Представяне на Ledger Nano X

6
2946
Ledger Nano X пордставяне ревю

Представяне, ревю на Ledger Nano X, хардуерен портфейл, предлаган от Френската компания Ledger.

В тази публикация ще споделим нашите впечатления и личен опит с устройството, и за това дали наистина е най-добрият криптовалутен портфейл на пазара.

Четене 5 мин, Последно редактирана на 03.12.2023

Ledger Nano X Ревю и представяне

Ledger Nano X е с една крачка пред другите хардуерни портфейли на пазара днес. Увеличеният капацитет за монети, комбиниран с Bluetooth връзка, го превръщат в едно мощно средство за управление на крипто активи.

Накратко това е Nano X.

Ако желаете по подробен преглед и нашия опит с Nano X, продължете да четете, ето какво ще обхванем:

1. Общ преглед на хардуерните портфейли

Хардуерния портфейл е малко устройство, в което се съхраняват персоналните ключове на вашата криптовалута.

Интересното при него е, че персоналните ключове никога не се излагат извън устройството, което означава, че то винаги работи офлайн (начинът е известен като „студено съхранение“).

Така че когато желаете да изпратите средства чрез него, то транзакцията се подписва на самото устройство, а не на компютъра или телефона.

Поради тази причина може да свързвате хардуерния си портфейл към всеки компрометиран компютър, телефон или таблет без риск и излагане на опастност на вашите личнии ключове.

Това прави хардуерните портфейли един от най-популярните и безопасни начини за съхранение на криптовалути, за разлика от софтуерните портфейли (известни също като горещи портфейли), които са постоянно свързани с интернет.

койнбейс купон

Ако сте нови в използването на портфейлите с криптовалута, предлагаме да потърсите и прочетете информация тук, за да получите пълен преглед по темата:

2. Ledger Nano X Инструкция

Леджър е една от двете най-големи компании за хардуерни портфейли  на пазара днес (другата компания е Satoshi Labs, която произвежда TREZOR ).

Леджър е основана през 2014 г. и е лидер в решенията за сигурност и инфраструктури за криптовалути и блокчейн приложения.

Ledger има екип от над 130 професионалисти. Те са специализирани в разработването на различни продукти и услуги за защита криптовалутни активи, последното постижение от които е и Леджър Nano X.

Nano x

Основната разлика на Nano X от предишните модели е Bluetooth връзката, която вече позволява да контролирате устройсвото дистанционно чрез вашия мобилен телефон.

3. Ledger Nano X опит

Поддръжката на Bluetooth и мобилни устройства вероятно беше последната липсваща функция, за да се превърне Nano X в наистина един перфектен хардуерен портфейл.

Поръчка и доставка на Ledger Nano X

Опростената и лесна поръчка с няколко клика без излишни регистрации и възможноста за плащане на еквивалента с криптовалута правят покупката удобна и ненатоварваща.

Доставка на Ledger Nano X

Доставката отнема от 3 до 5 работни дни с включена доставка с DHL

За по нетърпеливите си клиенти Ledger предлага и възможността за експресна доставка от 1 до 2 работни дни срещу допълнително заплащане

Нащето впечатление за поръчката бе положителна с бързата си и навременна доставка без закъснение.

Ledger Nano X представяне

Какво има в кутията на Ledger Nano X?

Ledger Nano X е впечатляващо устройство, което се предлага добре опаковано с внимание към детайлите като на Apple.  В комплекта са включени USB-C кабел, прикачен ключодържател, лист с инструкции, възстановяващи семенни карти и стикери на Ledger.

Устройството изглежда много подобно на предишния модел Nano S но без досадните изпъкнали бутони, които бяха отгоре на устройството, сега са безпроблемно интегрирани в него по начин, който дори са малко забележими. Като цяло е с красив и изчистен дизайн.

Nano x настройки

Настройка на Ledger Nano X представяне
Има няколко стъпки, през които трябва да преминете, за да настроите вашия Nano X.

Ledger Nano X представяне

Стъпка 1 – Въвеждане на ПИН код

Когато за първи път включите устройството, то ще ви помоли да въведете от 4 до 8 цифрен ПИН код. Можете да превключвате между числата с помощта на бутоните, като за „Enter“ е необходимо едновременното натискане и на двата бутона.

Стъпка 2 – Записване на вашата семенна фраза

Научете: Какво е семенна фраза?

Семенна фраза е като основната паролата за портфейла ви. Това е нещо, което трябва да бъде на сигурно място по всяко време.

Нано х Семенна фраза

При инициализиране на устройството ще получите 24 думи (Семенна фраза), които трябва да запишете на лист хартия и да ги съхраните. В случай, че устройството се изгуби, счупи или открадне, то може безпроблемно да възстановите средствата си, използвайки вашата семенна фраза.

Тъй като фразата със семена е най-важна, ще бъдете помолени да я потвърдите изцяло, след като я запишете. За разлика от процеса на настройка на TREZOR, Ledger не ви позволява  да пропуснете тази част.

Въпреки че разбираме защо Леджър настоява за това, смятаме, че процедурата е малко тромава и бихме предпочели да имаме възможноста да пропуснем тази част и да се върнем към нея на по-късен етап.

Стъпка 3 – Сдвояване на Nano X с вашия мобилен телефон

Сега идва най-интересната част, свързваща Nano X с мобилното ви устройство.Предишните версии на Ledger се контролираха само чрез настолния софтуер, известен като „Ledger Live“. Nano X може да се контролира и чрез мобилното приложение Ledger Live.

Процесът е малко тромав, когато започнете да контролирате устройството от приложението. Почти всеки път, когато изпълните действие към приложението, трябва да изчакате Bluetooth връзката и да одобрите действието върху самото устройство.

По-често устройството не показва опцията за одобрение и просто трябва да изчакате няколко секунди, за да бъде действието автоматично одобрено.

Стъпка 4 – Инсталиране на приложения

След като устройството е сдвоено и готово, можете да инсталирате различни приложения в него в зависимост от монетите, които искате да използвате.

нано х ап

Стъпка 5 – Добавяне на акаунти

Това бе, най-объркващата стъпка за нас. След инсталирането на приложението Bitcoin бяхме сигурен, че сме готови. Очевидно трябваше и да добавим и биткойн акаунт на устройството а това не се предлага през потребителския интерфейс.

След 5 минути връщане напред назад най-накрая открихме тази липсваща стъпка и оттам беше сравнително лесно да се справим с това как пълно да контролираме устройството.

4. Поддържани от Ledger Nano X монети

Ledger Nano X поддържа над 1000 монети и токени. Основните монети могат да бъдат изпращани / получавани чрез софтуерния интерфейс Ledger Live. Ето списък на най-добрите поддържани монети:

Bitcoin (BTC)
Биткойн кеш (BCH)
Биткойн злато (BTG)
Ethereum (ETH)
Ethereum Classic (ETC)
Стеллар (XLM)
Ripple (XRP)
Litecoin (LTC)
Dogecoin (DOGE)
Zcash (ZEX)
DASH (DASH)

По-малко „популярни“ монети и главно ERC-20 жетони (т.е. монети, използвани в ICO ), се нуждаят от алтернативен софтуер, свързан към Ledger, за да ги изпращат и получават (например като MyEtherWallet, MyCryptoWallet).

Можете да видите пълния поддържан списък на активите тук .

5. Ledger Nano X цена

Nano X струва $ 115 (без ДДС), което е два пъти повече от цената на Nano S ($ 56 без ДДС ). По принцип плащате за Bluetooth поддръжката и разширения капацитет на монети (Nano X може да притежава до 100 актива едновременно).

Според нас, макар че цената да е по-висока, си струва на база добавените функционалности.

6. Ledger Nano X представяне срещу TREZOR и Nano S

Ledger Nano X

Допълнителни функции:
Bluetooth
Цена: 119 долара
Обща класация: 5 звезди
Прочетете прегледа
Посетете сайта

Ledger Nano S

Допълнителни функции:

Цена: 59 долара
Обща класация: 5 звезди
Прочетете прегледа
Посетете сайта

Trezor One

Допълнителни функции:

Цена: 80 долара
Обща класация: 4.5 звезди
Прочетете прегледа
Посетете сайта

Trezor T

Допълнителни функции:
Сензорен екран
Цена: 170 долара
Обща класация: 4 звезди
Прочетете прегледа
Посетете сайта

Когато сравняваме Nano X с конкуренцията, сме убедени в неуспоримите му предимства. В крайна сметка Nano X поддържа много повече криптовалути и притежава Bluetooth връзка.

Можете да управлявате до 100 криптовалутни приложения едновременно на вашето устройство в сравнение с 3 при предишния модел Nano S.

Като сравняваме Nano X с модела TREZOR T ($ 169 без ДДС) му липсва само сензорния екран, което според мен не е чак толкова голямо предимство.

По-старите модели като TREZOR One въобще не могат да се конкурират с функциите на Nano X.

7. Често задавани въпроси

Какво е Ledger Live?

Ledger Live е софтуерът, който позволява да контролирате хардуерния си портфейл Ledger Nano X. Можете да го изтеглите на вашия десктоп или на мобилния ви телефон чрез Андроид приложение.

Как да прехвърлим биткойни в портфейла си?

Завършете настройката на Nano X
Свържете Nano X и изберете приложението Bitcoin
Отворете Ledger Live
Изберете вашата сметка в Bitcoin
Кликнете върху „получаване“ – ще видите вашия биткойн адрес
Можете да получавате биткойни на този адрес по всяко време, нямате нужда Ledger портфейла да бъде свързан към вашия компютър.

Nano X поддържа ли Cardano? – Ledger Nano X представяне

Да. Моделите Nano X и Nano S поддържат Cardano (ADA).

8. Извод – заслужава ли си да закупим Ledger Nano X?

Няма съмнение, че Леджър положи много големи усилия, за да изведе последния си хардуерен портфейл на едно следващото ниво. Комбинацията от елегантен уред с богатия на функции софтуер „Ledger Live“ го прави най-мощнта сигурна централа за управление на крипто активи.

Като казахме, че не всичко е напълно полирано в Nano X. Удобството по настройките на устройството изисква малко повече разработка според нас.

Необходимостта от сигурно скривалище на криптоактивите в днешно време е абсолютно наложителна. Особено в реалноста от  конфликти, пандемични проблеми и политически катаклизми.

Ledger Nano X - The secure hardware walletПрепратка към сайта на Леджър с отстъпки

Като цяло, определено ще използваме това устройство, въпреки че не е перфектен, той все пак печели битката срещу всякаква друга конкуренция на пазара.

Пробвали ли сте Ledger Nano X? Изложете Вашите впечатления и какво мислите за него в секцията за коментари по-долу.

6 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук