Какво е Stablecoin?

0
3372
какво е Stablecoin

Ако искате да разберете какво е Stablecoin, то вие сте на правилното място.

Четене 2.5 мин

Стейбълкойн е нов клас криптовалута, която се опитва да предложи ценова стабилност. Тя е обезпечена от реално съществуващ резервен актив. Стейбълкойните набират сила, тъй като се опитват да предложат най-доброто и от двата свята: моменталната обработка и сигурността на плащанията с криптовалутите и стабилните стойности на фиатните валути.

Какво е Stablecoin? КРИПТОВАЛУТНА СТРАТЕГИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ

КЛЮЧОВО ВЪВЕДЕНИЕ

  • Стейбълкойните са криптовалути, които се опитват да придържат пазарната си стойност към някакъв външен резерв.
  • Те могат да бъдат обезпечени от валута като щатския долар или от цената на определена стока, например златото.
  • Стейбълкойните задържат стабилността на цените си чрез обезпечение или чрез алгоритмични механизми за покупка и продажба на референтния актив или неговите производни.

Какво е Stablecoin? Разбиране на Стабилните монети

Биткойнът остава най-популярната криптовалута, но е заставен да бъде с постоянно вариращи стойности. Например, стойността му се повиши от около 5 950 долара през ноември 2017 година до над 19 700 долара през декември същата година. След това цената ну спадна с около две трети до 6 900 долара в началото на февруари 2018 година. Промените в стойността на Биткойн могат да се наблюдават дори и в рамките на деня. Обичайно е да виждаме неговите маржове вариращи и в двете посоки от 3 до 10 % в рамките на няколко часа.

Този вид краткосрочна нестабилност прави биткойн и другите популярни криптовалути неподходящи за ежедневна употреба. Основно една валута трябва да действа като средство за обмен на пари и начин за съхранение на паричната стойност. Нейната стойност задължително трябва да остане относително стабилна за по-дългорочни времеви периоди. Потребителите ще се въздържат от употребата, ако не са сигурни в покупателната способност на въпросната валута в утрешния ден.

В идеалния случай, криптовалутата трябва да поддържа покупателната си способност за да предложи и най-ниска инфлация. По този начин тя ще насърчи харченето на монетите, вместо да кара хората да я спестяват. Стейбълкойните дават решение на този проблем, за да се достигне до това идеално поведение.

Причини за ценовата стабилност на Стейбълкойн

Основните причини за ценовата стабилност на Стейбълкойните са две.

Фиатните валути – Фиатните валути са резервите, които подкрепят

Стейбълкойните

Контролни органи – Навременните пазарни действия от страна на контролните органи, като централните банки.

Тъй като фиатните валути са привързани към основни активи, като злато или валутни резерви, които действат като обезпечение, техните стойности се задържат без съществени колебания.

Дори и в някои екстремни случаи, когато стойностите на фиатната валута се повишава или понижава драстично, контролиращите органи се заемат и балансират в търсенето и предлагането, за да поддържат ценовата стабилност.

В повечето от криптовалутите липсват и двете основни характеристики – те нямат резерв, подкрепящ себестойността им, както и централен орган за контрол, когато той е нужен.

Трите Категории Стабилни Монети

Стейбълкойните се опитват да преодолеят тази разлика между фиатните и криптовалутите. Има три категории стабилни монети, според техния работен механизъм:

1. Стабилните монети към Фиат

Стабилните монети към Фиатна валута поддържат фиатен валутен резерв, като щатски долар, за обезпечение на определен брой криптовалутен актив. Други форми на обезпечение могат да включват и скъпоценни метали като злато или сребро, а така също и стоки като суровия петрол. Повечето от стейбълкойните, предпочитат използването на доларови фиатни резерви.

Такива резерви се поддържат от независими „попечители“, като редовно се следят от тях за спазването на протокола. Tether (USDT) и TrueUSD са популярните криптовалути, които имат стойност, еквивалентна на тази на един щатски долар и са подкрепени от реални депозити в долари.

2. Обезпечение на стейбълкойн с Криптовалута

Криптообезпечението е още един начин за „стабилните“ монети да се подкрепят от цената на други криптовалути. Тъй като криптовалутата-резерв също може да бъде предразположена към висока волатилност, такива стабилни монети се „свръх-обезпечават“. Тоест, по-голям брой криптовалута-гарант се поддържа като резерв за подкрепата на по-малък брой стабилни монети.

Например, Етер на стойност от 2 000 долара може да бъде държан като резерв за поддръжка на крипто стабилни монети, което побира и до към 50% буфер в резервната валута (етер).

Поддържан от Ethereum, DAI  е привързан към цената на щатския долар и е поддържан от използването на голямо количество криптовалута като резерв.

3. Необезпечени (алгоритмични) Стейбълкойни

Стабилните монети, които не са обезпечени и не използват резерви, но включват в себе си работещ софтуерен механизъм, подобен на този на централната банка, за запазването на стабилната си цена.

Например, привързаният към долара, бейскойн използва механизъма за увеличаване или намаляване на предлагането на токени при нужда.

Подобни са и действията и на регулаторните органи към централната банка, отговорящи за печатането на банкноти с цел за поддържане стабилноста цената на фиатната валута. Това може да бъде постигнато чрез прилагане на смарт договор на децентрализирана платформа, която може да работи и по автономен начин.

Мисля че в общи линии придобихте представа „Какво е Stablecoin“ криптовалута.

Статиите в този сайт са в постоянен процес на развитие.

Ако желаере да добавите и своите наблюдения и опит към „Какво е Stablecoin“ статията, моля Ви пишете ни на нашия E-mail,  Facebook или в мненията .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук