Доклад: Внедряване на Блокчейн в енергийния сектор и комуналните услуги 60% до 2024 година

0
960
енергетика и блокчейн
Енергетика и блокчейн

Доклад: Глобалното използване на Блокчейн в енергийния сектор и комуналните услуги ще нарасне с 60% до 2024 година

Очаква се внедряването на Блокчейн в енергийния пазар да нарасне с 60% до 2024 г., според нов доклад на Инфохолич Рисърч.

Според доклада глобалният Блокчейн в пазара за енергийни услуги е оценен през 2020 г. на 410,4 милиона долара и се очаква да достигне 3,4 милиарда долара до 2024 г. Инфохолич прогнозира растеж със сериозен годишен ръст от 59,4 процента през периода от 2020 г. до 2024 г.

Докладът отбелязва, че основният двигател за растежа през следващите пет-шест години ще бъдат от продажбите на разпределена енергия и електроенергията от равнопоставени  РЕП-ета). „Благодарение на увеличаващата се автоматизация в енергийните компании, те правят промени в инфраструктурата си в реално време, което ще им помогне да се обновят със софтуер поддържан от блокчейн, и по този начин да намалят общите разходи по експлоатацията,” обяснява докладът.

За да подготви своя доклада Infoholic Research е анализирал внедряването на блокчейн на пазара за енергийните услуги в световен мащаб по няколко фактора – услуги, приложения и регион. Изследователската фирма следи статистическите данни от региони в Северна Америка, Европа, Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Близкия изток и Африка, докато настоящите данни са генерирани от наблюдения главно в Северна Америка, Европа и Азия.

За блокчейн технологията се откриват изключително много приложения в енергийния сектор. През януари най-голямата испанска енергийна компания „Iberdrola“ започна да използва блокчейн за проследяване на възобновяемата енергия. По време на пилотна програма „Iberdrola“ наблюдаваше възобновяемата енергия, доставяна от два ветроенергийни плантации и една електроцентрала в кооперация с няколко банкови офиси в Страната и град Кордоба. Тестът е бил успешен и Iberdrola вярва, че блокчейн технологията ще помогне да се издава гаранция за произход на всеки продукт включително и електричеството.

През същия месец датската държавна енергийна компания Energinet обяви, че ще използва технологията на IOTA „Tangle“ в пазарите на енергия и „Интернет на Нещата“ (IoT) . Според сведенията „Energinet“ се стреми да създаде нови решения, базирани на „IoT“ за възобновяемата енергия, като например зелената енергия и електрически превозни средства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук