Ключови области за приложение на Блокчейн

0
1187
ключови области за приложение на блокчейн

Ключови области, за приложение на Блокчейн.  Рационализиране на процесите -прозрачност и ефективност.

Управление на интелигентни градове

Повечето от общинските управления по света работят по остарялата система за подаване на документи с дълги бюрократични документални пътеки, което води до ненужни административни забавяния. Опитайте се да получите разрешение за нещо и ще се сблъскате с проблема нагледно. Най-често срещания проблем в това отношение са нотариалните споровете свързани със собствеността върху земята/имота, които произтичат от настоящия неефективен процес. С внедряването на Блокчейн, всични нотариални заверки ще се съхраняват в защитени от подправяне цифрови файлове, допринасяйки тези ужасни споровете да останат в миналото. Местните фирми и собственици на имоти могат да кандидатстват за всички видове лицензи и разрешения в цифров вид, като подобряват ефективността на местното управление, същевременно намалявайки времето за обработка към потребителите.

Гласуване

Интелигентните договори също така могат да се използват и за внедряване на платформи за сигурно и прозрачно в реално време гласуване, което ще предотврати подправянето, двойното гласуване и същевременно ще се гарантира точността на резултатите. Дубай се готви за такова внедряване – чрез дигитализиране на всички свои услуги, включително заявления за визи, плащане на битови сметки и подновяване на лицензи, които възлизат на повече от 100 милиона документа всяка година. Всички тези записи сега ще бъдат безопасно извършвани с помощта на блокчейн.

Трансформация на здравеопазването

При сегашното състояние на общественото здравеопазване в много от западните страни, ако искате да смените семейния си лекар или да потърсите специализирана помощ, процесът се извършва много бавно – медицинските записи досиета се прехвърлят от ръка на ръка върху физически носители от лекар на лекар или специалист, който след обстоен преглед губещ време ще ви предпише лекарството или ще ви препоръча лечение. С поддържане на пациентски дигитални записи, които ще се съхраняват на сигурно в блокчейн, тези забавяния вече няма да съществуват, тъй като всеки лекар може незабавно да достигне до медицинската история на пациента, като по този начин ще предостави на пациента интегрирана, точна и най-важното бърза диагноза. Дори и второто мнение от друг лекар може да бъде взето незабавно с този сигурен цифров достъп. Централизираните данни за пациентите значително ще помогнат и изследванията, което ще доведе до подобряване на здравеопазването и по-добрите практики с пациентите.

Управление на дигиталната идентичност

Досега разполагахме с паспорти в които са вградени чипове, за да могат граничните служители да получат достъп до нашата информация, но удобството за потребителя свършва до тук, тъй като все още трябва да стоим на дългите опашки по летищата и контролните секции, за да бъде всеки проверен индивидуално. Също така, попълването на документи в институциите – процесът е досаден и отнема твърде много време. Въпреки това, с добавянето на нови компоненти към нашата цифрова идентичности – пръстови отпечатъци, сканиране на ирис, разпознаване на лица и т.н. на летищата ще изчезне и документацията, необходима за различни цели, и вече няма да е приложима. Индия предприе мащабен проект, наречен Индия Stack, което е създаването на нова цифрова биометрична система за идентификация. Тази система включва сканиране на пръстовите отпечатъци и ириси за всеки гражданин, заедно с 12-цифрено число, състоящо се от цифровия идентификатор – от 2010 г. насам над 1,2 милиарда души в Индия са получили такива идентификационни номера. Този процес е най-големият ИТ проект в историята на света. Това също така даде възможност за незабавното удостоверяване на физическите лица. Също така беше внедрен e-KYC, който е основно цифрова (безкнижна) система, където хората имат дигитална папка и могат да представят всички свои документи, необходими по изискванията пред редица финансови институции и други процеси

Дигитализация на финансовите услуги

Няма друг сектор в световната икономика, който ще претърпи по-голям срив от финансовия сектор трансформиране към онлайн банки, криптовалути, обозначаване на активи и децентрализирани борси ( DEX ) – всичко изглежда ще се насочи към Блокчейн модела. Дори традиционните банки започнахада се развиват в тази нова насока, за да останат в играта – две трансгранични платежни системи, базирани на блокчейн, RippleNet (xCurrent) и Blockchain World Wire (BWW)понастоящем се изпробват от банки в целия свят, което сочи към замяна на по-старата система SWIFT. Цифровите децентрализирани валути, базирани на блокчейн, се разглеждат като пряка заплаха за традиционните материални валути, за които се смята, че ще бъдат заменени в някакъв бъдещ момент, след като проблемите с мащабируемостта, променливостта и регулациите бъдат разрешени – въпросът е само кога. Толкова сме свикнали да притежаваме физически активи с „осезаема стойност“, че закупуването на криптовалута или някакъв друг дигитален актив за този момент плаши повечето от нас. Най-големите иновации във финансовите пазари са търговските цифрови активи. Bitcoin фючърси, ETFs,  ETO (предлагане на акции), ETN и ICCO (с предлагането на конвертируеми монети)  са членове на този нов клас дигитални активи.

Управление на вериги от доставки

Транспортирането на контейнери и поддръжката на търговския поток по целия свят са само част от веригата която е много важна част от световната икономика, но процесът на проверка по произхода до местоназначението е дълъг и причинява ненужни забавяния на все по-бавно движещата се система. TradeLens  е бета версията на пакетно решение, върху което IBM и корабоплавателният гигант Maersk работят повече от година. Усилието за сътрудничество между двете компании вече събра подкрепата на 94 участници от 20 пристанища и терминали по целия свят, което вече се изразява в 154 милиона транзакции записани в блокчейн веригата. Проектът включва три компонента: Blockchain – за проследяване на стоки от начало до край, API – за изграждане на иновативни приложения за платформата и стандарти за данни на всички участващи субекти.

Нормативно съответствие

Регулирането е много труден процес в цялостното развитие на блокченн. Пълното регулаторно отсъствие и бавният отговор от страна на регулаторните органи предизвиква огромно объркване около законността на новата технология. За да могат да представят своята ефективна регулаторна рамка по функционирането на технологията Блокчейн, регулаторите трябва сериозно да се отнесат с включането му като част от цялото движение на RegTech . Изглежда, че са насочени в тази посока, но процесът е изключително бавен.

Уеб 3.0

Новият интернет…по-свързан, отворен, виртуален и интелигентен….

За съжаление има толкова много други случаи на употреба,  които засега не можем да обхванем в настоящата статия, но мисля, че вече сте запознати с Блокчейн, децентрализираната технологията която ще направи нашия живот по-лесен с по-малко притеснения по отноение на ефективност и продуктивност.

Ако блокчейн е вашата страст, дайте примери в които Той би могъл да се използва, а и макар да са леко футористични.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук