Най-добрия портфейл за криптовалути

2
6682
биткойн портфейл за криптовалути

Въведение:

Инвестирането и търговията с криптовалути се превърнаха във важна част от съвременната финансова среда. За да управлявате своите цифрови активи ефективно и сигурно, ви е необходим подходящ портфейл за криптовалути. В това ръководство ще ви представим най-добрите опции и съвети за избор на подходящ портфейл за биткойни и криптовалути.

Съвет: Знайте че няма портфейл за криптовалути, който да отговаря на всички изисквания. Портфейлите се предлагат на отделни платформи с различни качества и функции.

Ако искате да разберете кой е най-добрия портфейл за криптовалути отговарящ на Вашите нужди, продължете да четете …

Какво е портфейл за биткойн и криптовалути?

какво е биткойн криптовалутен портфейл

Биткойн / криптовалутния портфейл е първата стъпка към използването на биткойн или криптовалута.

Портфейлът“ по същество е еквивалент на криптовалутна банкова сметка. Той ви позволява да съхранявате, получавате и изпращате биткойни или други дигитални монети към други портфейли.

Мислите си за портфейла като за своя личен интерфейс към криптовалутната мрежа, подобно на вашата онлайн банкова сметка която е интерфейс към обикновената парична система.

Портфейлите съдържат криптирани лични ключове – секретни кодове, които ви позволяват да се разпореждате както намерите за добре с вашите криптовалутни средства.

В действителност не монетите трябва да бъдат съхранявани и пазени, а личните ви секретни ключове, които осигуряват достъпа до тях.

Накратко:

Криптовалутния или биткойн портфейл е просто едно приложение, като уебсайт или устройство, което управлява вашите лични секретни ключове.

Криптовалутните портфейли се делят на два типа – горещи и студени портфейли.

Това ръководство ще ви помогне да създадете и изберете най-добрия портфейл за Вас.

Горещи и студени портфейли

Както споменахме, портфейлите за криптовалута според начина им и сигурността на работа могат да бъдат разделени на „горещи“ и„студени“ .

Горещи портфейли

Binance – криптовалутна борса с онлайн портфейл:  Как да използвам Binance?

Coinbase – криптовалутна борса с онлайн портфейл. Научете:  Какво е Coinbase?

Горещите портфейли са портфейли, който са свързан по някакъв начин с интернет устройства като компютър, мобилен телефон или таблет. Например, когато създадете ваш акаунт в криптовалутната борса Binance и изпратите средства към портфейлите си, вие депозирате средства в горещия портфейл на Binance. Тези портфейли са лесни за настройка и средствата в тях са лесно достъпни, което ги прави удобни за търговци и други чести потребители.

регистрация в Binance

Личните ключове и секретни кодове.

Тъй като горещите портфейли генерират вашите частни ключове на свързаното с интернет устройство, тези частни ключове не могат да се считат за 100% сигурни.

Мислете си за криптовалутния горещ портфейл, като за ваш всекидневен портфейл. Използвайте го само, за да съхраняване на малко средства, но не и за вашите спестявания. Горещите портфейли са чудесни, ако правите чести плащания, но не е добър избор за дългосрочно съхранение на биткойни.

койнбейс купон

Защо горещите портфейли са добър избор ?

 • Най-лесният начин да съхранявате малки количества биткойн и криптовалута;
 • Удобен в харченето и получаването на плащания лесно и бързо;
 • Някои горещи портфейли позволяват достъп до средствата на множество устройства;

Какви са негативите на горещите портфейли?

 • Не е са безопасни откъм сигурност за съхранението на големи количества биткойни и криптовалути;
 • Може да забравите за приложението, което се инсталира на вашия телефон;

Студени портфейли

Студените портфейл за криптовалути, от друга страна, нямат връзка с интернет. Вместо това те използват физически носител за съхранение на ключовете офлайн, което ги прави устойчиви на онлайн опити за хакване. Като такива, студените портфейли са много по-безопасната алтернатива за „съхранението“ на вашите монети. Този метод е известен още като студено съхранение и е особено подходящ за дългосрочни инвеститори или “ HODLers „.

Студено съхранение на Биткойн: пълно ръководство

Част 1: Типове Портфейли за Криптовалути

По видове криптовалутните портфейли се делят на четири вида:

 1. Хардуерни портфейли
 2. Софтуерни портфейли
 3. Онлайн портфейли
 4. Хартиени портфейли: Това са физически хартиени документи, на които са записани вашите криптовалути. Те са изключително сигурни, но и лесно загубими.

Нека да обсъдим видовете портфейли за криптовалути и какво е важното при използването и съпоставянето им.

Хардуерни портфейли

Най-сигурното съхранение – хардуерен портфейл на за биткойн и криптовалути.

Това са физически устройства, които се използват за съхранение на криптовалути офлайн. Примери включват Ledger Nano S и Trezor. Те предоставят високо ниво на сигурност, тъй като са независими от интернет.

Хардуерните портфейли са добър избор, ако се отнасяте сериозно към сигурността, удобното и надеждно съхранение на биткойни и криптовалути.

Хардуерният портфейл за криптовалути е физическо електронно устройство, създадено с единствената цел да осигури сигурноста на вашите криптовалути.

Основната иновация е, че хардуерният портфейл трябва да бъде свързван към вашия компютър, телефон или таблет, единствено когато се разпореждате с вашата криптовалута.

Двата най-популярни и най-добри биткойн – криптовалутни хардуерни портфейли са:

Ledger Nano X ( преглед )

Ledger Nano X е един пример за сигурен хардуерен портфейл.

портфейл за криптовалути ledger

TREZOR T ( преглед )

TREZOR T е един също добър пример за сигурен хардуерен портфейл.

портфейл за криптовалути trezor

Хардуерните портфейли държат личните Ви ключове отделно от уязвимите, свързани с интернет устройства.

Вашите лични ключове се поддържат в защитената офлайн среда на хардуерния портфейл, напълно защитени, дори и устройството Ви да е включено към компютър, заразен от злонамерен софтуер /вирус/.

Генерирането и съхраняването на личните ви ключове офлайн с помощта на хардуерния портфейл е гарант, че хакерите няма да могат да се доберат до вашите монети.

Единствения възможен начин е, ако хакерите физически откраднат хардуерния портфейл, но дори и в този случай е предвидено той да е защитен с от 4 до 8 ПИН-ов код.

Не се притеснявайте дори когато хардуерният ви портфейл за криптовалути бъде откраднат, изгубен или повреден. При първоначалното инициализиране на устройството вие генерирате секретен резервен код „семменна фраза“, чрез която винаги можете да програмирате друго устройство и да изтеглите вашите ценни монети.

Мислете за хардуерния портфейл като за вашия личен подземен стоманен трезор. Ако притежавате значително количество биткойн или криптовалута, то трябва силно да помислите за закопуването на такъв!

Ledger Nano X

Защо хардуерния портфейл за криптовалути е добър ?

 • Най-лесният начин за безопасно съхраняване на биткойни и други монети;
 • Компактно и лесно за криене/съхранение усрройство;
 • По-малка вероятност за грешка – настройката е лесна дори и за потребители с по-малки технически възможности;
 • Множество хардуерни портфейли могат да се използват заедно като допълнителна сигурност.

Какви са негативите на хардуерните портфейли?

 • Не са безплатни!
 • Могат да създадат известно техническо неудобство към потребителите;

Софтуерни портфейли

Това са приложения и програми, които можете да инсталирате на компютър или мобилно устройство. Някои от най-популярните са Exodus, Electrum и Coinomi. Те са удобни за използване, но изискват по-голяма внимателност по отношение на сигурността.

Софтуерните портфейл за криптовалути се предлагат в много различни видове, всеки със своите уникални характеристики. Повечето от тях са инсталирани на устройство свързано с интернет (горещи портфейли). По-долу са описани и някой от най-често срещаните и важни софтуерни типове: уеб, настолни и мобилни портфейли.

Онлайн портфейли

 Те са достъпни чрез уеб браузър и са удобни за търговия и прехвърляне на криптовалути. Примери са Coinbase и Binance. Но трябва да бъдете внимателни с онлайн сигурността.

Можете да използвате уеб портфейлите за достъп до блокчейн през интерфейса на браузъра, без да се налага да изтегляте или инсталирате каквото и да е бил софтуер. Това включва както портфейлите на борси, така и други доставчици на портфейли, базирани на уеб браузър.

В повечето случаи можете да създадете нов портфейл и да зададете лична парола за достъп до него. Някои доставчици на услуги обаче държат и управляват частните ключове от ваше име. Въпреки че това може да е по-удобно за неопитните потребители, това е опасна практика. Ако не държите личните си ключове, доверявате парите си на някой друг. За да се справите с този проблем, много уеб портфейли вече ви позволяват да управлявате техните ключове, изцяло или чрез споделен контрол (чрез мулти-подписи). Затова е важно да проверите техническия подход на всеки портфейл, преди да изберете най-подходящия за вас.

Когато използвате борси за криптовалута, задължително използвайте всички налични инструменти за защита.

Настолни портфейли

Както подсказва името, портфейл за криптовалути за настолен компютър е софтуер, който изтегляте и изпълнявате локално на вашия компютър. За разлика от някои уеб базирани версии, настолните портфейли ви дават пълен контрол над вашите ключове и средства. Когато генерирате нов портфейл на работния плот, файл, наречен „wallet.dat“, ще се съхранява локално на вашия компютър. Този файл съдържа информация за частните ключове, използвани за достъп до вашите адреси за криптовалута, така че трябва задължително да го шифровате с лична парола.

Ако шифреовате десктоп портфейла си, ще трябва да предоставяте паролата си всеки път, когато стартирате софтуера, за да може той да прочете файла wallet.dat. Ако загубите този файл или забравите паролата си, най-вероятно ще загубите достъпа и до средствата си. 

Следователно е от решаващо значение да направите резервно копие на вашия файл wallet.dat и да го запазите на безопасно място. Като алтернатива можете да експортирате съответния частен ключ или начална фраза. По този начин ще имате достъп до средствата си и на други устройства, в случай че компютърът ви спре да работи или по някакъв начин стане недостъпен.

Като цяло портфейлите за настолни компютри може да се считат за по-безопасни от повечето уеб версии, но е изключително важно да се уверите, че компютърът ви е чист от вируси и злонамерен софтуер, преди да настроите и използвате портфейла си за криптовалута.

Мобилни портфейли

Мобилните портфейл за криптовалути функционират подобно на техните настолни аналози, но са проектирани специално като приложения за смартфони. Те са доста удобни, тъй като ви позволяват да изпращате и получавате криптовалути чрез използването на QR кодове. 

Като такива, мобилните портфейли са особено подходящи за извършване на ежедневни транзакции и плащания, което ги прави жизнеспособна опция за харчене на Bitcoin, и други криптовалути в реалния свят.

Trust Wallet е виден пример за мобилен крипто портфейл.

Подобно на компютрите обаче, мобилните устройства дори са по-уязвими към злонамерени приложения и вируси. Затова се препоръчва да шифровате мобилния си портфейл с парола и да архивирате личните си ключове (или семенна фраза), в случай че смартфонът ви се загуби или счупи.

Хартиен портфейл 

Това са физически хартиени документи, на които са записани вашите криптовалути. Те са изключително сигурни, но и лесно загубими.

Хартиените портфейли за криптовалути са евтин начин за създаване и предлагат сигурно съхранение за криптовалута, но са трудни за разплащане.

хартиен портфейл за криптовалути

Хартиения портфейл е лист хартия, върху който е отпечатан под формата на QR кодове вашия криптовалутен адрес и неговия частен ключ. След което тези кодове ще могат да бъдат сканирани за потвърждаване на криптовалутни транзакции.

Някои уебсайтове за хартиени портфейли ви предоставят да генерирате нови адреси и ключове, докато сте офлайн. Поради офлан природата си тези портфейли са силно устойчиви на онлайн хакерски атаки и могат да се считат за алтернатива на студеното съхранение.

Поради многобройните си недостатъци обаче използването на хартиени портфейли засега се счита за опасно. Ако все пак желаете да ги използвате, от съществено значение е първоначално да се запознаете с всички рисковете. Основен недостатък на хартиените портфейли е, че  не са подходящи за малки разплащания.

Внимание!

Например, представете си, че генерирате хартиен портфейл и сте изпратили до него множество транзакции, за да натрупате сума от 1 биткойн. Обаче, ако решите да похарчите 0,5 BTC, първо ще трябва да изпратите целия баланс към друг тип портфейл (например портфейл за настолни компютри, или борса) и едва след това да похарчите част от средствата (0,5 BTC). По-късно можете да върнете 0,5 BTC в нов хартиен портфейл, въпреки че хардуерния или софтуерния портфейл е също добър избор за съхранение.

Технически, ако импортирате частния си ключ от хартиения си портфейл в софтуерен портфейл на работния плот и похарчите само част от средствата, останалите монети ще бъдат изпратени на „адрес за ресто“, който автоматично се генерира от протокола на Bitcoin. Ако не зададете ръчно адреса си за ресто на такъв, който контролирате, вероятно ще загубите средствата си.

Повечето настолни софтуерни портфейл за криптовалути се справят с „рестото“ вместо вас, изпращайки остатъка от монетите на адрес, който е част от софтуерния ви портфейл. Но важното е да запомните, че хартиеният ви портфейл ще бъде изпразненен след изпращане на първата транзакция – независимо от сумата. Така че не очаквайте да го използвате повторно по-късно.

Част 2: Избор на Най-подходящия Портфейл

 1. Сигурност: Първо и най-важно, изберете портфейл, който предоставя високо ниво на сигурност. Хардуерните и хартиените портфейли са най-сигурни.
 2. Удобство: Изберете портфейл, който отговаря на вашите нужди и предпочитания. Софтуерните и онлайн портфейли са удобни за търговия, докато хардуерните са подходящи за дългосрочно съхранение.
 3. Поддържани Валути: Проверете дали портфейлът поддържа криптовалутите, които искате да съхранявате.
 4. Цена: Разгледайте цената на портфейла и неговите такси, ако има такива.

Част 3: Съхранение и Сигурност

 1. Съхранявайте резервни копия: Винаги съхранявайте резервни копии на вашите криптовалути на сигурно място.
 2. Двуфакторна аутентикация: Включете двуфакторна аутентикация за допълнителна сигурност.
 3. Обновявайте софтуера: Редовно актуализирайте софтуера на вашия портфейл.

Кой портфейл е най-подходящ за мен?

Кой е най-подходящият за вас портфейл за криптовалути, зависи от това, за какво ще използвате криптовалутатата.

Ако се нуждаете от портфейл за някои малки, редки ежедневни плащания, тогава добър избор е използването на онлайн или мобилен Android, iPhone портфейл.

Ако инвестирате в криптовалута и се нуждаете от сигурно съхранение на вашите средства, хардуеренните портфейли като Ledger или TREZOR и хартиените портфейли ще отговарят най-добре на вашите нужди.

В заключение

Изборът на най-добрия портфейл за криптовалути е важна стъпка към сигурно и успешно управление на вашите цифрови активи. Използвайте това ръководство, за да изберете портфейла, който отговаря на вашите нужди и предоставя необходимата сигурност. Спазвайте най-добрите практики за съхранение и сигурност, за да осигурите безпроблемен опит с криптовалути.

Сигурността в мрежата е под непрекъснат въпрос, и поради този факт  нивото ви на сигурност трябва да се увеличава съответно с количеството на личните ви данни и крипто активи, които притежавате.

Макар че няма такова нещо като „недостъпна“ система, има няколко ценни съвета, които можете да вземете предвид, за да намалите драстично вероятността от компрометирането и.

И винаги помнете:

 1. Използвайте само сложни и уникални пароли
 2. Създайте ваш отделен имейл акаунт специално за крипто услуги
 3. Винаги използвайте двуфакторната автентикация
 4. Съхранявайте повечето (ако не всички) от средствата си върху хардуерен портфейл
 5. Внимавайте с фишинг имейлите

Успех и съхранявайте средствата си в безопасност

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук