Как да купя биткойн?

0
1126
Как да купя биткойн

Как да купя биткойн правилно?

Инвестирането в биткойн ви изглежда сложно, и си задавате въпроса – Как да купя биткойн? но и Как да купя биткойн по правилния начин?“.

Инвестирането в биткойн може да ви изглежда сложно, но е много по-лесно, когато го разделите на отделни стъпки. Купуването и инвестирането в биткойн става все по-лесно с всеки изминал ден, а и легитимността на борсите и портфейлите също така нараства.

Как да купя Биткойн? – Главни източници и начини за покупка на Биткойни

Как да купя Биткойн и кои са главните източници за покупката му? Но първо нека си отговорим на въпроса откъде произлиза стойността на ценната криптовалута? 

Стойността на Биткойн

Стойността на биткойн произлиза от приемането му като платежна система, хранилище на стойност, лимитираното му предлагане а така също и от намаляващата инфлация.
Въпреки че е почти невъзможно Биткойн да бъде хакнат, възможно е портфейлът или сметката ви да бъдат компрометирани. Ето защо подбирането на правилните мерки за съхранение и сигурност са абсолютно наложителни.
За инвестирането и търговията с биткойн е нужна само сметка на криптовалутна борса, но въпреки това препоръчваме и допълнителни начини за безопасното му съхранение.

Преди да започнете

Има няколко начина, с които всеки с начинаещ може да се сдобие с биткойни.

  • Откриване на акаунт в криптовалутна борса, като представите валиден документ за самоличност, сигурна интернет връзка и банкова сметка за разплащане. Също така препоръчваме създаването на основен студен дигитален портфейл извън сметката на борсата.
  • Закупуването на биткойни от специализирани банкомати чрез P2P борси. Имайте предвид обаче, че банкоматите за биткойни изискват издадени лични документи от началото на 2020 г.
  • И последния (един от най сигурния) начин за сдобиване с ценната криптовалута е софтуер и устройство за копаене на биткойни и студен дигитален портфейл .

койнбейс купон

Тайната и сигурността за Биткойн

Тайната и сигурността са от първостепенно значение за всеки биткойн инвеститор. Въпреки че не съществува физически биткойн, обикновено не е добра идея да се хвалите с големите си притежания в криптовалута. Всеки, който притежава частния ключ на публичния адрес в блокчейна, може да извърши транзакция. Въпреки че е очевидно, че частният ключ трябва да се пази в тайна, престъпниците могат да се опитат да откраднат частния ключ, ако са сигурни за големи наличности в криптовалута. Имайте предвид, че и всеки може да види баланса ви по адреса на портфейла, който използвате.

Тайната § сигурността за Биткойн №1 приоритет за всеки

Добър съвет е да използвате главен студен портфейл от който да захранвате „ежедневния портфейл“, които да използвате единствено за транзакции и разплащане. Доброто в криптовалутните портфейли е че може да си откривате колкото са ви нужни. Стига да организирате сигурното запазване на ключовете към тях.

Всеки може да преглежда историята на транзакциите, направени в блокчейн, дори и вие. Но докато транзакциите се записват публично в блокчейн, идентифицирането на потребителска информация не е така. В Биткойн блокчейн публичната транзакция се записва само публичният ключ на потребителя – което прави транзакциите поверителни, но не и анонимни. В известен смисъл транзакциите с биткойн са по-прозрачни и проследими от паричните средства, но биткойн може да се използва и анонимно.

Това е важно разграничение. Международни изследователи и ФБР твърдят, че могат да проследят всички транзакции, извършени в Bitcoin блокчейн, към другите онлайн акаунти на потребителя, включително наличността в цифровите им портфейли. Например, ако някой създаде акаунт в Coinbase, той трябва да удостовери своята идентичност. В последствие, когато този човек купува биткойн, всеки адрес се обвързва с неговото име. Всеки път щом се изпратят средства към друг портфейл, той ще бъде проследен от покупката му в Coinbase, която е свързана с самоличността на притежателя на акаунта. Това не би трябвало да засяга повечето инвеститори, защото биткойн е легален в повечето развити страни.

Първа стъпка: Изберете борса

Регистрирането на борса за криптовалута ще ви позволи да купувате, продавате и съхранявате криптовалути. Обикновено е най-добрата практика да се използва борса, която позволява на потребителите да изтеглят и крипто в собствения си личен портфейл за по-безопасно съхранение. Има много борси и брокерски платформи, които не позволяват това. За тези, които искат последователно да търгуват с биткойн или други криптовалути, тази функция може да няма значение.

Съществуват много видове борси за криптовалута . Тъй като етосът на биткойните е децентрализация и индивидуален суверенитет, някои борси позволяват на потребителите да останат анонимни и не изискват от потребителите да въвеждат лична информация. Борсите, които позволяват това, работят автономно и обикновено са децентрализирани, което означава, че няма централна точка на контрол. С други думи, няма главен управителен съвет и няма лице или група, която да бъде преследван от регулаторен орган, ако има притеснения относно извършването на незаконна дейност.

Въпреки че тези видове системи имат потенциал да бъдат използвани за нечестиви дейности, те също предоставят услуги на небанковия свят. Хора като този могат да включват бежанци или тези, живеещи в страни, където няма почти никаква правителствена или банкова инфраструктура, която да предостави държавна идентификация, необходима за банкова или инвестиционна сметка. Някои смятат, че доброто от тези услуги надхвърля потенциала за незаконна употреба, тъй като хората без банкови средства вече имат начин да съхраняват богатство и могат да го използват, за да излязат от бедността.

В момента най-често използваните борси са: Coinbase , Kraken , Gemini и Binance. Всяка от тези борси е с нараснали значително предлагани от тях функции. Coinbase, Kraken и Gemini предлагат биткойн и нарастващ брой алткойни. Тези три са може би най-лесният за рампа за крипто в цялата индустрия. Binance е по-напреднал търговец, предлагайки по-сериозна функционалност за търговия и множество алткойни за избор

Вижте нашата публикация на тема : Как да си направя регистрация в Coinbase

Важно нещо, на което трябва да обърнете внимание при създаването на акаунт за борса за криптовалути, е да използвате безопасни интернет практики. Това включва използването на двуфакторно удостоверяване и използването на уникална и дълга парола, включително разнообразие от малки букви, главни букви, специални знаци и цифри.

Втора стъпка : Свържете вашата борса с опция за плащане


След като вече сте избрали борса, трябва да представите в платформата личните си документи. В зависимост от борсата те могат да включват снимки на шофьорска книжка, лична карта, паспорт, ЕГН номер а така също и информация за вашия работодател и източника на средства. Информацията, от която може ще е нужна, може да зависи от региона в който борсата оперира и от законите в неяо. Процесът до голяма степен е същият като създаването на типична брокерска сметка.
След като свържете банковата си сметка с портфейла, можете да купувате и продавате биткойни и да депозирате пари директно във вашата сметка.

Трета стъпка: Направете поръчка

След като сте избрали борса и сте свързали опцията за плащане, как да купя биткойн и други криптовалути?

След като вече сте избрали борса и сте свързали опцията за плащане, можете свободно без притеснение да купувате криптовалути. Нашата препоръка е да закупите малко количество и да свикнете да го управлявате сигурно от борсата към студения портфейл и обратно.

През последните няколко години криптовалутата и техните борси бавно стават все по-масови. Борсите нараснаха значително по отношение на ликвидността и тяхното предлагане на услуги.

Сега криптовалутните борси стигнаха до точката, в която имат почти същото ниво на функционалност като техните колеги от посредническите борси.

Освен различни видове поръчки, борсите предлагат и начини за настройване на повтарящи се инвестиции, позволяващи на клиентите да определят средните разходи в долари в своите инвестиции по избор. Coinbase например позволява на потребителите да задават периодични повтарящи се покупки всеки ден, седмица или месец. Получаването на акаунт във борса е наистина всичко, което трябва да направите, за да можете да закупите биткойн или други криптовалути, но има някои други стъпки, които трябва да обмислите за повече безопасност и сигурност.

Четвърта стъпка: Безопасно съхранение


Биткойн криптовалутните портфейли са място за по-сигурното съхранение на цифровите активи. Наличието на ваш криптовалутен портфейл извън борсата гарантира, че само вие ще имате контрол над вашите средства. По този начин съхранявате средствата си на сигурно място далеч от борсата и избягвате риска ако тя бъде хакната и загубите средствата си.

Криптовалутните борси предлагат портфейли за своите потребители, но сигурността не е основният им бизнес. Обикновено не препоръчваме да държите дългосрочно големи криптовалутни суми на борса.
Някои портфейли имат повече функции от други. Някои са само за биткойни, а други предлагат и възможност за съхраняването на различни алткойни. А някои портфейли предлагат и възможността за размяна на едина монета с друга.

Горещи портфейли

Онлайн портфейлите са известни още като „горещи“ портфейли. Горещите портфейли са портфейли, които работят на свързани с интернет устройства като компютри/сървъри, телефони или таблети. Връзката с интернет създава уязвимост, тъй като тези портфейли генерират и частните ключове към вашите монети. Докато горещият портфейл може да бъде много удобен по начина, по който бързо да осъществявате достъп до вашите активи и да извършвате транзакции, съхраняването на личния ви ключ на свързано с интернет устройство го прави по-податливо на хакване.

Това може да ви звучи пресилено, но хората, които не прилагат достатъчни мерки за сигурност, с използването на горещи портфейли, могат лесно да загубят своите средства. Това не рядко явление но може да се случи по различни начини. Като например, хваленето по публични форуми за това колко биткойна/криптовалута държите, и използвате малка или почти никаква сигурност на горещ крипто портфейл, не би било разумно. Въпреки това тези портфейли могат и да бъдат защитени, стига да се вземат предпазни мерки. Силните пароли, двуфакторното удостоверяване и безопасното сърфиране в интернет се считат за добри минимални изисквания.

Както споменахме по-рано, портфейлите за търговия са депозитни, предоставени от борсата. Потребителят на този тип портфейл не притежава частния ключ към криптовалутата, която се съхранява в този портфейл. Ако се случи някакво събитие, при което борсата е хакната или акаунтът ви бъде компрометиран, вашите средства ще бъдат загубени за винаги. Фразата „не е вашият ключ, не е вашата монета“ е силно повтаряща се концепция в криптовалутните форуми и общности.

Студени портфейли

Най-простото описание на студения портфейл е портфейл, който не е свързан с интернет и следователно има далеч по-малък риск да бъде компрометиран. Тези портфейли могат да се наричат ​​офлайн портфейли или хардуерни портфейли.

Тези портфейли съхраняват частния ключ за потребителя върху нещо, което не е свързано с интернет и могат да се доставят със софтуер, който работи паралелно, така че потребителят да може да разглежда портфолиото си, без да излага личния си ключ на риск.

Може би най-сигурният начин за съхраняване на криптовалута офлайн е чрез хартиен портфейл . Хартиеният портфейл е портфейл, който можете да генерирате от определени уебсайтове. След това произвежда както публични, така и частни ключове, които отпечатвате на лист хартия. Възможността за достъп до криптовалута на тези адреси е възможна само ако имате този листа хартия с частния ключ. Много хора ламинират тези хартиени портфейли и ги съхраняват в сейфове в банка или в сейф в дома им. Тези портфейли са предназначени за висока сигурност и дългосрочни инвестиции, защото не можете бързо да продавате или търгувате биткойни, съхранявани по този начин.

По-често използван тип студен портфейл е хардуерният портфейл. Хардуерният портфейл обикновено е USB устройство, което съхранява личните ключове на потребителя сигурно офлайн. Това има сериозни предимства пред горещите портфейли, тъй като не се влияе от вируси, които могат да бъдат на компютъра.

Най сигурните студени портфейли на пазара са : Ledger Nano X Преглед 

Студените портфейли са най-сигурният начин за съхранение на вашите биткойни и други криптовалути. В по-голямата си част обаче те изискват малко повече знания, за да се създадат.

Алтернативни начини за закупуване на биткойн

Докато борсите като Coinbase или Binance остават едни от най-популярните начини за закупуване на биткойн, това не е единственият метод. По-долу са дадени някои допълнителни процеси, които собствениците на биткойн използват.

Как да купя Биткойн? – Биткойн банкомати

Ако се чудите: „Как да купя Биткойн?“ , Биткойн банкоматите са добър начин за закупуване.

Биткойн банкоматите действат като еднолични борси за биткойни. Физически всяко пълнолетно лице могже да внесе пари в машината и да ги използва за закупуването на биткойн, който след това се прехвърля в сигурен цифров портфейл.

как да купя биткойн от биткойн атм

Биткойн банкоматите стават все по-популярни през последните няколко години. Чрез търсенето им в мрежата може да ви помогне да локализирате най-близките до вас биткойн машини.

Как да купя Биткойн? – P2P борси

За разлика от децентрализираните борси, които свързват анонимно купувачи-продавачи и улесняват всички дейности по транзакцията, съществува и друг начин за обмен между (P2P) партньори , които влизат в директна връзка по между си. След създаването на акаунт, потребителите могат да публикуват заявката си за покупка/продажба на биткойн, включително и информация за начина на разплащане и цената. След като потребителите преглеждат списъците с оферти за покупко- продажба, избират онези търговски партньори, с които желаят да сключат сделката.

Докато P2P борсите не предлагат същата анонимност като децентрализираните борси, те позволяват на потребителите да изберат най-добрата сделка. Много от тези борси предоставят рейтингови системи, така че потребителите да имат начин да оценят помежду си  партньора, преди да сключват сделки.

Статията е в процес на развитие. Ако имате ваши предложения или въпроси пишете в секцията за мнения.

Вижте нашата публикация на тема :Безплатен Биткойн на стойност 100+ долара от Coinbase

Открийте надежния за вас студен биткойн портфейл. Изберете правилната борса за купуване на биткойни. Купете си малка част от биткойн и практикувайте преди да се впуснете със сериозни средства в „играта“

„Съхранявайте Вашата криптовалута умно и сигурно.“ Успех!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук