Изследователи от Калифорнийския Университет предлагат Блокчейн система за клинични данни

0
799

Учени от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, предложиха метод за споделяне на медицински данни, използвайки блокчейн базирана система. Статиятa излагаща техните изследвания, бе публикувана на 22 февруари в международното списание „Nature“.

Според изложените сведения изследователите са разработили, блокчейн управлявана система, имаща за цел да подобри проследимостта, събераемостта, сигурността и надежността на записаните клинични данни. В допълнение, системата има за цел да усъвършенства методиките по нежеланте проблеми свързани с търсенето на данни и подобрението на управлението по медицинските досиета.

По време на пробните тествания разработчиците съобщават, че е публикуван уеб-базиран портал, достъпен за всички участници с истински набор от данни и клинични проучвания, което е улеснило взаимодействието между пациентите и клиничните изследователи. Авторите обръщат изключително внимание върху злонамерените атаки върху целостта на реално събраните медицински данни.

След като е получена заявка за запис, всички свързани данни са отговорно записани и в други блокове хеширани с помощта на SHA256 алгоритъм. „Сигурното съхранение на данните във блокчейн ще се осъществи чрез дублиране и разпространение на данните във блок-веригата до няколко физически разделени машини и складове за данни, които ще се управляват от регулатора”, обяснява докладът.

Ако потребителят се нуждае да промени вече представената информация или да поправи грешка, системата му позволява да направят актуализация, като подаде нова транзакция с коригираните данни, без да се налага да презаписва старите данни.

Блокчейн технологията вече се прилага от различни организации, свързани със здравеопазването. По-рано този месец канадското звено на американския технологичен гигант IBM партниращ с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, тества блокчейн система с клинична документация. Страните се стремят да открият дали интегрирането на блокчейн с клиничното съхранение осигуряват подходящото ниво на интегритет, прозрачност и безопасност на пациентите, в допълнение към това с желанието да намалят разходите и автоматизират процесите.

По рано този месец, Блокчейн технологичната компания  „Битфюри“ партнираща си с радиологичния блокчейн пазар „Медицинска диагностична мрежа“ и блокчейн базираната „Лонггенезис“ са реени да създадат Блокчейн базирана платформа за събиране и съхранение на медицински снимки и диагностична информация като ренгенови и други сканирани данни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук