Разполовяване на Биткойн?

0
1276
разполовяване на биткойн

Какво представлява Рзполовяването на Биткойн?

С цялата си безгранична мъдрост анонимният създател на Bitcoin Сатоши Накамото решава, че като цяло да съществуват само 21 милиона BTC. Той е предвидил крипто монетите да бъдат пуснкани в обращение постепенно – разпределяни правилно и периодично във времето. Новите Биткойни да се разпределят като награда за работата (POW) на миньорите за завършен биткойн блок от транзакции. Като начало наградата е възлизала на 50 БТК за блок. Тогава през 2009 г. Биткойн се е търгувал под един долар, но при днешните ценови нива (28 април 2020), наградата за блок щеше да ви обогати с около 388 000 долара.

Но такива щедри условия не могат да траят вечно. Според правилата на Bitcoin, наградата остава толкова високо само за първите 210 000 блока, а след това ще се намалява периодично с 50% (разполовяване на биткойн или известно още като халвенинг).

Към първия момент на разполовяване – 10,5 милиона Биткойна са били добити в обращение.

Защо разполовяването на биткойн е важно?

Биткойн разполовяването поражда много вълнения в криптовалутите. То е в основата на цялостния икономическия модели на криптовалутата и е безкомпромисен гарант, че монетите ще бъдат емитирани с плавен темп, следвайки предвидимата скорост на приемане.

Този контролиран процент на паричната инфлация е една от основните разлики между повечето криптовалути и традиционните фиатни валути, които по своята същност имат безкрайно печатане и предлагане поради паричната политика на централните банки.

Като цяло 32 общо ще са, разполовяванията на Биткойн. След като при 32-то разполовяване стане факт, вече няма да се създават нови биткойни, тъй като ще бъде достигната максималната наличност от 21 милиона Биткойни.

Какво е значението на разполовяването?

Разполовяването намалява притока и количеството на новите биткойни, генерирани от блок. Това означава, че и предлагането на нови биткойни ще е по-ниско.

На нормалните борси по-ниското предлагане и непроменено постоянно търсене обикновено води и до по-високи цени. Тъй като разполовяването намалява предлагането на нови биткойни, а търсенето обикновено остава стабилно, разполовяването най-често предвещава едни от най-големите скокове в цената на биткойн .

На изображението по-долу вертикалните зелени линии показват предишните две разопловявания ( 28.11.2012г. и 09.07.2016г. ). Обърнете внимание как цената скача значително след всяко следващо разопловяване.

биткойн ценови нива на разполовяване

Ако се интересувате от това как да се сдобиете с няклко биткойна или само малка част от него, преди следващото му разполовяване, вижте тук всичко, което трябва да знаете за процеса по закупуването и съхранението му.

Колко разполовявания на Биткойн е имало досега?

Първото разполовяване на Биткойн

Първото разполовяване на Биткойн се е състояло на 28 ноември 2012 г. – наградите са намалели от 50 до едва 25 BTC. На тази дата един BTC би ви струвал само 12$. Но погледнете ценовия диапазон в който се озова година по-късно. Разлиствайте ценовите архиви, можем да видим, че цената на биткойн възлиза на 1,031,95 долара на сящата тази дата но през 2013 г. Това е годишна възвръщаемост от 8 500%, покачване което би накарало повечето инвеститори на Уолстрийт да припаднат.

Второто разполовяване на Биткойн

Нека попътуваме назад във времето до второто разполовяване през 2016 г., когато възнаграждението планирано падна до 12,5 BTC за блок. На 9 юли Биткойн достигна своя 420 000 блок, и за да бъдем по-точни с цената – една монета по това време струваше 650,96 долара. Година по-късно, Биткойн вече достигна стойност от 2,518.44 долара. Истинският възход обаче се случи 5 месеца по-късно, когато на 17 декември 2017 г. Биткойн балонира до най-високите си нива от 20,089 долара. Само 526 дни бяха нужни на Биткойн, за да реализира ръст от 2,990%.

Третото разполовяване на Биткойн

За последното трето разполовяване на биткойн, общият брой на биткойн, добивани от миньори на блок, бе намален от 12,5 BTC на 6,25 BTC.

Следващото разполовяване на Биткойн

Няма как в този момент да предвидим точно в кой момент ще се случи  следващото разполовяване, всичко зависи от растежа на Биткойн Хеш рейта(мощностите за добиване) във времето. Така или иначе ще са необходими поне от 12 до 18 месеца, за да разберем кога точно биткойн ще се разполови отново.

По предварителни прогнози следващото разполовяване на Биткойн (в 840,000-ния блок)  ще се случи приблизително на 26 февруари 2024 година.

Диаграма на разполовяване на биткойн

На изображението по-долу можете да видите инфлацията на Bitcoin през всеки период.

диаграма на разполовяването на биткойн
Диаграма на разполовяването на биткойн

Всеки клъстер намалява инфлацията на биткойн на половина. Оранжевата линия е инфлацията на Bitcoin за даден период, докато синята линия е общият брой издадени биткойни.

Как се изчислява времето до следващия блок?

По-често се използва цитираното средно време за откриване на биткойн блок което е от порядъка на 10 минути. Поради промените на скоростта от добив то варира и може да  използваме на живо статистиките на блокчейн от последните открити блокове, за да получим оценка на текущото средно време за откриване на биткойн блок и след това може да използваме това число за нашите по-точни изчисления.

(Следващ Разполовяващ блок – Настоящ блок) * средното време за добив на блок (за по-голяма точност използвайте средното време за последните 500 блока) = Времето до следващото разполовяване

Партита за разполоввяването на Биткойн

Хиляди биткойнисти по целия свят отпразнуваха разполовяването през 2016 година. Имаше партита в много големи градове по света като Мелбърн – Австралия , Монреал – Канада , Ню Йорк – САЩ , Лондон – Великобритания , Дъблин, Париж и десетки други градове.

Каква е настоящата награда за биткойн блок?

В момента наградата е 6.25 биткойна за блок.

Кога ще бъдат добити всички 21 милиона биткойни?

Всички 21 милиона биткойни (BTC) ще бъдат добиити до 2140 г. Но повече от 98% от тях ще са добити до 2030 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук