HTC Exodus 1 : Блокчейн смартфонът, който ще превземе интернет

0
924
ексодус портфейл

HTC Exodus 1 се надява да внесе блокчейн технологията, биткойн и криптовалутите в масите

HTC EXODUS 1 Представяне:

БЛОКЧЕЙН СМАРТФОНЪТ ПРЕВЗЕМА ИНТЕРНЕТ

„Това е голям, гигантски скок“, казва създателят на телефона, „ние сме Давид сред Голиатите“

На фона на цялото оживление около смартфоните на тазгодишния Mobile World Congress в Барселона, може да сме свидетели на  много тихата революция в смартфоните.

Водена от производителя на масовите телефони HTC, тази нова вълна от телефони, която на пръв поглед отвън изглежда почти същата, като тези, които са сме свикнали да виждаме досега, обаче, вътре в тях те съдържат софтуера, необходим за трансформацията на целия интернет, способен да ни помогне да си го върнем обратно от технологичните гиганти, които в момента го доминират.

Това са така наречените блокчейн смартфони. Изградени на базата на децентрализираната мрежа – Web 3.0 – те изрязват независимостта на интернет.

HTC Exodus 1

се обслужва от независима блокчейн мрежа на базата от партньор към партньор, със цел да се изпраща и получава информацията без посредник. Идеята на този иновационен модел е да се върне обратно при хората контрола над техните лични данни и да се сложи край на експлоатацията и монетизацията на личния живот от подобни мега компании като Фейсбук и Гугъл.

HTC описва своя Ексодус 1 като „първия смартфон, създаден за този нов интернет“ плод на въображението на Фил Чен, подходящо озаглавен „децентрализирания главен офицер“ на тайванската фирма.

„Ние безконтролно напредваме в информационната ера, и почти нямаме разговор, като лична дигиталната собственост“, казва Фил Чен на The Independent: „Всичките наши лични данни – от кредитната история до поведенчески данни – се обработват от трети страни. Ние не притежаваме или контролираме нищо от тях. На базата на тази дива безконтролност, седем компании в света контролират почти всички данни и станаха по-мощни от всяко правителство. “

Начинът по който да си върнем властта, е да въведем парадигма към бизнес моделите с големи данни на тези големи технологични компании, от приложенията, които използваме, до начина, по който плащаме. казва Чен.

Тези блокчейн мрежи работят на същата основна технология, която поддържа и биткойн, така че не е изненадващо, че и криптовалутите са ключовата роля в тяхната работа.

На MWC, HTC също въвежда нова гама от децентрализирани приложения (dApps), които не споделят или изпращат данни обратно към централизирана компания или сървър. Някои от приложенията дори позволяват на хората да печелят от собствените си данни, ако реашат да ги продават срещу криптовалута.

Плащанията също могат да се развият, което означава, че потребителите ще могат да правят микроплащания директно на уебсайтове и създатели на съдържание, без да се налагат такси за тези транзакции.

Дори браузърът по подразбиране на телефона, Opera, поддържа такава функционалност, припознавайки се като първият в света криптиран браузър.

„Ние сме в зората на ново поколение на Мрежата, където новите децентрализирани услуги ще поставят под въпрос статуквото“, казва Чарлз Хамел, ръководител на крипто проекта в Opera. „HTC и Opera взеха смелото решение да бъдат първите, които да спонсорират тази трансформация.“

Подобно и на други блокчейн проекти, като например Sirin Finney , HTC Exodus 1 идва с вграден портфейл за криптовалута, който може да съхранява офлайн частните ключове за Биткойн, Етериум и Лайткойн. Тъй като не е свързан с интернет, този студен портфейл защитава средствата от хакерство, както и личните данни на собственика.

Досега HTC Exodus можеше да се купува само в криптовалута, но от март хората ще могат да я закупят с традиционна валута, като се надяваме, че телефонът и децентрализираната мрежа ще се превърнат в основа на това начинание.

„Не ми харесва да го наричам телефон с блокчейн, защото той не е само за криптообразни „, казва Чен. – Става въпрос за интернет.

Минаха 10 години от раждането на Bitcoin и blockchain технологията, но тази индустрия все още е в много ранен стадий.

Интересът към криптовалута и блокчейн е намалял още от драматичния срив на Bitcoin, при който криптовалутата загуби повече от три четвърти от стойността си през 2018 година.
Водещата компания за пазарни проучвания твърди, че може да има още 10 години, преди Биткойн да достигне „нивото на производителността“ и да бъде широко разпространен.

За да стане това, казва Чен, най-вероятно ще бъдат привлечени много от технологичните гиганти, за които тази технология представлява заплаха. За тях в момента означава, че приемането на такава технология автоматично ще ги тласне в основния поток. Друг сценарий е, че продължаващите пробиви в мрежите и данните ще провокират използването на дигитално криптираното имущество и бързо ще ги сложи в светлината на прожекторите.

„Хората все повече осъзнават опасноста надвиснала над техните  данни и ще осъзнаят, че само блокчейн е решението“, казва той. „Това може да се разпространи като горски пожар. Технологичните гиганти могат да се опитат да потушат разпространението му, но в крайна сметка може да се наложи да избират между изгарянето и приемането.“

В HTC Exodus 1 и Сирин Фини може да бъде първата, но blockchain технология вече се просмуква в повечето от масовите устройства. По-рано този месец Samsung обяви своята флагманска гама от смартфони Galaxy S10, която идва с „Blockchain Keystore“.

Има и слухове, че Facebook планира да пусне своя собствена криптовалута, която може да улесни плащанията в целия спектър от приложения за съобщения – от WhatsApp до Messenger. С близо 2 милиарда потребители по света, подобен ход би могъл да създаде валута, която да се конкурира с доминиращото положение на щатския долар почти за една вечер.

В неотдавнашно интервю с професор по право от Харвард Джонатан Зитрейн, шефът на Фейсбук Марк Цукърбърг обясни как автентификацията, базирана на blockchain може да направи социалната мрежа по-сигурна. Но той добави: „Не съм измислил за момента начин как да направя това.“

С технологичните и финансови ресурси на негово разположение, може просто Zuckerberg ще да не е измислил начин да внедри технологията ..

HTC Exodus е част от нова вълна на блокчейн смартфони.

Отворената, децентрализирана и безгранична природа на Блокчейн е причината да остане единствената разрастваща се технология, която не може да бъде доминирана от традиционните практики- тя е абсолютно коренно рзлнична от настоящия бизнес модел.

Подобните на Amazon и Google мастодонти, водещите във всичко – от „fintech“ до изкуствения интелект, тъй като това са всичките познати технологии, които реално и обсебващо те могат да контролират и притежават.

Двaтa най-големи производители на смартфони, Samsung и Huawei, се възползват от личните си данни чрез своите компании за съхранение в облака. Ето защо и на Apple също може да се предаде тази искра.

„Това е голям, гигантски скок, но ние сме Давид сред Голиатите. Ще е необходима огромна компания, която да започне да обръща този прилив.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук