Студено съхранение на Биткойн: пълно ръководство

5
2750
студено съхранение на биткойн

Студено съхранение на Биткойн

Студено съхранение на Биткойн може да звучи като съхраняване на криптовалутата в хладилник, но всъщност действителността е съвсем различна.

Когато става въпрос за криптовалута, топлото и студеното съхранение на биткойн се отнася до видa на портфейлите, в който ги държите.

Има много различни начини за съхраняване на Биткойн (или друга криптовалута), така че може и да е объркващо кои методи са по-добри и кои най-лоши, особено ако сте начинаещ в тази област.

В това ръководство ще говорим за всички аспекти на „студено съхранение на Биткойн“. Ще говорим за това как да съхранявате Биткойните си офлайн.

Първо нека да сравним горещите и студените портфейли.

Ще започнем постепенно, обаче – и за да сме сигурни, че всички сме на една вълна – нека ви запозная с дефинициите.

И така,

Какво е студено съхранение на Биткойн?

В света на криптовалутите, студеното съхранение се отнася до физически обекти (обикновено малки, особени устройства), в които можете да съхранявате криптовалутите си офлайн.

Тези устройства в които са вашите крипто-монети са криптирани със специални кодове за защита и с удобството да бъдат достъпни във всеки един момент.

Поради своето свойство да съхраняват криптовалутите офлайн, клато „студено съхранение“, тези устройства се наричат студени портфейли.

Студените портфейли от своя страна се делят на хардуерни студени портфейли и хартиени студени портфейли.

Какво е горещото съхранение на Биткойн?

На свой ред, горещото съхранение (или горещи портфейли) се отнася до дигитални онлайн портфейли за съхранение на криптовалути. Тези портфейли могат да бъдат достъпни в интернет, на всеки компютър или от друго дигитално устройство.

Има много дискусии за това кой портфейл е по-добрият избор. Така че, преди да продължим с нашия наръчник за съхранение на Биткойни, нека се опитаме да отговорим и на този въпрос.

Топло срещу Студено съхранение на биткойн

Горещ Портфейл срещу Студен Портфейл

И двата метода за съхраняване на Биткойн са обект на дебати. В тези разисквания хората сравняват горещите и студените портфейли, с надеждата да намерят своя идеален избор за съхранение на криптовалути.

Има много и различни мнения, с които бихме могли да започнем настоящото разискване. Но нашето лично мнение е, че дигиталния портфейл трябва да има само едно най-важно качество – и това е сигурността.

Студено съхранение на Биткойн и други криптовалути

Няма значение колко струва портфейла, колко добре изглежда и колко екстри притежава – всичко това става безмислено, когато в методиките за съхранение няма сигурност.

Ако един ден се събудите и проверите топлия или студения портфейл, и установите, че всичките ви средства са ви били хакнати и откраднати; мисля, че в този момент визуалната привлекателност на портфейла ще бъде от най-малко значение.

Имайки предвид горепосочения пример, когато говорим за топло и студено съхранение (на Биткойн) нашата основна точка на фокусиране ще бъде сигурността.

Въпреки това, ние ще представим обективно информацията и за двата метода на съхранение – както техните силни, така и техните слаби страни.

Биткойн Горещо Съхранение  – За и против

Вероятно е вярно когато се каже, че методът за горещо съхранение е всъщност най-популярният начин за съхранение на криптовалути. И има няколко причини за това.

Първо, горещото съхранение е безплатно. Вероятно има стотици, ако не и хиляди уебсайтове, които предлагат портфейли на хората, търсещи методи за онлайн горещо съхранение – и то безплатно!

Това води до голям трафик, особено ако сайтът продава услугата си правилно.

Друг важен фактор, когато става въпрос за онлайн портфейли е, че не е от значение какъв вид криптовалута искате да съхраните – вероятно ще намерите и портфейл за нея.

Дори някои от най-малко популярните криптовалути имат онлайн дигитални портфейли, за съхранение. По-голямата част от създателите или разработчиците на тези валути, имат специално проектирани онлайн портфейли, които можете да използвате.

Този факт предразполага за увеличаване на броя на потребителите на горещи портфейли… Защото има много хора, които биха желали да държат в тях и други криптовалути, а не само Биткойн или Етериум.

Още една привлекателна черта на онлайн портфейлите е, че те са лесно достъпни. От вашия комютър или лаптоп, можете буквално да влезете в портфейла си само с няколко кликвания.

Това елиминира нуждата от физически достъп, когато искате да извършите транзакция.

Отрицателни страни

Основната критика към горещите портфейли е тяхната безопасност. Споменахме по-рано, че това трябва да бъде най-важният приоритет, когато става въпрос за съхранение на криптовалути, така че няма да губим време и ще преминем направо към него.

По подразбиране, горещите портфейли са свързани с интернет. Докато това не е проблем само по себе си, то интернетът може да доведе до такъв.

Потенциални хакери, крадци и други злонамерени индивиди непрекъснато търсят нови начини и методи, за да проникнат в портфейлите на хората и да откраднат техните средства.

Много от уебсайтовете и компаниите, които предлагат онлайн съхранение на криптовалути, вече са изпитали тези неприятности и непрекъснато се опитват да подобрят своите мерки за сигурност.

Това е похвално, но то не дава никакви надежди на хората, които вече са си имали работа с измамници.

Ако един горещ портфейл редовно се актуализиа на база защитата и други подобрения, то това ще намали възможността за нарушаване на сигурността.

Много от по-известните и сериозни фирми, които разработват дигитални портфейли, наистина се опитват да постигнат това.

За съжаление никога не можете да бъдете напълно сигурни – че всичко необходимо е предвидено, и че само един пропуск в сигурността може да допринесе всичките ви крипто приходи и спестявания да изчезнат завинаги.
Ако съхранявате свите крипто активи онлайн, налце е и друга опасност – техническите грешки.

Ключовете на онлайн портфейлите се съхраняват на сървъри, и докато сайтът е активен и работи, всичко е наред.

Въпреки това, ако се случи нещо като технически срив или неизправност, може да загубите ключа си (и на свой ред – вашите крипто-монети) завинаги.

Много от сайтовете изискват от вас да подпишете документ, който освобождава компанията от всякаква отговорност, ако подобно събитие се случи.

Резюме

Нека направим кратко резюме.

Плюсове на горещите портфейли:

 • Обикновено са безплатни;
 • В състояние са да съхраняват почти всички познати криптовалути;
 • Лесни са за използване;
 • Достъпността е само на няколко клика разстояние.

Минуси на горещите портфейли:

 • Ако портфейлът е безплатен, това може да доведе до лошо поддръжка, технически грешки и т.н .;
 • Не чувствате, че контролирате изцяло процеса – всеки технически проблем може да изтрие всичките ви спестявания;
 • Уязвими са на измами, податливи на атаки от хакери и крадци.

Сега, когато имате една по-добра представа за горещите портфейли, нека преминем и към студените.

Студено съхранение на Биткойн – за и против

Макар че далеч не са толкова популярни и широко използвани като горещите портфейли, студените портфейли за Биткойни и Алткойни непрекъснато се разрастват и стават все по-известни.

Причините за това са няколко.

Първо, студеното съхранение на криптовалута е най-сигурният начин за момента. Крипто-монетите се съхраняват в малки устройства, като това предполага безпроблемното им пренасяне, скриването им на безопасни места като сейфове, или всякакви други възможни места извън полезрението.

Тези устройства не изискват абсолютно никаква интернет връзка, за да работят и функционират правилно – този фактор сам по себе си елиминира най-голямата част от потенциалния риск за кражба, измама и т.н.

В допълнение към това, студеното съхранение  ви дава усещането за контрол и чувство за безопасност. Това, което горещите портфейли просто не могат да ви предложат.

Ако желаете можете да държите в джоба си студения криптовалутен портфейл и винаги да ви е „под ръка“. Вие сте отговарни за всичко, което се случва с него – независимо дали става дума за превод на средства или съхранението му на сигурно място.

Тази качества ви дават допълнителна сигурност, че вашите монети няма да бъдат откраднати. Не е нужно да се доверявате на трети лица, за опазването на вашите средства, отговорността е изцяло ваша.

Отрицателните страни

Обръщайки се към негативните страни на студените портфейли, очевидната, която се спряга от всеки един, това е цената.

За разлика от горещите портфейли, студеното съхранение на Биткойните може да ви струва накакви първоначални инвестиции в средства.

Но когато става въпрос за най-добрата защита за вашите спестявания цената би била доста минимална ако притежавате доста и различни криптовалути. От другата страна ако притежавате малко количество криптовалута, тогава студените портфейли може и да не ви изглеждат като добра алтернатива.

Устройствата за Студеното съхранение на Биткойн са в ценови диапазон от 50 – 100 Евро. Вариантите от 100 Евро обикновено са доста добри и многофункционални, докато по-евтините варианти са по упростени устройства за съхранение.

Другото нещо, което кара хората да се отказват, това е малкият брой различни криптовалути, които поддържат евтините студени портфейли.

По скъпите модели предлагат и повече възможности за поддръжка на различни видове криптовалути.

Нови разработки и модели постоянни се представят на пазара, но процесът е сравнително бавен, за да се изравнят с постоянно нарастващия брой крипто-валути.

Резюме

Кратко резюме:

Плюсове на студеното съхранение на биткойн:

 • Най-безопасната опция, когато става въпрос за съхранение на криптовалути;
 • Позволява ви не само да се чувствате спокоен за вашите средства, но и да бъдете господар на контрола;
 • Обикновено малъки и компактни устройства, лесни за скриване или пренасяне.

Минуси на студено съхранение на биткойн:

 • Може да е скъпо удоволствие за някои ;
 • Не е толкова практични и лесно достъпни, както горещите портфейли.

Сега, когато вече се запознахте с още един от начините за съхранение на Биткойн офлайн, нека се опитаме да намерим най-добрите студени портфейли на пазара.

Най-добрите студени портфейли

Ще ви представим три от най-популярните и добре познати студени портфейли за криптовалути на пазара. Кой от тях е най-добрият? Е, това е задача, която Вие трябва да решите.

Трезор

Trezor е много добре познат дигитален портфейл в криптовалутната общност.

Трезор студен биткойн портфейл
Хардуерен студен портфейл – Трезор

И с право – това беше първото студено устройство за съхранение на биткойни.

Днес мнозина смятат, че Trezor е лидерът в защитата и функциолността сред студените портфейли.

Трезор е способен да защити вашата криптовалута във всеки един от възможните сценарии. Независимо дали става въпрос за физическа здравина или при включването му в устройство, което е заразено от вируси.

Trezor е най-добрия избор, когато става въпрос за студено устройство за съхранение на биткойни.

Nano Ledger S
нано леджър ес

Този студен портфейл за Биткойн е един от основните конкуренти на Trezor. Той предлага голяма сигурност на конкурентно ниска цена.
Nano Ledger S също е популярен със своите размери – той е по-малък и по-дискретен, отколкото многото физически портфейли на пазара днес.

Ако търсите по-евтина алтернатива на Trezor,  Ledger Nano S е една чудесна алтернатива.

Ledger Nano X

Ledger Nano X

Ledger Nano X е с една крачка пред другите хардуерни портфейли на пазара днес. Увеличеният капацитет за монети, комбиниран с Bluetooth връзка, го превръщат в едно мощно средство за управление на крипто активи.

Ако желаете по подробен преглед и нашия опит с Nano X, може да прочетете, ето тук

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

KeepKey

KeepKey е може би по-малко известният Биткойн портфейл в този списък. Това е, защото все още е сравнително от ново попълнение.

Този крипто портфейл бързо стана известен с елегантния си и изтънчен дизайн. Повечето от опциите му са почти  идентични с тези на Trezor. Основното, което ги различава е дизайнът.

KeepKey е доста по-тежък от своите събратя Trezor или Nano Ledger S. Това според някои може да се превърне в неудобство в по-дългосрочен план. Но някои хора предпочитат по-тежките версии на портфейлите, други предпочитат да бъдат леки и елегантни.

В заключение

В това ръководство се спряхме на най-често срещаните теми, свързани с горещите онлайн и физическите студени устройства за съхранение на криптовалути.

Говорихме за най-добрите студени портфейли, прегледахме как да съхраняваме Биткойн офлайн; сравнихме горещите и студените портфейли. Дадохме ви няколко примера за някои от по-известните студени портфейли.

Темата за студеното съхранение на Биткойн е само малка част от много по-голям разговор.

С увеличаване на популярността на криптовалутите, все повече хора ще разглеждат наличните опции за портфейли, което от своя страна ще доведе до появата и на още по-различни варианти на пазара.

Но…!
Първото и най-важно правило, което трябва да запомните, е сигурността.

Винаги поставяйте безопасността на вашите криптовалути, като най-важен и основен приоритет. Подбирайте, както горещите, така и студените си портфейли.

Второто най-важно правило е: „Не дръжте всичките си златни яйца в една кошница!“

Винаги комбинирайте технологиите и дръжте разделени на няколко места вашите средства.

По принцип, най-удобният и сигурен начин е да държите на едно или две места по-големи суми в студени портфейли (хардуерни или хартиени), а по-малки суми за нужди от първа необходимост-в горещи онлайн портфейли с репутация.

И знайте, че естетиката на портфейла не е от особено значение, когато става въпрос за безопасност и надеждност.

5 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук