БМВ отваря своите врати за мобилна Блокчейн инициатива с европейски колоквиуми

0
1125

ИТ центърът на BMW Груп в Мюнхен бе домакин на европейски колоквиум на тема Mobility Open Blockchain ( MOBI ), тъй като производителят на автомобили е дълбоко заинтерисуван в изследванията и използването на блокчейн технологията в автомобилостроенето.

MOBI бе представен преди по-малко от пет години от големите производители на автомобили BMW, General Motors, Ford и Renault, които наред с учени, проучват потенциала на блокчейн и неговото внедряване в автомобилната индустрия.

Единни стандарти, осигуряващи глобален успех.

Тази цел обаче не може да бъде постигната без създаването и установяването на необходимите стандарти. Бързо осъзнавайки това, BMW Group участва в основаването на MOBI през 2018 г. и сега потвърждава своя ангажимент, като е домакин на първия европейски колоквиум на консорциума. Централният фокус на събитието е необходимостта от съвместна работа по универсални стандарти и принципи за внедряване на блокчейн технологии. „С оглед на бързото разпространение на услугите за мобилност и постоянно нарастващия брой свързани и в бъдеще автономно управляващи автомобили, блокчейн технологиите и технологиите за разпределен регистър предлагат идеално решение за обработка, съхранение и споделяне на данни сигурно, прозрачно и ефективно“, посочи Крис Балинджър, основател и главен изпълнителен директор на MOBI. „Нашата визия е да използваме блокчейн технологията, за да ни помогне да оформим бъдещето на мобилността, което е по-екологично, по-безопасно и подобрява качеството на живот в нашите градове. Ясно дефинираните универсални стандарти са незаменими за постигането на това. Щастливи сме да движим напред тази нова технология в партньорство с BMW Group.” От създаването на консорциума над 100 компании, НПО организации с нестопанска цел се присъединиха към неговите редици и участват активно в работни групи, събития и разговори по различни канали.

30-те членове-основатели на MOBI също включват и компании, които не са пряко свързани с автомобилната промишленост, като Bosch, Blockchain в Berkeley, Hyperledger, Fetch.ai, IBM и IOTA, които  са свързани с преки разработки на блокчейн.

Цел на колоквиума В Мюнхен

Двудневната среща  на MOBI в ИТ центъра на BMW се прояви като платформа за споделяне на технологията като знания, опит, популяризиране и разработване на общи стандарти за прилагане на блокчейн и технологията  за споделени и синхронизирани цифрови данни в индустрията за мобилност.

“ Вълненията околно блокчейн изчезнаха а сега дори се посреща и с малко скептицизъм. Но сме убедени, че блокчейн е реалната възможност за разбиване на установения централизиран пазар, което ще  позволи да се създадат по-децентрализирани платформи и така потребителите да получат по-голям контрол върху техните лични данни ”, обясни Андре Луков, който ръководи отдела отговорен за блокчейн и технологията  за споделени и синхронизирани цифрови данни към BMW Груп.

От гледна точка използването на блокчейн, мобилната индустрия MOBI умерено се занимава с проучването на  тази нова технология и постоянно излиза с нови открития и с какво може тя да бъде в полза на автомобилната индустрия.

BMW вече направи новина, като представи как  блокчейн ще и помогне в снабдяването с етичен кобалт.

Междувременно Toyota самостоятелно  изследва технологията и  я преоткрива в една много важна нова вълна за автомобилите – автономното шофиране.

BMW  излизат с нова пилотна блокчейн  платформа  за проследяване пробега на наетите автомобили чрез стартиране на своето  ново приложение VerifyCar.

Открити дискусии

Първият европейски колоквиум на MOBI, показа точно къде автомобилната индустрия би използвала блокчейн за своите нужди. Съществува огромен обхват, при който блокчейн може да бъде ефективен в огромната автомобилна промишленост, като се започне от снабдяването и проследяването на материалите свързани с индустрията, по целия път до бонус програми за постоянните партньори и клиенти.

Въпреки това, за да бъде по-успешна в прилагането на тази технология в индустрията, е важно за компаниите от такъв мащаб да търсят и по-малки предприятияс които да започнат да споделят очаквания и опит.

Ожесточено съревнование

Автомобилната индустрия е тази, която винаги е на върха, движена от конкуренцията и потребителските изисквания и има смисъл в това BMW, GM и  Ford, тези гиганти на автомобилостроенето да не се страхуват и да се отворят за потенциала на блокчейн, с цел да стимулират своите предприятия.

Автомобилите са преминали от чисто индустриални към високотехнологични и по тази причина би било абсурдно те да не се обвържат с технологии като Блокчейн, Изкуствен Интелект и Интернет технологиите.

Важно е да се отбележи , че дори в тази сфера на ожесточена конкуренция, производителите са достойни да седнат, един до друг с пряката си конкуренция и да проведат открити дискусии с лидерите в  Блокчейн технологията.

Този практическ, предпазлив, но и прогресивен подход е полезен както за големите производители, така също  и за по-малките стартиращи фирми, които ще могат да изградят технологията и нейните технологични приложения в добре структурирана рамка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук