременно е и публичен, но и персонален. Блокчейн образува публично споделена, децентрализирана мрежа (нито един човек или орган не я притежава); но можете да имате и персонален ключ за достъп до собствените си данни и записи.

Хората говорят много за финансовата употреба на блокчейн.

По-голямата част от медийното внимание е насочено само и единствено към Биткойн и неговите финансови стойности. Което не е добре, тъй като за блокчейн може да има много други полезни приложения.

Целта ми е да ви помогна да разберете как блокчейн може да се използва и в нормалния живот. Да ви представя ползите от технологията. Отвъд парите и шума и как блокчейн може да улесни живота и смъртта на хората и техните семейства.

Начини, по които Блокчейн може да помогне за улесняването на живота и смъртта на хората и техните семейства.


Преди да продължа, бих искал да оттърся вниманието си от нещо…от болестите . Да, наистина. Мразя ги истински за това, което всеки ден те взимат от нас.

Болестите са отнели не един член от всяко семейство, хора които ни липсват; които са нашата първа любов, нашата цел и нашата опора. ❤

Макар че минават години и дълбоко скърбим за тяхната загуба. Можете да си представите емоционалните възходи и падения и емоционалните борби, с които трябва да се справяме… С логистичните, правните и административните кошмари, свързани с болестите и загубата на наши близки.

По време на пътуване всеки би се натъкнал на многобройни случаи, в които блокчейн може да помогне на семействата и в тежкия за тях момент:

Електронни здравни досиета:

Блокчейн здравни досиета
Блокчейн здравни досиета

Един пример: По време на семейна почивка или пътуване в чужбина, вашето състояние или на някой ваш близък се влошава. След постановяне на диагноза в местната болница, първото нещо, на което лекуващите лекари се натъкват е, че по никакъв начин не биха могли да бъдат сигурни какво е вашето медицинско минало. И какво би било най- правилното лечение за вас. След като евентуално предприемат някакви действия по лечението, след завръщане на пациента в родното му място, никой не би бил сигурен каква е ситуацията и как е протекло лечението; какви точно са били извършените манипулации и приетите медикаменти. И в последствие има голяма вероятност някъде да се случи грешка, и най-опасното е забавяне в лечението, което в повечето случаи е и критично.

Представете си,че имахте достъп до медицинските данни на вас или вашия близък дистанционно и от двете болници?

С Блокчейн: Електронните здравни досиета (EHRs) на блокчейн могат да позволят на пациента да притежава изключително подробно медицинско досие. Да го предоставя на всеки свой лекуващ лекар, независимо в коя болница, град или държава се намира.

да го предоставя на всеки свой лекуващ лекар, независимо в коя болница, град или държава се намира.

Данните за пациента биха се съхранявали на споделена мрежа, която ще бъде достъпна чрез личен персонален ключ. Това означава, че здравната база данни за пациентите ще бъде на сигурно място. Пациентът ще може по всяко време и място на планетата да има достъп до нея при необходимост. Информацията би се актуализирала веднага щом се въведат нови данни; например резултати от сканирания за маркери за рак или други болести. Подробно обяснено е и в тази статия на Форбс: Подходът, базиран на блокчейн, „може да свърже цялата ни медицинска информация до края на живота ни“.

Работещи по този въпрос за момента са: Естония, МедикълЧейн, Масачузетският технологичен институт: МедРек

Електронни завещания и завещания на собственост:

 блокчейн и завещания  за собственост

Блокчейн и завещания за собственост

Тъй като не сте очаквали обстоятелствата по болестта на вашия близък да вземат такъв бърз обрат, а и в повечето случаи нямате и шанс да бъде подготвено завещание предварително.

А ако вместо това използвахте електронно завещание?

С Блокчейн: Електронните завещания на блокчейн (известни още като „Крипто-завещания“) могат да позволят на човек да определи на кой иска да остави своята собственост; как и с увереност, че завещанието ще бъде на безопасно и сигурно. Вместо да бъде на лист хартия, която може да се загуби или да се промени, женанието и волята на човек може удобно да бъде създадена и съхранена на блокчейн.

Завещателят би могъл да подготви електронно завещание, използвайки софтуер, предназначен да създаде интелигентен договор (блокчейн договор) от шаблон. При смъртта на майка ми, завещанието ще изпълни собствените си последни желания, законно разпределяйки активи като банкови сметки или недвижими имоти от имота на майка ми към брат ми и на мен (бенефициентите) и съдебни разноски. Тази отлична статия за завещанията и заветите за Блокчейн обяснява това по-нататък.

Погребални пари:

В седмицата, през която почина майката на моя приятел; роднини и приятели им изпращаха дарения, за да се заплати за погребението. Получаваха пари в пликове, банкови чекове и парични преводи на Уестърн Юниън. За хората, които живееха наблизо, беше по-лесно. Това обаче беше предизвикателство за роднините му от чужбина. Един от роднините му е изпратил паричен запис от Китай. Шокирал се, когато в офиса на Уестърн Юниън са му поискали да даде информация за точната сума в долари, която роднината е изпратил; и английското име на подателя. Но… неговият китайски роднина няма английско име! Така парите за погребение били задържани.

Ами ако роднините могаха да изпращат пари чрез криптовалута?

С Блокчейн: Криптовалути като Биткойн позволяват на хората да изпращат електронни пари по електронен път, сигурно и бързо през географски граници. Всичко, от което се нуждаете, е цифров портфейл (за съхраняване на криптовалута) и адрес на портфейла на получателя (за изпращане на пари.)

Роднините ви по целия свят биха могли да имат онлайн портфейл на Биткойн на своя смартфон и да изпращат пари до всеки портфейл светкавично и на цена само няколко цента. Те биха могли също така да използват услугата за конвертиране на валути на базата на блокчейн. Тогава при получаване, биха обменили криптовалута за щатски долари. (Или да се надяваме, че просто ще можете да плащате с криптовалута директно един ден.)

Кой работи по този въпрос: Coinbase , BitPay , Wirex , Wyre и много други

Недвижими имоти (собственост / нотариален акт):

Болната майка на моя приятел притежаваше недвижимо имущество. Въпреки желанието и да го завещае в последните си мигове, процесът се оказва труден.Процесът относно наследството се оказва много болезнен. Последното нещо, което някой иска да прави, когато скърби за загубата на член на семейството, е да се занимава с правни въпроси.

Какво ще стане, ако собствеността върху къщата бе записана и прехвърлена в цифров вид?

С Блокчейн: Собствениците на имоти могат да прехвърлят титлата на своя дом или друг недвижим имот върху блокчейн. След това тя се записва в публичен регистър, стига да отговаря на законовите изисквания.

Приживе всеки да може да прехвърли собствеността си върху къщата на блокчейн, както е направено в пилотна програма, обобщена тук; където „промяната на собствеността автоматично, неизменно е записана в публичен регистър – биткойн блокчейн. Лесно се прехвърля, семейството няма да трябва да минава през това, през което почти всеки се сблъсква днес.

Заключителни мисли
Надявам се да сте успели да научите как в общи линии блокчейн може да бъде полезен за Вас и Вашето семейство. Използването на блокчейн във всекидневния живот може и да ви изглежда нереално; но бъдете сигурни, че вече използвате негови приложения, макар и да не знаете че е в основата и в двигателя на тази технология.

Въпреки че животът и смъртта в едно семейство могат да са много мрачна тема… Аз вярвам, че е изключително важно да мислим за това и да планираме събитията преди да е станало твърде късно. Надяваме се, че с бъдещия напредък в технологията блокчейн, хората ще могат по-лесно да управляват своя живот и смъртта.

За Нашите близки с любов и Вечна им памет. ❤
Ако намерихте тази статия за полезна, моля споделете я с всички ваши приятели, които биха искали да бъдат информирани и да се запознаят с тази тема!

Публично споделяме опита си в това ръководство за първа помощ в скръбтта тук, с цел да помогнем на други в нужда. Можете да ни последвате тук за бъдещи истории за технологии, уроци за живота и отвъд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук