Отвъд биткойн революцията: Блокчейн  технологията ще промени света

0
1125
биткойн революцията

Отвъд биткойн революцията: Технологиите идват и си отиват, но някои се доказват и променят света. Комуникационният протокол, който направи интернет възможен, е точно един такъв пример, но на хоризонта изгрява още една технология, още по-голяма и по-обещаваща.

Вече сте чували за криптовалутата – с бързото нарастващата цена на биткойна която поведе милиони нови инвеститори и още милиони запалени наблюдатели. От друга страна, много от феновете на Биткойн не са напълно запознати с иновационната технологията зад криптовалутата -блокчейн, която я прави възможна.

Без значение какво се случва с Bitcoin, Ethereum и други подобни, Блокчейн технологията вече променя света. Ето само някои от начините, по които технологията Блокчейн ще промени света към по-добро.

По-добър и по-стабилен интернет

Интернетът вече излезе далеч извън обхвата на неговите създатели. Това, което започна, като начин на правителствените и военни служители на Америка да общуват сигурно на огромни разстояния, днес трансформира света по безброй начини, и не трябва да се заблуждаваме, че интернет революцията беше възможна  без проблеми.

Уеб 3.0

Блокчейн технологията е вече тук  да трансформира за втори път интернет, като го изведе на изцяло ново ниво и ще осигури по-голяма скорост и стабилност за потребителите му по целия свят. Използвайки децентрализацията и силата на блокчейн, бъдещите интернет инженери биха могли по-ефективно да разпределят различните функции на световната мрежа. Това ще повиши не само бързина и ефективноста, но и ще допринесе за по-голямата сигурност и устойчивост срещу хакерте и другите недобросъвестни потребители.

По-ефективни пазари

Блокчейн технологията поддържа пазара на криптовалута и всеки, който има електронен портфейл в Bitcoin, Ethereum или друга децентрализирана валута е запознат с това. Но нещото, което много хора не знаят е, че тази иновационна технология притежава и силата да революционизира по-широкия пазар.

От борси, фондове и търговски дружества до отделни търговци на акции и облигации, търговците вече търсят да използват блокчейн за захранване на своите пазари и да ги направят по-ефективни. В бъдеще традиционният модел на търговия, който използва централизирана клирингова къща, може да отстъпи на демократизирания децентрализиран модел на блокчейн, което ще доведе до по-бързата, по-безопасна и по-ефективна търговия както на професионално, така и на индивидуално ново.

Умни договори

Правните договори са изключително сложни и трудни за разбиране. Отделни случаи могат да отнемат цяла армия от адвокати, много часове четене и преглеждане на дори и най-простите бизнес споразумения, и всичко накрая знаете, струва много пари.

В бъдеще договорите могат да бъдат много по-прости и много по-лесни за прилагане. Отвореният и прозрачен свят на блокчейна ще му даде възможност да създе и налагожи умните договори. Тези интелигентни договори вече са приложими и се използват , но тяхното използване се очаква да се увеличи драстично, тъй като тези смарт споразумения доказват свето качество.

Повече сигурност за съхранените данни в облак

В днешно време данните се  съхраняват в облак и са достъпно отвсякъде, но все още технологията има своите ограничения. Вече сме слушали за  хакнати акаунти съхранени в облак – от неудобни снимки на знаменитости до интимните им лични данни.

Тази липса на сигурност дава много притеснения на потребителите за съхранението на техните важни файлове в облака, но блокчейн технологията може да направи тези складовена данни далеч по-сигурни и да ги защити дори от най-сложните опити за хакване. Вместо да се разчита на централизирания модел на съхранение, който е уязвим за хакери, блокчейн модела на облачното съхранение е децентрализиран по своята същност и осигурява повишената сигурност за всеки един от ползвателите на услугата.

Сигурност на съобщенията

Приложенията за съобщения днес са много, но само ако част от тези съобщения попаднат в нечии неподходящи ръце, това ще е много неприятно. От известни личности до изпълнителни директори, много мъже и жени бяха свалени от публичност единствено заради написаното и техните лични мнения, но блокчейн технологията обещава да направи комуникацията изключително по-сигурна.

Няколко приложения за предаване на съобщения вече се възползват от Блокчейн технологията и позволяват на хората да споделят сигурно своите съобщения. Без централизиран депозитар да бъде хакнат или компрометиран, тези децентрализирани приложения за съобщения трябва да бъдат далеч по-сигурни, давайки на потребителите допълнителна увереност и да направят комуникациите далеч по-лични.

Пазарът на криптовалутите е много горещ през последните няколко години и историите за милионерите на Биткойн са навсякъде. Като се има предвид нивото на криптовалутите в пресата, е лесно да се мисли, че тези виртуални монети са цялата история, но това не е вярно.

В крайна сметка, Блокчейн е технологията с истинска история, която е тук, за да остане – независимо от това какво се случва с Биткойн, Лайткойн, Етериум или другите виртуални форми на дигитална валута.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук