Как да инвестирам в Биткойн | Пълно ръководство за начинаещи

0
1170
как да инвестирам в Биткойн

Как да инвестирам в биткойн: Пълно ръководство за начинаещи

Какво е биткойн? | Какво трябва да инвестирате в биткойн | Как да инвестираме в биткойн в 4 стъпки | Биткойн добра инвестиция ли е | Различни начини за инвестиране в биткойн |

За да попаднете на настоящата статия вероятно вече сте чували за „биткойн“, предлаган като модерна опция за инвестиране.

През последните няколко години бяхме свидетели на много дебати около Биткойн и другите криптовалути. Поддръжници те на дигиталните валути стоят зад идеята, че Биткойн е бъдещата световна валутата и инвестициите, докато скептиците са на мнение, че криптовалутите са рисков вариант за инвестиция, който може и да не генерират голяма възвръщаемост.

Какво всъщност е Биткойн и как можете да определите дали това е правилната инвестиция за вас? Прочетете това ръководство за начинаещи и за това как да инвестирате в биткойн .

Как да инвестирам в Биткойн?

Какво е биткойн?

Биткойнът е създаден от програмист или група програмисти, използващи името „Сатоши Накамото“. Но истинският създател (и) на биткойн все още е неизвестен за обществеността.

Биткойнът е един от най-широко използваните видове криптовалута. В криптовалутна система вместо физически пари се използват виртуални „монети“ или „токени“ присъщо както във онлайн банковите сметки. Но дигиталните монети нямат присъща стойност и не са подкрепени със злато или сребро.

как да инвестирам в биткойн

Криптовалутата Биткойн е създадена, за да разреши няколко големи недостатъка в традиционната монетна система. Първо, той е проектиран така че да не могат да се дублират криптовалутните монети. Помислете колко лесно е да направите копия на данните на вашия компютър – документи, снимки, файлове и т.н. С криптовалутата това не би било възможно да се случи, никой не може просто да дублира монети и да си генерира неограничено количество валута. Не можете просто да направите копия на банкнота от 100 долара, нали? В криптовалутите една нова технология дарантира невъзможността за дублиранеро на крипто монетите и това е Блокчейн.

Какво е Блокчейн?

„Светът започна нова ера в своето развитие преди блокчейн и след блокчейн“

Биткойн използва иновативната цифровта технология, наречена „блокчейн“, която е усъвършенстван механизъм за кодиране, който разпръсква единствен код върху хиляди различни компютри. Да приемем например, че монетата ви е изградена от кода „XDA146DDS“. Blockchain разфрагментира кода на по-малки парчета и съхранява парчетата код на много компютри по целия свят, като гигантска дигитална машина. Ако хакер иска да получи достъп до кода, ще трябва да хакне едновременно минимум 51 % от всички компютри, за да получи достъп до целия код, което по изпълнение е немислимо

Blockchain използва „публична счетоводна книга“, която използва хиляди компютри (наричани „възли“), за да следи монетите и техните собственици. Ако данните за монета или частица от нея се променят, възлите синхронизират записите си, за да проверят дали промяната е точна и дали собственика притежава монетата.

Така че, може би се питате, за какво се използва биткойн?

След като вече притежавате монета, можете да я използвате за онлайн плащания, където те са приети. Не забравяйте, че когато правите транзакция с дигитална монета, не се изтеглят и внасят пари от банкова сметка. Традиционните пари напускат банковата ви сметка само когато купувате самата монета, а не когато правите транзакции с нея.

Подобно на традиционните парични валути и стойността на биткойн варира. Ето защо днес все повече инвеститори се вълнуват от биткойн и другите видове криптовалути. Всеки от инвеститорите предполага, че стойността на биткойн или друга криптовалута ще нарасне значително, и инвестират в подходящия момент.

Какво ми е нужно за да инвестирам в биткойн?

Какво трябва да направя за да инвестирам в биткойн?

Не са нужни много неща за да инвестирате в Биткойн! Нуждаете се само от:

Валидни документи за самоличност /шофьорска книжка, лична карта или паспорт/, информация за наличието на банкова сметка и сигурна интернет връзка.

Ако ще купувате монети чрез криптовалутна борса, ще се наложи да предоставите ваша лична и финансова информация. Това е наложително поради наложените регулации за прането на пари и криптоборсите за да оперират са длъжни да изискват и държат всичката тази информация на отчет.

Как да инвестирам в Биткойн в 4 стъпки

Ето как да инвестирам в биткойн, в 4 лесни стъпки.

Откриване на акаунт в биткойн борса

1 Откриване на акаунт в биткойн борса
Първото нещо което трябва да решите е къде искате да направите първата си биткойн покупка. Повечето биткойн инвеститори използват борси за криптовалута. Няма официална компания „Биткойн“, защото това е технология с отворен код, но има няколко различни борси, които улесняват транзакциите с Биткойн. Тези борси са посредници на инвестициите в криптовалута, като борсово посредничество.

Ако решите да закупите от борса, ще трябва да решите от коя борса желаете да купите. Ето няколко от най-популярните опции:

Coinbase: Много популярна крипто борса, която има застраховка на акаунтите в случай на хак в сигурността или измамни трансфери

Binance: Най-популярната борса за криптовалута, която е оптимизирана както за начинаещи, така и за напреднали криптовалутни търговци.

Стратегизирайте силните и слабите страни на компаниите като разгледате От къде да купя биткойн и криптовалути през 2021?.

Създаване на Биткойн портфейл

2 Създадете Биткойн портфейл
Когато закупите монета, тя се съхранява в „портфейл“, където се съхранява и цялата ви криптовалута. Има два вида портфейли, които можете да създадете: „горещ портфейл“ или „студен портфейл“.

Горещи портфейли

Горещият портфейл е портфейл, който се управлява от вашата борса за криптовалута или доставчик на услугата. Някои борси автоматично ще ви предоставят горещ портфейл, когато отворите сметката си. Във всеки случай горещите портфейли са удобни, защото ще имате достъп до вашите монети по всяко време през интернет или софтуерна програма на вашето устройство.

Някои важни горещи портфейли са:

Electrum: Софтуер, който ви позволява да съхранявате криптовалутните монети на компютъра си

Mycelium: Приложение само за мобилни устройства за потребители на Android и iPhone

Горещите портфейли обаче не са най-сигурната форма за съхранение на монети. Ако доставчикът на горещ портфейл е хакнат, информацията за монетите ви може да бъде изложена на риск.

Студени портфейли

Студеният портфейл е най-безопасният метод за съхранение на вашите монети.

студен портфейл
Леджър Нано X

Студеният портфейл е действително хардуер, който съхранява вашите монети, обикновено преносимо устройство, подобно на флашка устройство. Повечето студени портфейли са на цена между 60 и 100 долара. Популярните студени портфейли са:

Трезор към сайта

Ledger Nano -вижте подробности

Ако ще закупувате и съхранявате само малки количества монети, може би за вас ще е най удобен горещ портфейл на криптовалутна борса. Но ако ще търгувате с големи количества монети, тогава студения портфейл определено би си струвал инвестицията.

студен портфейл трезор

Свързване с криптовалутната борса

3 Свържете портфейла от криптовалутната борса с банковата си сметка
Когато се регистрирате на криптовалутната борса, ще трябва да свържете портфейла с банковата си сметка. Това ще ви позволи да купувате и да продавате монети. По този начин съответно и вашата банкова сметка ще се свързже с портфейла ви на криптовалутната борса.

Закупуване на биткойн

4 Направете Вашата първа биткойн покупка
Сега вече ще сте готови да закупите първия си биткойн. Вашата борса за криптовалути ще разполага с всичко необходимо за закупуване. Големият въпрос е какво количество биткойн трябва да закупите?

регистрация в Binance

Някои монети струват хиляди долари, но борсите често ви позволяват да закупите малки фракции от една монета – първоначалната ви инвестиция може да бъде от едва 25 евро.

Вижте: Как да използвам криптовалутната борса Coinbase

Инвестирането в биткойн е много рисковано и е важно внимателно да определите толерантността си към риска и да прегледате инвестиционната си стратегия, преди да закупите биткойн. Ще разгледаме това в следващия раздел.

Управление на биткойн инвестициите

След като вече закупихте вашия биткойн, можете да :

  • Използвате монетите за извършване на онлайн транзакции
  • Дръжте монетите си за дълъг период с надеждата, че ще се увеличи стойността си
  • Извършвате дневна търговия на платформата на борсата – тоест да купувате на по-ниски нива и продавате монетите на по-високи нива с цел печалба.

Вашата криптовалутна борса ще ви предостави всички необходими инструменти за покупко-продажба на монетите.

Как да инвестирам в Биткойн?

Биткойн добра инвестиция ли е?

Ето и един от най-често задаваните въпроси за биткойн: Добра инвестиция ли е Биткойн?

Е, никоя инвестиция не е наистина „добра“ или „лоша“. Това зависи изцяло от вашата толерантност към риска, вашата инвестиционна стратегия и вашите финансови цели. Преди да разгледате биткойн като инвестиция, трябва внимателно да обмислите собствените си цели и да определите какво искате да постигнете с вашите инвестиционни дейности.

Искате ли да развиете вашия пасивен доход ? Бихте ли желали да сте инвеститор на пълен работен ден? Да инвеститам ли за да си подсигуря старините след като се пенсионирам? Отговорът на тези въпроси ще ви помогне да разберете дали биткойнът е правилният вариант за вашата инвестиция.

Биткойна е много рискова инвестиция, защото все още е сравнително нестабилен актив. Това означава, че стойността на биткойна може да се повиши или спадне драстично за много кратък период от време – за няколко дни и дори за няколко часа.

Както всички криптовалути, биткойна няма точна стойност. Той не е подкрепен от физически актив, като златото или среброто, а и няма централен регулатор, който да гарантира, че стойността му ще остане стабилна. Освен това стойността на биткойн не е свързана с печалбите на нито една корпорация. Стойността на биткойн зависи единствено от еуфорията, популярността и от търсенето на пазара. Когато има повече желаещи да закупупят биткойни, стойността му ще се увеличава. Когато има страх в масите за падането на курса и все по-малко хора купуват биткойн, стойността ще пада.

Ако желаете да реализирате значителни печалби от биткойн, трябва да се научите да разчитате и определяте фазите на пазара, което е общо взето трудна иинвестиционна стратегия. Въпреки това има огромен потенциал за печалба.

Плюсовете на биткойн инвестициите

Основната полза от биткойн инвестициите е, че може да успеете да генерирате огромна възвръщаемост на печалба, може би до 200% или повече. Разбира се, това е изключително трудно за изпълнение, но е възможно.

Ако закупите голямо количество биткойн, може да успеете да се възползвате от пика на пазара и да продадете монетите си за много по-висока стойност, когато се увеличат желаещите за купуване. Също така има и възможност биткойнът наистина да се превърне във валутата на бъдещето или в много по-търгуван актив, и да се надяваме да генерирате дългосрочна възвръщаемост. Трябва да се отбележи обаче, че стойността на биткойн е циклична.

Вашият успех може да зависи от правилното „определяне на цикъла на пазара“. С други думи, да купувате монети, когато е на ниска цена и да продавате, когато е на най-високата възможна цена . Високорисковите инвеститори, които обръщат голямо внимание на пазара, може да са в състояние да генерират масивна възвръщаемост, когато използват тази стратегия. Те дори могат да генерират възвръщаемост, която е изключително невероятна в света на корпоративните акции или държавни облигации.

Как да инвестирам в Биткойн и недостатъците в инвестирането

За съжаление, голямата волатилност на Биткойна го прави изключително рискована инвестиция и може да загубите, ако не сте внимателни.

Биткойнът и други видове криптовалути са изложени на висок риск от схеми на „изпомпване и изхвърляне“ PUMP&DUMP. Хищните спекуланти заблуждават аматьори и по непретенциозни инвеститори с хитри тактики за печалби ги убеждават да влеят много пари в даден актив. Полученият скок кара цените на биткойна/актива да нараства бързо. Прииждат и инведтитори повлияни от скачащата цена.

Хищните спекуланти са умни и ще продадат всичките си налични инвестиции в пика на актива, преди приливът от покупки да приключи, кето ще им реализира огромни огромни печалбиа. А и който се усети за пика спира да купува и разпродава, стойността на монетите в този случай може да падне до изключително ниски нива. Монета, закупена за $ 200, може да падне на цена от $ 30 и то само за няколко часа.

Винаги можете да реализирате печалба, като продадете монетите си, преди цената да се срине, но е невъзможно да се предвиди кога скокът на покупките ще спре – цените могат да паднат с 50% само за няколко часа. Ето защо всеки нестабилен актив, като криптовалутите и токените, се считат за високорискова инвестиция.

Трябва да знаете че схемите за изпомпване и изхвърляне както и ПОНЗИ пирамидалните схеми са незаконни. Въпреки че не е непременно незаконно да се извлича полза от пазара – независимо дали е естествено или изкуствено създадено – не е желателно да се свързвате с подобни практики.

Различни начини за инвестиране в биткойн

Как да инвестирам в биткойн?-Можете да инвестирате в биткойн, без всъщност да купувате криптовалутата. Има два различни метода.

Първия, можете да инвестирате в компания, която използва биткойн технологията. Въпреки че биткойнът е рискована инвестиция, има много компании, които продават успешни продукти, които включват биткойн и блокчейн технологии. Можете да намерите няколко борсово търгувани фонда (ETF), които включват акции от различни свързани с блокчейн компании, като ETF Amplify Transformational Sharing Data (BLOK). Вие не инвестирате директно в криптовалута, а в корпоративните акции на компании, които използват биткойн. По-безопасно е и повечето ETF в тази категория превъзхождат пазара.

Биткойн майнинг

Второ, можете да добивате Биткойни. Извличането на биткойни просто позволява на компютъра ви да се използва като възел за публичната книга. Това е тема, която си заслужава публикацията в блога, но трябва да знаете, че биткойн миньорите са възнаградени с действителни биткойни за техния принос. Бихте могли и да получавате безплатни биткойни, без да сте го купували.

Как да инвестирам в биткойн

Как да инвестирам в биткойн? Биткойн инвестиционни стратегии
Ако все пак решите, че искате да опитате да инвестирате в биткойн, не забравяйте да се вслушате в следните съвети:

Разберете вашата толерантност към риска: Както споменахме по-горе, биткойнът е високорискова инвестиция и трябва внимателно да прегледате своята толерантност към риска, преди да инвестирате. Ако не се чувствате комфортно да инвестирате в променливи активи или ако имате само малка сума пари за инвестиране, може да помислите за други възможности за инвестиране.

Разнообразете портфолиото си: Най-добрият начин да се предпазите от инвестиционни загуби е да разнообразите своя инвестиционен портфейл. Вашите основни инвестиции трябва да бъдат с нисък риск, като държавни облигации или индексни фондове. След това трябва да изберете инвестиции със среден риск, като недвижими имоти или корпоративни акции . Високорисковите инвестиции, като Алткойни или Биткойн, трябва да бъдат най-малка част и най-малко приоритетните инвестиции. Биткойнът е по същество „черешката на тортата“: инвестицията, която може да донесе значителна печалба, но и без която все още можете да се справите добре.

Обобщение

Биткойнът е популярен тип криптовалута, който използва голяма верига от взаимосвързани компютри, за да съхранява и защитава вашите цифрови активи. Биткойнът все още не е стабилен актив, склонен е към големи и бързи колебания в стойността си, което от свя страна представлява възможност за голяма възвръщаемост, но отдруга страна представлява и огромен риск. Ако ще инвестирате в биткойни, не забравяйте да разнообразите инвестиционното си портфолио, за да се предпазите от волатилността на пазара.

Успех!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук