Правителството на САЩ връща на криптоборса Bitfinex откраднатите $ 65 млн.

0
840
крипто сигурност

Правителството на САЩ се оказа невероятно съюзник на крипто борсата Битфинекс при възстановяването и връщането на откраднатите им криптовалути от хакери през 2016 година.

Борсата за криптовалути Bitfinex разкри, че 27.66270285 BTC, част от откраднатите средства в хакерската атака през 2016 г. , е успешно възстановена от правоприлагащите органи на правителството на САЩ.

ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ БИТКОЙНИ ПО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ТОКЕН ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ

Следвайки хакерското събитие, Bitfinex започна своето разследване със съдействие на правоприлагащите органи в международен мащаб, за да проследи 119 756 BTC, които изчезнаха от хранилище на борсата. Според стратегията за възстановяване, очертана след инцидента, Bitfinex обобщава загубите от всяка сметка и кредитира символиката с USD, наречена BFX, в еквивалентен размер на щетите, които всеки клиент е претърпял. Впоследствие, Bitfinex даде възможност на своите клиенти варианти да осребрят своите парични еквиваленти в брой, или да замен еквивалента в BFX акции на iFinex Inc., компанията, която притежава и управлява Bitfinex.

Всички токени на BFX бяха унищожени по време на този процес и акционерите получиха „Право на Възстановяване Токен“ (RTT), който представляваше съответната им сума в акциите на iFinex. Bitfinex, който първоначално беше уведомен от правителството на САЩ за възстановените средства от миналия ноември, сега ще конвертира 27.7 БТК в щатски долари и ще ги разпредели между притежателите на RRT.

В официалното си изявление Джанкарло Девасини, главен финансов директор на Bitfinex, изрази своята благодарност към правителството на САЩ.:

„Ще продължим да помагаме на правоприлагащите органи при техните запитвания и отново да отправяме отворена покана към хакерите или към всеки, който съдържа информация, свързана с нарушението, да се свържат към която и да е страна, с която се чувстват най-сигурни, за да разрешат ситуацията по взаимноизгоден начин.“

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО УВЕЛИЧАВА ДОВЕРИЕТО В КРИПТОВАЛУТИТЕ

Нарушенията в сигурността на крипто борсите са една от основните стресови точки на криптовалутите от тяхното въвеждане и невъзможността да се прекратят транзакциите е една от основните им слабости в сравнение с традиционната банкова система. Десетилетие след пускането на биткойн, продължаваме да имаме проблеми, свързани с безопасното съхранение на активите, като последното е хакът Cryptopia, където изчезнаха повече от 3 милиона долара.

Битфинекс

Количеството Биткойни, възстановено на Bitfinex за момента, може да изглежда и незначително, тъй като представлява само 0,023% от общите загуби, но възстановяването демонстрира силата на блокчейн технологията и способността да се коригират зловредните човешки дейности.

Хакерите използват многобройни практики, за да подкопаят уязвимостта на централизираните единици и контрамерките често се сучва да са на една крачка след тях. Децентрализираните борси, като Binance, DEX и студените портфейли, биха могли да бъдат много ефективен начин по смекчаване властта на измамниците, но окончателно не могат да бъдат премахнати. В допълнение за крипто търговците и за по доброто съхранение на активите в борсата е от съществено значение  да оа се сигури навременен и бърз достъп до хранилищата в криза.

Високите нива на сигурност ще бъдат крайъгълния камък, който ще проправи пътя към масовото припознаване и използване на криптовалутите, и подобен случай само може да увеличи вярата на хората в тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук