NASDAQ навлиза все по дълбоко в обслужването на криптовалутната индустрия

0
1305
насдак етериум биткойн

Въведение:

Криптовалутната индустрия продължава да расте с бързи темпове, а традиционните финансови институции осъзнават, че не могат да останат настрани от този бум. NASDAQ, една от най-големите и престижни фондови борси в света, влиза все по-дълбоко в света на криптовалутите, като предлага нови услуги и инвестиционни възможности. В този блогпост ще разгледаме как NASDAQ интегрира криптовалутите в своята дейност и какво това означава за бъдещето на криптовалутната индустрия.

1. NASDAQ и инвестиции в криптовалути:

NASDAQ стана известен със своята готовност да инвестира в криптовалути и свързани с тях технологии. Този ход демонстрира глобалния интерес към цифровите активи и тяхната роля в инвестиционния портфейл.

2. Развитие на криптовалутни инструменти:

Nasdaq индексира цените на Биткойн, Етериум и Рипъл

NASDAQ разработва собствени криптовалутни инструменти, предназначени за улесняване на инвестиции и търговия с цифрови активи. Това включва криптовалутни индекси, фондове и други финансови продукти, свързани с криптовалути.

3. Интеграция на блокчейн технология:

NASDAQ разглежда блокчейн технологията като средство за увеличаване на прозрачността и ефективността в търговията с финансови активи. Те работят по проекти, които използват блокчейн за проследяване и управление на акции и други ценни книжа.

4. Криптовалутни платформи за търговия:

NASDAQ изследва възможността за създаване на собствена криптовалутна платформа за търговия. Това би дало възможност на инвеститорите да търгуват с различни криптовалути на регулирана борса.

5. Привличане на иновации:

NASDAQ привлича стартъпи и иновативни компании, работещи в областта на криптовалутите и блокчейн технологията. Те предоставят възможност за финансиране и подкрепа за развитие на новаторски проекти.

Малко предистория

Още от 2019г. Nasdaq включи в своя листинг двата криптоценови индекса Биткойн и Етериум и скоро след това и индекса на Рипъл. Всички тези данни се представяят от компания базирана в САЩ – Брейв Ню Койн (BNC).

Първоначално новината за включването в „BNC“ бе обявена през януари 2019 с включването на Bitcoin Liquid Index (BLX) и Ethereum Liquid Index (ELX) коитп отвориха нови възможности за клиентите, използващи Nasdaq Global Index Data Service (GIDS).

Този ход бе част от плановете на „BNC“ да пусне и отделни проследяващи индекси за цената на други главни криптовалути.

„Програмата LX [Liquid Index] е създадена от необходимостта за ясна прозрачност по цениовия мониторинг на на ликвидните крипто активи и нуждата от нея расте в сравнение от 2015 г., когато стартира тази програма,” коментира в поста си главният изпълнителен директор на BNC Фран Стражнар.

Пакета от технологични продукти на Nasdaq свързани с криптовалутите, набира голяма популярност.

Главният изпълнителен директор Адена Фридман публично заяви своята вяра в дългосрочната жизнеспособност в обслужването на криптовалутната индустрия.

Nasdaq се разширява към крипто пазара и това е знак, че най-големите финансови институции в света не са били възпрени от срива в цените на цифровите активи.

Американският борсов оператор заяви, че стартира бизнес с услуги за цифрови активи, който ще започне с попечителство на крипто токени за институционални инвеститори. Компанията от Ню Йорк, която обработва сделки с акции за милиарди долари всеки ден в акции като Apple и Tesla, също каза, че обмисля въвеждането на търговия с цифрови активи.

Новият натиск идва след други големи имена на Уолстрийт, които също въвеждат крипто услуги, отърсвайки се от бурно лято за пазара, където най-популярните крипто токени като биткойн и етериум рязко паднаха в стойност, а неуспешният проект terra stablecoin причини финансова разруха за много инвеститори.

Размерът на крипто пазара също падна от повече от $3 трилиона до по-малко от $1 трилион, като изтри от крипто картата известни крипто фирми като Celsius и Three Arrows Capital както и Крипто борсата FTX.

Групата за управление на активи BlackRock обяви стартирането на спот биткойн частен тръст, предоставен на институционални клиенти, и свърза своята мрежа за търговия с крипто борсата на Coinbase. От Fidelity също са отворени и ще позволят на инвеститорите да добавят криптовалути към своите портфейли в 401 (k) пенсионни схеми.

От Nasdaq съобщиха, че попечителството на цифрови активи може да постави основата за услуги за крипто търговия в бъдеще.

„Това е напредък, който Nasdaq вижда“, каза Ира Ауербах, старши вицепрезидент на Nasdaq и нов ръководител на отдела, наречен Nasdaq Digital Assets.

Заключение:

NASDAQ като водеща финансова институция се подготвя за бъдещето, което ще включва все повече криптовалути и блокчейн технологии. Тя стана свидетел на възможностите, които тези нови активи предоставят, и активно търси начини да интегрира криптовалутната индустрия в своята дейност. Този ход обещава да донесе ползи както за институцията, така и за инвеститорите, които ще могат да разширят своите портфейли с цифрови активи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук