Криптовалутите са по-централизирани, отколкото си мислите

0
1084

Първоначално целта на криптовалутите е да бъдат децентрализирани.

Дигитални пари – сигурен обмен; без посредници.

Защо тогава много от криптовалутите приличат по структура по-скоро на централните банки? От регулирането на баланса по портфейла до контролиращите възли, много от криптопроектите се държат точно както финансовите институции, които са предназначени да заменят. Хвърлете поглед към един от силните крипто проекти и няма по какво да го различите от банките и виза карта.

Де-Децентрализацията на криптовалутите

Думата „децентрализирана“ не се появява в оригиналната „бяла книга“ на Сатоши Накамото (нито пък“блокчейн“), но още оттогава е станала синоним на Биткойн и неговите наследници. За да е една дигитална валута наистина децентрализирана, тя трябва да включва две неща: да бъде резистентна към цензура и да бъде имунизирана от намесата на ръководителите на проекта. Ако цената на една монета зависи от това дали нейният основател е още жив, то тя не е децентрализирана. По подобен начин, ако скоростта и мащабируемостта му са за сметка на централизираните възли, то тя също не е децентрализирана.

централизирани криптовалути
– И тогава кой каза, че „Ripple е децентрализирана валута“.

От тези две съображения, много от 20-те най-важни крипто-валути съвсем не отговарят на изискваните стандарти. Няколко от тях работят като модел за бъдеща децентрализация, в който разработчиците обещават да премахнат контрола веднага щом нещата започнат да вървят гладко, докато на други липсват независими възли или хеш-сила, за да предотвратят 51% от атаките. Ето как най-популярните криптовалути в света се оформят, когато се стигне до възлите и децентрализацията на ръководството. Колкото по-нисък е резултатът (от 1 до 10), толкова е по-централизирана е валутата.

Биткойн

  Биткойн логоЗа момента в Биткойн мрежата има почти 12 000 възела, цифра, която се е увеличила повече от два пъти през последните две години. Всеки един от тези възли регистрира мрежовата активност, като помага да се валидизират транзакциите и да се направи възможна най-пополярната публична книга. От Германия до Русия и от Нигерия до САЩ, цели възли са пръснати и работят по целия свят. Заедно с „хашрейта“ от над 20 ексахаша в секунда, и биткойнът конфортно се е разположил в мрежата на най-децентрализирания блокчейн.

Единствената и истинска загриженост за мрежата на Биткойн е степента, в която добивът на валутата се осъществява в по-голямата част от китайски минни басейни, които представляват до 70% от хеширането. Но с огромните нови минни бизнеси, които никнат в Северна Америка и Европа, тези опасения скоро могат да бъдат разсеяни. По отношение на лидерството, Bitcoin е силно децентрализиран. Докато Сатоши Накамото се появява отново от пустинята и тръгва на властово пътуване, трудно е да се предположи, че биткоинът някога е на милостта на едно цяло.

Децентрализираност на записите: 9

Децентрализирано ръководство: 10

Етериум

етериум логоПубличната книга, използвана в мрежата на Етериум, е силно децентрализирана, с повече от 26 000 възела, които проверяват транзакциите. Всъщност неотдавнашен доклад на изследователи от университета Корнел твърдят, че Етериум е по-добре разпределен от Биткойн. Това обаче не означава, че Етериум по децентрализиран от Биткойн. Първо, Етериум е в процес на преминаване към модел на „доказателство за залог“. Макар да има ползи от този подход, този алгоритъм е по-малко сигурен от алгоритъма доказателството за извършена работа „PoW“.

Тъй като „PoW“ изисква от миньорите да извършват действителна работа за проверка на всяка транзакция, би било изключително трудно за лош актьор да контролира мрежата. Работейки с „PoS“ модела теоретично ще бъде по-лесно. Ако не се вземат предвид консенсусните модели, най-голямата слабост на Етериума е централизираното му ръководство. От символична, ако не и от техническа гледна точка, продължаващият успех на платформата зависи главно от Виталик Бутерин. Също така, ако се случват лоши работи в мрежата на Етериум, винаги си имат за шанс просто да преобърнат Блокчейна, да сложат новото „разклонение“ и да започнат отново.

Децентрализираност на записите: 8

Децентрализирано ръководство: 3

Bitcoin Cash

биткойн кеш логоПодобно на Биткойн, БиткойнКеш е силно децентрализиран поради големия си хешрейт и общия брой възли, които са над 1200. ВСН има само 10% от броя на възлите, които има Биткойн, но по всяка своя дефиниция отговаря на стандартите, изисквани за децентрализирана криптовалута. По отношение на лидерството има редица високопоставени фигури, които подкрепят БиткойнКеш, но няма категоричен лидер или главен изпълнителен директор – изключваме само Rick Falkvinge, който може да претендира за по-отговорен пост (шега).

Децентрализираност на записите: 7

Децентрализирано ръководство: 8

Рипъл

рипъл логоRipple има потенциала да се използва като инструмент на световните банки – дори и да изглежда банките да нямат голям интерес да използват XRP – но това не е децентрализирана криптовалута. Всички 100 милиарда XRP са създадени в Рипъл Лабс, тяхна версия на Големия Взрив от 2012 г. и по-голямата част от активите оттогава си стоят в Рипъл трезорите.Да не пренебрегнетм факта, че Ripple Gateways (мрежа от одобрени борси) имат правото да замразяват балансите на клиентските сметки , липсата на разпределени възли означава, че Рипъл може да бъде изключен по-лесно, отколкото всеки друг алткойн в този списък.

Децентрализираност на записите: 2

Децентрализирано ръководство: 1

Йота

йота логоОткъде, откъде да започнем с Йота…? Това е проект, който зависи от прищевките на все по-силен и капризен изпълнителен директор, а етиката му прави Рипъл да изглежда като образец на доброто. Мрежата на Йота се контролира от „координатор“, който има властта да променя баланса на сметките и да нарушава обслужването, докато неговите програмисти се борят с звездопада от грешки, които сериозно засягат кодовата база. Има слухове, че този координатор да се изявява в полза на по-децентрализираните модели, Дейвид Сонстебе не изглежда като шеф, който може да се откаже от властта толкова лесно. Макар и централата й да е изградена на Меридианната линия, Йота едва ли може да бъде още по-централизирана.

Децентрализираност на записите: 1

Децентрализирано ръководство: 1

 

Най-доброто сред останалите

 лайткойн логоЛайткойн: Над 14 000 възли осигуряват блокчейн структурата му, но като Ethereum, Лайткойн е отслабен от култа към силния лидер влицето на Чарли Лии, и много странни обстоятелства около неговия отказ от проекта.

Децентрализираност на записите: 7

Децентрализирано ръководство: 3

монеро логоМонеро: Fluffypony е по-голямата фигура начело на Monero. Проектът обаче е по-голям дори от Fluffypony и ще продължи и в негово отсъствие. Мрежата на Monero в момента има над 2500 възела.

Децентрализираност на записите: 5

Децентрализирано ръководство: 5

стелар логоСтелар: Основно като Рипъл лека версия без функцията за замразяване акаунти като Gateway. Има и неща, които да се харесват за Стелар, но натюрела на децентрализацията не е такъв.

Децентрализираност на записите: 3

Децентрализирано ръководство: 2

нео логоНео: По отношение на централизацията, Neo е на равнището на Рипъл и Йота. Има планове за въвеждането на три нови възела, които няма да са под контрола на компанията (в момента всичките седем възела са под надзора на Neo), но дори и след това Neo няма да бъде децентрализирано място. В допълнение, операторите на възлите ще бъдат държани юридически отговорни от Neo за поддържката на ъптайма, което е антитеза на оригиналния дух, който вдъхновява криптовалута. Също така си струва да се отбележи, че през октомври 2017 Нео беше офлайн в продължение на часове, след като мрежата беше изключена, докато екипът извършваше „ръчните си проверки“. Всеки блокчейн, който има „ключ убиец“, не е блокчейн.

Децентрализираност на записите: 2

Децентрализирано ръководство: 3

Направете своето по нататъчно проучване и в останалите криптовалути от топ 20 и ще намерите същия модел: проекти, които нямат нито хешрейта, нито възлите, за да се гарантира истинската децентрализация, или други които са осакатени от централизираното си ръководство. Все още можете да инвестирате в тези монети, да извлечете някаква печалба, да ги използвате за да изпращате пари. Но трябва да знаете, че ако някога нещо се случи, леки ограничения върху последователите и правителствата започнат да се „справят“ с криптовалутите, тези силно централизирани „цветя“ ще бъдат първите, които ще повехнат.

Изпълнителите на финансова свобода не могат да овладеят желанието на регулаторите да регулират. Но като се стремят към децентрализация във всичките и форми, те могат да гарантират, че криптовалутата ще остане без цензура в ръцете на законните и собственици.

Смятате ли, че децентрализацията е от значение? Кажете ни в раздела за коментари по-долу.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук