SEC одобри Биткойн ETF: BlackRock и Grayscale са сред 11-те фирми одобрени за Спот Биткойн ETF

0
182
SEC одобри Биткойн ETF
  • SEC заяви, че е одобрила предложения за 11 спот биткойн ETF-a
  • Търговията im вероятно ще започне утре.

След фалстарта от вторник, Комисията за ценни книжа и борси (SEC) най-накрая одобри спот Биткойн ETFs в сряда. Във файлове, публикувани от агенцията, се съобщава, че са одобрени заявленията на 11 заявители, включително BlackRock и Grayscale – това е кулминацията на процеса, започнал още от 2013 г., когато близнаците Уинкълвос безуспешно подадоха молби за одобрение на първия Биткойн ETF.

Крипто-мечта

Борсовите фондове (ETF) станаха изключително популярни през последните две десетилетия, предоставяйки на инвеститорите достъп до кошница от активи като акции или стоки, които могат да бъдат търгувани във формата на акции на водещите борси.

Спот Биткойн ETF-а, който проследява текущата цена на популярната криптовалута, отдавна е мечта за криптоиндустрията, с надеждата, че това ще отвори нови свежи потоци от инвестиции, управители на фондове и трейдъри, които в противен случай не биха купили цифрови активи от крипто борси като Coinbase.

Въпреки това до този момент администрациите на SEC отхвърляха всички заявленията за спот Биткойн ETF, с мотива за незрял пазарен актив и възможностите от манипулации. Дори след като през 2021 г. агенцията одобри Биткойн фючърсния ETF, търгуващ деривати на борси, регулирани от Комисията за търговия с фючърси, SEC продължаваше да отказва заявления за спот ETF.

Динамиката се промени, когато Grayscale – известен холддър на криптоактиви, управляващ най-големия Биткойн тръст, осъди агенцията през 2022 г. за това, че позволява фючърсни ETF-ове, но не и спотови такива. В очакването на победа, през юни 2023 г., BlackRock подаде своe заявление спот Биткойн ETF – и това бе сигнала за мнозина, че одобрението този път е неизбежно. След като Grayscale спечели делото си през август, времевата линия за одобрението започна наистина да бъде реална.

Последните месеци бяха изпълнени със спекулации за това, кога ще да бъде одобрението, и евентуално как ще функционират механиките около тези новаторски продукти. След интензивни срещи между потенциалнте искатели и SEC през декември, агенцията насърчи паричен модел за създаване и отземане на акции, като постави отговорността за купуването и продаването на Биткойн върху искателите и собственици на ЕТФ-а.

Състезанието до финала

В многото съмнения, че SEC ще откаже и този път – поради крипто-скептичния председател – Гари Генслър – Биткойн ETF събра вниманието на големите играчи от традиционната и крипто финансова среда. Въпреки че BlackRock остава най-крупния играч, благодарение на своите съществуващи продукти ETF, другите фирми които бяха включени са Fidelity, Franklin Templeton и ARK на Кейти Ууд.

Фирмите, създадени в криптосвета, се надяват да привлекат инвеститори, като се гордеят с опита си в областта на цифровите активи. Такива фирми включват Grayscale, Hashdex и Valkyrie.

Бурята въвлече и други участници, които неса свързани директно с Биткойн ETF-а, но ще заемат различни роли. Coinbase ще е кастодиант на Биткойн за повечето издатели, докато фирми като JPMorgan, Jane Street и Virtu са определени като упълномощени участници – партньори, които посредничат между издателите и инвеститорите, за да управляват създаването и отземането на акции на Биткойн ETF.

Поради голямото количество участници, включително 11 новоодобрени заявители, компаниите прекараха последните седмици, подрязвайки се една друга чрез предлагане на намаления на таксите и отказване от тях. Други се полагат на маркетингови кампании със светещи телевизионни реклами и апели към крипто общността. Един издател, управляващ активи в VanEck, обяви, че 5% от печалбите ще бъдат предоставени на разработчиците, поддържащи блокчейна на Биткойн.

Следващата интересна стъпка за наблюдение ще бъде колко капитал ще се влее в новия пазар, както и кои издатели ще завладеят най-големия дял от пазара. В Twitter Spaces миналата седмица, Матю Сигел – ръководител на дигитални активи в VanEck – заяви, че BlackRock очаква 2 милиарда долара капитал само от съществуващите притежатели на Биткойн. Всички очакваха със затаен дъх срядата -10.01.2024, тъй като този ден беше крайният срок за одобрение на първия играч в чакалнята – ARK инвестмънт на Кати УУд. Въпреки обещанията за точна дата, вторник беше трескав, след като туит от официалния профил на SEC изглеждаше, че обявява одобрение на всички заявления за Биткойн ETF. Агенцията бързо поясни, че профилът й е бил хакнат, като виновника все още остава неизвестен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук