NASDAQ навлиза все по дълбоко в обслужването на криптовалутната индустрия

0
941
насдак етериум биткойн

Nasdaq индексира цените на Биткойн, Етериум и Рипъл

Още от 2019г. Nasdaq включи в своя листинг двата криптоценови индекса Биткойн и Етериум и скоро след това и индекса на Рипъл. Всички тези данни се представяят от компания базирана в САЩ – Брейв Ню Койн (BNC).

Първоначално новината за включването в „BNC“ бе обявена през януари 2019 с включването на Bitcoin Liquid Index (BLX) и Ethereum Liquid Index (ELX) коитп отвориха нови възможности за клиентите, използващи Nasdaq Global Index Data Service (GIDS).

Този ход бе част от плановете на „BNC“ да пусне и отделни проследяващи индекси за цената на други главни криптовалути.

„Програмата LX [Liquid Index] е създадена от необходимостта за ясна прозрачност по цениовия мониторинг на на ликвидните крипто активи и нуждата от нея расте в сравнение от 2015 г., когато стартира тази програма,” коментира в поста си главният изпълнителен директор на BNC Фран Стражнар.

Пакета от технологични продукти на Nasdaq свързани с криптовалутите, набира голяма популярност.

В частност  компанията разкри, че десет борси използват инструмента за наблюдение на пазара, който помага да се проследят незаконните пазарни дейности, извършвани чрез книгите за поръчки.

Главният изпълнителен директор Адена Фридман публично заяви своята вяра в дългосрочната жизнеспособност в обслужването на криптовалутната индустрия.

Nasdaq се разширява към крипто пазара и това е знак, че най-големите финансови институции в света не са били възпрени от срива в цените на цифровите активи.

Американският борсов оператор заяви, че стартира бизнес с услуги за цифрови активи, който ще започне с попечителство на крипто токени за институционални инвеститори. Компанията от Ню Йорк, която обработва сделки с акции за милиарди долари всеки ден в акции като Apple и Tesla, също каза, че обмисля въвеждането на търговия с цифрови активи.

Новият натиск идва след други големи имена на Уолстрийт, които също въвеждат крипто услуги, отърсвайки се от бурно лято за пазара, където най-популярните крипто токени като биткойн и етериум рязко паднаха в стойност, а неуспешният проект terra stablecoin причини финансова разруха за много инвеститори.

Размерът на крипто пазара също падна от повече от $3 трилиона до по-малко от $1 трилион, като изтри от крипто картата известни крипто фирми като Celsius и Three Arrows Capital.

Групата за управление на активи BlackRock обяви стартирането на спот биткойн частен тръст, предоставен на институционални клиенти, и свърза своята мрежа за търговия с крипто борсата на Coinbase. От Fidelity също са отворени и ще позволят на инвеститорите да добавят криптовалути към своите портфейли в 401 (k) пенсионни схеми.

От Nasdaq съобщиха, че попечителството на цифрови активи може да постави основата за услуги за крипто търговия в бъдеще.

„Това е напредък, който Nasdaq вижда“, каза Ира Ауербах, старши вицепрезидент на Nasdaq и нов ръководител на отдела, наречен Nasdaq Digital Assets.

Ауербах, като бивш изпълнителен директор на цифровата борса Gemini, добави, че търговията „със сигурност е по-надолу в плановете на компанията. Вярваме, че попечителството е основополагащо.“

Той каза, че интересът на пазара към блокчейн технологията, която е в основата на много цифрови активи, е запазил интереса на пазара въпреки срива. „Технологията на разпределената книга е трансформираща за бизнеса и финансите и за света като цяло“.

Въпреки това пазарът за попечителство на крипто активи нараства конкурентно. За разлика от традиционните активи като акции или фючърси, собствениците на активите са толкова отговорни за опазването на актива, колкото биха били и в защита на парите си. Един съперник на Nasdaq, Intercontinental Exchange, не успя да постигне напредък на пазара със своето предлагане и попечителство Bakkt

Ауербах каза, че Nasdaq има „абсолютно ненадминато“ институционално познание и е говорил с участниците на пазара за „болни точки за институциите“, участващи в крипто пространството. „Смятаме, че сме в уникална позиция и имаме право да спечелим в това пространство както по отношение на попечителството, така и в крайна сметка надграждайки и други услуги“, добави той.

От Nasdaq заявиха, че ще могат да използват и другите си услуги на капиталовия пазар, като софтуерите за наблюдение, пазарни злоупотреби и финансови престъпления, който се използват широко от традиционните финансови институции.

Миналата година беше рекордна по стойност на криптовалутите от 14 милиарда долара, използвани за незаконна дейност, повече от два пъти повече от данните от 2020 г., според аналитичната фирма Chainalysis.

„Проблемът не изчезва, ако не друго, той дори става все по-голям“, каза Валери Банърт-Търнър, старши вицепрезидент на Nasdaq за технологиите за борба с финансовите престъпления.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук