Блокчейн тенденции за 2022 г. Технологията плавно ще се налага тази година

0
801
Блокчейн тенденции

2021 беше още една изумителна година за блокчейн. Организации от много индустрии, от търговията на дребно до корабоплаването използват Блокчейн за да се противопоставят на разрушителните заплахи, да прокарат нови пазари за да създадат нови потоци от приходи.

Насоки на технологията в Бъдеще: каква е стратегията, каква ще бъде настоящата година за блокчейн?

Ето няколко тенденции в блокчейн, за които смятаме, че трябва да им се обърне внимание през следващите месеци.

1. Блокчейн тихо ще се превръща в мейнстрийм

Потребителите ще виждат технологията във всевъзможни ежедневни приложения, без дори да я разпознават като блокчейн. Голяма част от тези нововъведения ще се прояви чрез проекти свързани с веригата от доставки, като например сканираните данни на етикета върху хранителния продукт – въведен в хранителната блокчейн екосистема, ще спомогне да се засили доверието на потребителите и ще се подобри безопасността при проследяването на храните.

Всеки знае, че оперативната съвместимост на blockchain ще е „задължителна“ в даден момент, въпросът е кога и как тя ще се прояви в решения и проекти.

Екологичен блокчейн

Една от най-важните пречки за светлото бъдеще на блокчейн се отнася до използването на огромни количества енергия. В резултат на това блокчейн технологията носи и клопките на непрекъснато нарастващите нива на въглеродни емисии. Главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, обяви, че компанията няма да приеме биткойн като плащане за автомобили Tesla през 2021 г. Следователно тенденциите в блокчейн през 2022 г. ще се съсредоточат до голяма степен върху въвеждането на по-зелен блокчейн. Много нови иновативни подходи като компенсиране на въглеродните емисии се развиват като отговори на подобни проблеми. Въпреки това, компенсирането на въглеродните емисии е по-скоро коригираща мярка за инцидент, който не е трябвало да се случи на първо място.

Друг благоприятен метод за въвеждане на екологична блокчейн сред тенденциите в блокчейн тази година ще се съсредоточи върху по-малко енергоемки блокчейн мрежови модели . Например, блокчейн мрежите могат да претърпят промяна от моделите Proof-of-Work към моделите Proof-of-Stake за постигане на консенсус. Една от най-големите блокчейн мрежи, Ethereum , най-вероятно ще приеме консенсусен модел Proof-of-Stake в края на 2022 г.

Можете също да намерите друг пример за тласък към екологични блокчейн мрежи като технологично ориентирания хедж фонд Ark Invest. По-екологичните оперативни модели на блокчейн като Ark Invest биха могли да стимулират растежа на блокчейн в бъдеще. Как? Моделите предполагат, че нарастващото търсене на енергия може да доведе до подобрени инвестиции в генериране на възобновяема енергия за блокчейн операции.

Прочетете също: Как да използвам Койнбейс

Цифрови валути на централните банки

Преди няколко години приемането на блокчейн решения и криптовалути изглеждаше малко нереалистично. Освен това беше практически невъзможно да си представим някоя страна, която приема криптовалутите като валидна форма на плащане. Въпреки това, отговорът на „ какво е бъдещето на блокчейн? ” може да представи много обещаващи решения. Ел Салвадор беше първата страна, която прие биткойн като законно платежно средство през 2021 г. Бизнесът може да използва биткойн за изплащане на заплати на своите служители, а биткойн може да се използва в цялата страна като плащане за стоки и услуги. Наблюдатели от индустрията заявиха, че много други страни също ще последват стъпките на Ел Салвадор през 2022 г.

Според водещи експерти в индустрията прогнозите за блокчейн за 2022 г. предполагат възможностите развиващите се страни да приемат биткойн като законно платежно средство. Нарастващите такси за парични преводи в чужбина и глобалната инфлация биха били основните движещи фактори за приемането на криптовалутите като законно платежно средство. Друга обещаваща област за растеж на блокчейн през 2022 г. ще бъде очевидна в концепцията за националните криптовалути. Концепцията за националните криптовалути е свързана основно с CBDC (Централните банки за цифрови валути) , което предполага, че централните банки биха създали свои собствени монети, вместо да избират децентрализирани монети.

Проектите за разработване на национални валути обикновено се фокусират върху цифровите валути, които могат да работят заедно със съществуващите традиционни валути. Следователно тенденциите в блокчейн биха могли да позволят на потребителите да извършват финансови транзакции и да управляват попечителството на своите активи. Интересното е, че потребителите не трябва да разчитат на доставчици от трети страни, а централните банки също могат да упражняват контрол върху циркулиращите доставки.

В резултат на това централните банки могат да поддържат стойността на токена на националната валута успоредно с традиционната валута на нацията. Например, един от забележителните примери за подобни блокчейн тенденции през 2022 г. е биткойн, който има одобрението на правителството на Обединеното кралство. Дори и да не е готов за стартиране през 2022 г., много други страни показаха активни усилия за въвеждане на базирани на блокчейн национални валути.

101 Blockchains създаде първия в света курс по CBDC в партньорство с cLabs. Запишете се сега в майсторски клас по цифрова валута на централната банка .

Производство и проследяване на ваксини с Blockchain

2021 година беше свързана с борбата с глобалната пандемия и възстановяването от нейното въздействие. 2022 г. няма да бъде по-различна, тъй като управлението на пандемията на COVID все още ще бъде основен приоритет. Всъщност много от водещите технологични тенденции за 2022 г. ще се съсредоточат върху справянето с глобалната пандемия. Интересното е, че тенденциите в блокчейн през 2022 г. ще подчертаят техните потенциални случаи на употреба при производството, разпространението и проследяването на ваксини.

Опасенията от производството и продажбата на фалшиви ваксини представляват сложен и огромен проблем за управлението на глобална пандемия. В такива случаи блокчейн може да послужи като идеален инструмент за проверка на автентичността на пратките на ваксини. Освен това блокчейн може да помогне и при проследяване на разпространението на ваксини, за да се гарантира, че ваксините достигат до желаните места. Друг обещаващ акцент в бъдещето на блокчейн през 2022 г. за производството и разпространението на ваксини срещу COVID ще бъде проверката на целостта на ваксините в различни точки от веригата за доставки. Например, блокчейн технологията може да помогне за осигуряване на последователно съхранение на партиди ваксини при правилната температура.

IBM е един от лидерите в извличането на полза от блокчейн тенденциите за управление на COVID през 2022 г. Технологичният гигант успешно разработи система, която позволява координация между различни агенции и здравни органи, отговорни за разпространението на ваксини. Системата използва блокчейн за комбиниране на документацията за нивата на ваксинация и ефективността от различни платформи и инструменти, използвани от здравните власти и агенции.

Най-важното от всичко, пилотен проект успешно демонстрира потенциала на блокчейн за по-бързо идентифициране на сценарии за изтегляне на продукти. Такива приложения могат да бъдат полезни при идентифицирането на партида ваксина, която очевидно причинява неоправдано високи случаи на странични ефекти. Много други иновативни постижения, развиващи се като отговор на пандемията, ще стимулират растежа на блокчейн в областта на производството, разпространението и проследяването на ваксинации през 2022 г.

NFT се превръщат в следващото голямо нещо

Незаменимите токени или NFT бяха едно от най-големите пристигания в блокчейн пейзажа през 2021 г. Един NFT беше продаден за 69 милиона долара през февруари 2021 г. и светът не може да спре да обсъжда NFT оттогава. Всъщност незаменимите токени са един от критичните акценти в отговорите на „ какво е бъдещето на блокчейн? “ по очевидни причини. Изкуството на NFT, продавано на огромни цени на търгове, запозна света с концепцията за уникални цифрови токени в блокчейн.

Интересното е, че концепцията за NFT е открила и някои обещаващи случаи на употреба в света на музиката сега. Много известни изпълнители като Grimes, Kings of Leon и Shawn Mendes са пуснали своите песни като NFT. Въпреки това, потенциалът на NFT, точно като блокчейн, надхвърля далеч извън техните първоначални случаи на употреба, които привличат вниманието. Например, дестилаторите William Grant and Son продаваха бутилки от 46-годишно уиски Glenfiddich с NFT за удостоверяване на произхода на всяка бутилка.

Друг потенциален случай на използване на NFT , който намира място сред прогнозите за блокчейн за 2022 г., се отнася до NFT в игрите. Приложенията на NFT в игрите са изрично очевидни в популярните игри за печелене на игра , като Axie Infinity. NFT игрите позволяват на играчите да „секат“ свои собствени NFT същества, известни като Axies, и да ги изпращат в състезания. С около 300 000 активни играчи в Axie Infinity, това наистина показва как NFT може да бъде нещо повече от просто цифрово изкуство. Може също да искате да знаете, че безработните хора по време на пандемията във Филипините са използвали Axie Infinity за търговия с NFT и печелене на доходи за ежедневни разходи.

Приложенията на NFT в модата също биха били един от критичните акценти в бъдещите приложения и случаи на употреба на блокчейн. Известни марки като Nike и Dolce & Gabbana са създали обувки и дрехи с NFT. Освен това може да се очаква огромен растеж на нови и иновативни случаи на използване на NFT в метавселената.

Възходът на Метавселената

Ако през 2021 г. станхме свидетели на възхода на дискусиите за метавселената, то тенденциите на блокчейн през 2022 г. ще засилят самата метавселена. От много години сме свидетели на многото възможности, свързани с виртуалните светове, само в научнофантастичните романи. Концепцията за метавселената обаче се превърна в истински феномен, като много популярни платформи се радват на масивни потребителски бази. Метавселената е основно споделен, виртуален свят, който предлага потапящи преживявания. Участниците могат да взаимодействат с метавселената, като използват своите цифрови аватари. Аватарите биха могли да помогнат при взаимодействието помежду си, създавайки преживявания в света, обекти и пейзажи.

Известни имена в света на технологиите като Facebook, Microsoft, Epic Games и много други активно проявяват интерес към метавселената. Как метавселената е свързана с тенденциите в блокчейн през тази година? Един от важните аспекти в дизайна на метавселената е децентрализацията , която би позволила прозрачност и безпроблемен достъп до метавселената. Какво може да бъде по-добра алтернатива от блокчейн за създаване на такива децентрализирани мрежи? Освен децентрализацията, metaverse разчита и на блокчейн възможности за осигуряване на привилегии за управление на потребителите наред с проверим произход. Най-важното от всичко е, че използването на блокчейн инфраструктура също свързва икономиките на метавселената с по-голямата крипто икономика.

Експертите предполагат, че метавселената все още е далеч от това да стане напълно функционална като дигитален паралел на нашия реален свят. Въпреки това, има много обещаващи приложения в метавселената, които вече се радват на благоприятни нива на приемане. През 2022 г. прогнозите за блокчейн ще се съсредоточат до голяма степен върху потенциалната технологична подкрепа за метавселената от големите технологични компании. Приемането на метавселени игри като The Sandbox и новоразвиващи се блокчейн проекти в метавселената ще подчертае 2022 г. В допълнение, човек може да търси и възможности за метавселенски игри, предлагащи изключителни ползи като социални и инвестиционни възможности.

Заключителни думи

Блокчейн е една от най-модерните цифрови технологии в днешно време. Блокчейн тенденциите предлагат подобрена сигурност, прозрачност, неизменност на данните и достъпност в сравнение с конвенционалните мрежи. Въпреки че блокчейнът е важен за стимулирането на много промени в различни сектори, той все още се развива.

Следователно, чрез внимателното наблюдаване на тенденциите в блокчейн е от съществено значение за навигация в тънкостите на блокчейн пейзажа. Характеристиките на блокчейн ясно доказват възможностите му да служи като футуристична технологична интервенция. В същото време тенденциите за блокчейн през 2022 г. показват как се променя с всяка изминала година.

Най-ярките блокчейн тенденции могат да окажат влияние за блокчейн през 2022 г., те включват преминаването към екологични блокчейн мрежи. В допълнение, разширяващите се случаи на използване на NFT ще бъдат най-важните акценти на 2022 г. Освен това приемането на крипто като законно платежно средство също ще отбележи важен акцент за блокчейн пейзажа през 2022 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук