2018 беше още една изумителна година за блокчейн. Организации от много индустрии, от търговията на дребно до корабоплаването използват Блокчейн за да се противопоставят на разрушителните заплахи, да прокарат нови пазари за да създадат нови потоци от приходи.

Един от големите проекти на IBM в Австралия е съвместния бизнес  с Herbert Smith Freehills, Data61 и King & Wood Mallesons, по стартирането на  Австралийския национален блокчейн (ANB) .

В този консорциум се проектира изграждането на блокчейн за корпоративни клиенти, които ще служат като гръбнак на австралийския бизнес. Австралийския Блокчейн  ще се справи с назрялото предизвикателство към всички индустрии – историческото незаменимо въведение в смарт договорите.

ANB ще служи като екосистема за интелигентното юридическо договаряне, с въвеждане на ключови термини и свързването им с източниците на данни и бизнес процесите, които в крайна сметка ще управляват.

Това е третата пълна година в която IBM работи единствено с технологии под блокчейн, в отговор  на пазарните промени и промените в конкурентния бизнес пейзаж.

Насоки на технологията в Бъдеще: каква е стратегията

И така, каква ще бъде настоящата година за блокчейн?

Ето 6 тенденции в блокчейн, за които смятаме, че трябва да им се обърне внимание през следващите месеци.

  1. Блокчейн тихо се превръща в мейнстрийм

Потребителите ще виждат технологията във всевъзможни ежедневни приложения, без дори да я разпознават като блокчейн. Голяма част от тези нововъведения ще се прояви чрез проекти свързани с веригата от доставки, като например сканираните данни на етикета върху хранителния продукт – въведен в хранителната блокчейн екосистема, ще спомогне да се засили доверието на потребителите и ще се подобри безопасността при проследяването на храните.

  1. Регулаторите свиват мускулите си

DTA за въвеждането на блокчейн: Фокусирайте се върху решаване на проблемите, а не върху технологията.

Очаквайте да видите правителствени агенции по света, които издават становища, тъй като работят за класифициране на финансовите инструменти, базирани на блокчейн, и за изграждане на устойчиви регулаторни рамки. Защото, на теория, технологията е без граници, а границите в момента играят важна роля.

  1. В правителството възникват готови за производство блокови вериги

Надяваме се да видим проекти, ръководени от държавата, които определят тона в това пространство и действат като доказателство за последващи държавни инициативи в цялостната работа на правителството. Това започна да се появява с примери в правителствата в Делауеър и Айдахо в САЩ, както и в правителството на NSW в Австралия.

  1. Инженерите започват да се обучават

UBank се свързва с FaceMe и IBM, за да пуснат Mia, дигитален асистент за жилищни кредити.

Инициативите на Blockchain за доказване на концепцията (POC) не са особено трудни, но готовите блокове за производство, извършващи транзакции на живо в (понякога много голяма) група от организации, се нуждаят от висококачествени софтуерни инженери.

Очаквайте силни софтуерни инженери, които насочат вниманието си към блокчейн, за да се превърнат в новите рок звезди на технологичния свят през 2019 г. блокчейн за отключване на следващото ниво на стойност, което тези мрежи трябва да донесат за първите осиновители.

  1. Блокчейн влиза в чата

Блокчейн мрежите досега, докато споделят една и съща основна технология, обикновено остават замъглени. Но през 2019 г., когато организациите интегрират съществуващите си системи и бизнес процеси в тези решения, това от своя страна ще предизвика връзка между решенията на блокчейн – вероятно на всички нива на технологичния стак.

Китай и САЩ са водещите световни играчи с разработки в  „Изкуствения Интелект“

Всеки знае, че оперативната съвместимост на blockchain е „задължително“ в даден момент, въпросът е кога и как тя ще се прояви в решения и проекти.

IBM работи в това пространство и ние очакваме да го видим като често задаван въпрос от консорциумите и клиентите, докато преминаваме през годината. Стандартите ще бъдат от решаващо значение като част от това предизвикателство.

  1. Консорциумите стават по-ясни

Изглежда, че думата „консорциум“ получава повече време за излъчване по отношение на blockchain от всякога. В основата на консорциумите стои сътрудничеството. Blockchain мрежите се борят да увеличат или да задействат всички важни мрежови ефекти без сътрудничество.

Не е лесно да мобилизирате консорциум или бизнес начинание, когато установявате модели на управление около споделени данни и разпределени системи, както и да насърчавате бързото разработване на продукти и да настройвате нещата по мащаб.

Това ниво на сложност е причината опитът и опитът да насочват проектите от фаза POC към пилот и след това към готово за производство решение става толкова ценен. Компаниите и хората, които познават тези неща и са го правили преди, ще дадат на консорциумите по-голяма яснота и доверие тази година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук