Какво е алткойн

6
1913
какво е алткойн

Какво е алткойн

Алткойн значение

Алткойн дефиниция

„Altcoin“ е комбинация от две думи: „alt“- „алтернативна“ и „coin“ – „монета“. С терминът „алткойн“ се означават всички криптовалути, освен Биткойн. Алткойн е вече създадената нова криптовалута, която се явява като алтернатива на цифровата валута Bitcoin.

Kато цяло всеки Алткойн се създава, да бъде по-добър заместител на Биткойн. Успехът на Биткойн, като първата дигитална валута проправи пътя на доста алткойни със същите качества да го последват.

Настоящите водещи Алткойни

 1. Ethereum
 2. Bitcoin Cash
 3. Litecoin
 4. Dogecoin
 5. …и т. н.

От своя страна някои алткойните се опитват да се придържат към всички рамки и ограничения, които биткойн притежава, но други предоставят разработки на по-нови версии с конкурентни качества.

аткойни

Първоначално Litecoin се разглеждаше като най-близкият конкурент на Биткойн. Представен през октомври 2011 г., Litecoin беше заклеймен като „среброто на Bitcoin“.

Към август 2019 г. в интернет вече има повече от 2000 криптовалути, всички освен една от тях са алткойни.

Биткойн – доминация над алткойните

Докато Биткойн е първата и най-популярна криптовалута, сега тя е доминант сред хилядите криптовалути, които се стремят да я подобрят по различни начини.

Биткой  с процентната си доминация над алткойните

доминация на биткойна

Кой е първият алткойн?

Първият алткойн, който беше представен на пазара на криптовалутите, е Namecoin. Namecoin, копира низцяло кода на биткойн използвайки същия алгоритъм за „POW“/доказателство за работа/. Също както и Биткойн, Неймкоин е ограничен до 21 милиона монети. Представен през април 2011 г., Namecoin основно се отклони от Bitcoin, като направи потребителските си адреси по-малко видими, което позволява на потребителите да се регистрират, използвайки собствените им .bit домейни, което имаше за цел да увеличи анонимността на алткойна и устойчивостта и на цензура.

Разликите между Алткойнте и Биткойн

Много от алткойните са изградени върху основната платформа, върху която е изграден и Биткойн.

По този начин повечето алткойни са ранопоставени, включват процес на добив, чрез който потребителите решават трудни задачи за валидиране на блоковете и предлагат ефективни и евтини начини за извършване на транзакции в мрежата. Но дори и с припокриване на повечето функции, алткойните се различават значително една от друга.

Алткойните се различават от биткойн с редица процедурни вариации, включително различия в алгоритмите за (POW) доказателство за работа. Различни начини, чрез които потребителите да добиват с по-малки нива на енергия минните блокове а други залагат на подобрения по приложенията за увеличаване анонимността на потребителите.

Децентрализация

Най-важното качество на Биткойн и на една истинска криптовалута това е 100% децентрализирания модел. По-голямата част от алткойните са създадени главно с користни цели, централизирани, собственост на еднолични или корпоративни дружества. Много малка част от алткойните притежават децентрализирана организационна структура както Биткойн и нямат „собственик“ или физическо лице / група / компания, притежаваща по-голямата част от акциите/монетите.

Списък на децентрализирани Алткойни:

 • Monero
 • Vertcoin
 • Ravencoin
 • Dogecoin
 • Namecoin
 • Grin
 • Aeon
 • Peercoin

Ще се радваме да ни предложите и друг Алткойн със 100% децентрализиран модел.

Повечето популярни алткойни използват същите основни градивни елементи като Биткойн. Този подход е сравнително лесен за изпълнение, тъй като Bitcoin е безплатна, отворена платформа.

Някои алткоини са създадени с алгоритъм за да възпрепятстват добива на криптовалутите от високопроизводителните ASIC машини или дори GPU . Това ограничение е предназначено да се намали предимството в добива на големите индустриални миньори на криптовалути.

В Заключение за Алткойните

Нови алткойни се създават и сега. В историята на криптовалутите има и достатъчен брой примери за стари Алткойни, които вече са отпаднали от крипто пазара.

Биткойн беше първата и се счита от някои, като единствената необходима криптовалута. Всъщност само времето ще покаже дали Биткойн ще доминира тотално и какво ще стане с всички други Алткойни.

6 КОМЕНТАРИ

 1. […] Coinbase Ревю: Coinbase е една от най-утвърдените борси за криптовалути в САЩ и една от най-големите в света. Но винаги имайте едно наум предвид рисковете от търговията с квиптовалути и в специалност алткойните. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук