Урок за криптовалута Основи на криптовалутите

1
2131
основи на криптовалутите

Запознаване и основи на криптовалутата

 1. Въведение в криптовалутата
 2. Технология Blockchain
 3. „Майнинг“ на криптовалути
 4. Децентрализирани приложения
 5. Интелигентни договори
 6. Първоначално предлагане на монети (ICO)
 7. Техническа характеристика (White Paper)
 8. Твърди разклонения и меки разклонения
 9. Доказателство за работа От-залогът

1. Въведение в криптовалутите

Криптовалутите са цифрова валута, която се използва като средство за обмен.

Чрез криптографията, позволява на потребителите да осъществяват сигурни транзакции с цифровите активи.

Криптовалутите използват счетоводна дигитална книга, наречена блокчейн, където абсолютно всички транзакции още от самото създаване на криптовалута се записват публично без да могат да бъдат променени.

Всяка една единица от криптовалута се произвеждат чрез процес, известен като майнинг, където специален компютърен софтуер се използва за решаване на математически проблеми в замяна на единица или повече от тази криптовалута.

Поради децентрализираната технология, вурху която са изградени криптовалутите, трансфера не подлежи на контрол от централен орган; Общия закон за предлагането на криптовалута обикновено е предварително заложен в кода, и това е ясно за всички потребители.

„altcoins“ – алтернативни  монети – алтернатива на Биткойн.

Биткойн е името на първата децентрализирана криптовалута, внедрена през 2009 г. от личност или група под псевдонима Satoshi Nakamoto.

Въпреки това, от създаването на Биткойн вече има многобройни криптовалутни птоекти, като броят им е доста над 1800+.

Тези криптовалути са известни като „altcoins“, което означава алтернатива на Биткойн.

Научете по подробно: Какво е алткойн?


2. Технология Blockchain

Блокчейн е публична дигитална книга /база данни/ за всички мрежови транзакции.

Всяка група от транзакции се нарича блок, като всеки блок се комбинира хронологично във верига.

Информацията, която съществува на блокчейн, е споделена и публична, следователно всеки възел, свързан с мрежата, притежава копие на блокчейна.

Всеки възел може да има достъп до всички транзакции, които някога са били извършени.

Разпределеният модел на Блокчейн технологията означава, че базата данни не може да бъде контролирана от един възел/обект, нито пък може да бъде хакната, тъй като няма нито една точка на неуспех.

Зловредни промени в Блокчейн са много малко вероятни, тъй като преодоляването на мрежата ще изисква огромно количество изчислителна мощност.


3. „Майнинг“ на криптовалути

Извличането на криптовалута е процес, чрез който се въвеждат нови монети в предварително програмирани циркулационни доставки, както и процес, използван за подсигуряване на мрежата, върху която работят монетите.

Хората, които извличат монетите, са известни като миньори.

Следователно, вместо да има централен орган, който да произвежда и осигурява паричното предлагане, той се разпространява в мрежата.

Процесът „Майнинг“

Транзакциите, които се случват в мрежата са : „Ани изпраща 3 биткоина на Иван“. Данните се събират от миньор и се окомплектоват в блок.

След това миньорът проверява дали всички транзакции в блока са валидни. Ако един миньор се опита да подаде блок с невалидна транзакция, то блокът ще бъде отхвърлен.

Пример за невалидна транзакция е: „Ани изпраща 4 биткоина на Иван“, но в мрежата е записано че тя има налични само 3 биткойна за изпращане.

След като миньорът успешно е проверил, че транзакцията в блока е валидна, той трябва да изчисли криптографския хеш.

Необходимо е миньорите да извършват тези изчисления, за да не позволят на никого да създава блокове, с това мрежата се застрахова от измамни блокове.

Изчисляването на криптографски хеш изисква голямо количество изчислителна мощност, тъй като стотици милиони изчисления са необходими в секунда.

Този процес е известен като „доказателство за работа“ (POW) . След като миньорът успешно решава хеша/задачата, блокът се препраща към мрежата, за да се провери за консенсусни правила.

След като бъде приет, блокът се добавя към мрежата на Блокчейн, транзакзията се осъществява и миньорът се възнаграждава с определено количество криптовалута.


4. Децентрализирани приложения

Яръко децентрализирано приложение/DApp е проекта Етериум, децентрализирана  мрежа от компютри с равнопоставен достъп.

Основната полза от това е, че потребителите на мрежата не зависят от централен компютър, за да изпращат и получават информация.

За да разберем напълно разликата между децентрализирано приложение и централизирано приложение, нека разгледаме някои примери за централизирани приложения като: Facebook, Twitter и YouTube.

Това са всички примери за централизирани приложения, тъй като за да ги използват, потребителят е зависим от мрежа, притежавана и управлявана от централен орган.

Това е в контраст с децентрализираното приложение, където потребителят не е зависим от централен орган за изпращане и получаване на информация.

Децентрализираните приложения използват силата на blockchain технологията с онова, което е известно като умен ум.

Интелигентните договори са самоизпълнителни договори, предназначени да наложат условията на споразумение.

Например, нормално ако искате да закупите къща, този процес ще включи множество трети страни, като агенти по недвижими имоти и адвокати, които ще уредят покупката за вас.

С използването на интелигентен Блокчейн договор процесът ще се осъществи единствено и само между купувача и продавача без трети страни.

След като всички условия по договора са изпълнени, интелигентният договор ще влезе в сила незабавно.

DApps разчитат на интелигентни договори, за да имат достъп до Блокчейн и да работят, както централизираните приложения разчитат на централизирани сървър за работа.

Общи изисквания на приложението за да може наистина да се смята че е децентрализирано:

 • Приложението трябва да е с отворен код
 • Данните на приложението трябва да се съхраняват в децентрализиран блокчейн.
 • Приложението трябва да използва криптографски маркер, например Биткойн, или един присъщ на приложението
 • Приложението трябва да генерира символи чрез криптографски алгоритъм.

За да избистрим идеята и разберете какво представлява DApp, нека разгледаме един реален пример за децентрализирано приложение.

Eth-Tweet
Eth-Tweet е децентрализирана платформа за блогове, която предоставя функционалност подобна на Twitter.

Въпреки това, тъй като Eth-Tweet работи на върха на децентрализирания блокчейн Етериум, нито една централизирана организация може да контролира този проект, и това което потребителят реши да публикува.


5. Интелигентни договори

Интелигентен договор е договор, който се самоизпълнява и е предназначен да наложи условията на споразумение, сключено между две страни.

Условията на договора се записват на компютърен език като C ++ като набор от инструкции и се изпълняват автоматично.

Целта на интелигентните договори е да се улесни обменът на пари или ценност, като същевременно се намалят разходите, свързани с учредяването на договора, например съдебни такси.

Например, ако Георги желае да сключи договор с Мария за продажбата на къща, обикновено двете страни ще търсят помощ от агент по недвижими имоти нотариус и адвокат, за да сключат и изпълнят договора.

Чрез използването на интелигентен договор, съответните желания на страните могат да бъдат кодирани и автоматично изпълнени, следователно, елиминирайки необходимостта от посредници.

Добре известно използване на интелигентни договори може да бъде намерено в Етериум блокчейн, където са интегрирани в децентрализирани приложения (DApps).

По-малкото доверие и самоизпълнението на интелигентните договори означава, че работата на DApps не трябва да зависи от централизирана мрежа.


6. Първоначално предлагане на монети (ICO)

Първоначалното предлагане на монети (ICO) е средство, чрез което стартираща бизнес компания може да набира капитал чрез продажбата на криптовалута, прилежаща на техния проект, в замяна на по-ценна криптовалута, като Биткойн или Етериум.

ICOs са нерегулирани и по този начин се класифицират като високорискови инвестиции.

Процесът на ICO

Ако стартиращата компания се надява да стартира успешна ICO, информацията за проекта обикновено се представя в така наречената бяла книга / презентация на проекта.

В този документ инвеститорите  очакват да намерят информация като: какво е проектът, екипът, който стои зад проекта и колко пари се търсят от МГС.

Когато е излъчен ICO на проект, закупеният токен може да даде на собственика и някои ползи.

Закупуване на ICO

Закупеният ICO токен може да даде на собственика достъп до конкретен протокол или мрежа и затова е известен като помощен маркер.

Въпреки това, жетона/токена може просто да бъде закупен с надеждата, че той ще увеличи своята стойност.

Средствата, набрани от ICO, обикновено се събират чрез публичен адрес, на който участниците изпращат криптовалути.

Друга възможност е да се създаде сметка за всички учасници, като им се предостави уникален публичен адрес.

Ако събере минималната сума пари, ICO се счита за успешна. Тогава токенът се регистрира в борсите за криптовалути , където те се търгуват срещу други криптовалути.

Въпреки това, ако минималната сума пари не се събере, ICO ще се счита за неуспено и средствата се връщат обратно на инвеститорите.


7. Бялата хартия (White Paper)

В криптовалутното пространство белите документи са документ, представен от стартиращия бизнес с намерение да информира и насърчи инвеститорите да участват чрез закопуване на ICO.

Бялата книга съдържа повече технически и задълбочени дискусии по проекта, който ще се изгражда.

Това може да включва: Консенсусен алгоритъм, който проектът решава да използва, как ще функционират възлите, които работят на платформата по проекта, и системата токените.

Въпреки че не всички бели книги имат една и съща структура, те са склонни да включват под някаква форма или по друг начин следните теми:

 • Въведение
 • Дефиниране на проблема
 • Техническо решение на проекта
 • Приложения на проекта
 • Път на развитие
 • Продажба на токени

Въведение

Въвеждането е важно за общото представяне  за това, което читателят ще се запознае от съдържанието на документа.

Тя може да варира в техническата си трудност в зависимост от аудиторията, за която е предназначена.

Дефиниране на проблема

Дефинирането на проблема, който стартиращият проект се опитва да реши, поставяйки в контекста целта, защо проектът е необходим и ценен на първо място.

Колкото по-ясна е дефиницията на проблема за читателя, толкова по-лесно е те да видят необходимостта и следователно потенциалните ползи от проекта.

Решение на проекта

Решението на проекта за предложения проблем е по-техническата част от „белия документ“.

Той показва на тези, които могат да го разберат, че проектът е осъществим.

Също до известна степен трябва да покаже, че екипът по проекта има добра техническа представа за технологията, за да може и да я приложи успешно.

Една бяла книга по стартиращ проект трябва да разясни приложенията и необходимостта  от действителния проект.

Например, прилагането на криптовалутите като система за разплащане и дигитални пари в брой.

Или прилагането на Етериум, като децентрализирана платформа, която управлява от своя страна интелигентните  договори. От първостепенно значение е проекта да покаже реални приложения в реалния свят .

Пътят на развитие

Пътят на развитие определя хронологично целите на проекта по датати, за която се възнамерява да постигнат целите.

Пътят на развитие е важен за дирижиране на очакванията на хората, които се интересуват и смятат да инвестират в този проект.

Колкото по-реалистични и точни са стъпките в развитието, толкова по-добре е за стартиращия бизнес да оправдае очакванията на заинтересованите страни.

Ако проект не успее да постигне заложените цели, това ще доведе до притеснения в инвеститорите и оттам отдръпване на капитали.

Секцията по продажбите и количеството на токените обикновено съдържа подробноститова, като например:

Продължителност на продажбата на токена, броя на токените, които ще се продават, и как се участва в продажбата на токена.


8. Твърди разклонения и меки разклонения

„Hard Fork“ -Твърди разклонения

Твърдото разклонение, познато като  „Hard Fork“ е перманентно отклонение от предходна версия на блокчейна по проекта; въвеждат се нови правила по консенсуса в мрежата, които не са съвместими с по-старата версия.

След твърдото разклонение блоковете (транзакциите), изпълняващи се от възлите, които все още не са обновени до последната версия на протоколния софтуер, ще бъдат невалидни.

Възли, изпълняващи по-старата версия на софтуера, трябва да следват новите консенсусни правила, за да могат блоковете им да бъдат валидни по новото разклоненение на мрежата.

твърдо разклопнение на блокчейн хард форк основи на криптовалутите
твърдо разклопнение на блокчейн хард форк

Разклонението се приема като еволюция и се осъществява, за да се увеличи функционалността на настоящия блокчейн, което  ще доведе до повишение на сигурността на работа в мрежата с новите по добри правила.

С един от сценариите, който бе свързан блокчейна на Етериум, беше внедрена твърдо разклонение, с цел превенция за да невалидират транзакциите след хакване от страна на DAO (Децентрализирана автономна организация).

Меко разклонение

Мекото разклонение е обратно съвместим метод за обновяване на блокчейн.

Мекото разклонение не изисква старите възли да се обновяват, за да се поддържа консенсуса, тъй като всички блокове на меката верига ще следват старите консенсусни правила, както и новите.

Въпреки това, блоковете, произведени от възли, съответстващи на стариите консенсусни правила, ще нарушат новите консенсусни правила и в резултат на това вероятно ще станат остарели от модернизираното мнозинство.

Това се дължи на факта, че за да проработи мекото разклонение, мнозинството от миньорите трябва да го признаят и да наложат новите правила по консенсуса.

Ако това мнозинство бъде достигнато, тогава по-старата мрежа ще отпадне от употреба и новосъздадения блокчейн  получава признанието като „истински“ блокчейн.

меко разклонение на блокчейн софт форк основи на криптовалутите


9. Доказателство за работа и доказателство за залог

Доказателство за работа

Доказателство за работа (PoW) е изискване, което трябва да се извърши от миньор, за да добави нов блок към блокчейна.

„PoW“ се появява в процеса на добив, когато миньорът успешно решава сложната математическа задача в мрежата.

Отговорите на проблема са известни като хеш; Хешът, който се създава, трябва да е валиден, тъй като трябва да е по-нисък от целевия хеш.

Целевият хеш е просто хеш стойност, определена от мрежата. Хешът, който е над целевия хеш, ще бъде невалиден и пъзелът няма да бъде решен.

Колкото повече от тези пъзели се решават, мрежата автоматично увеличава и  трудността.

Това означава, че целевата хеш стойност ще бъде намалена, и оттам броят на валидните хеширани стойности, които могат да бъдат произведени, също ще се понижава.

Решенията на тези математически пъзели често изисква много предположения или генериране на хеш стойности.

В резултат на това минното дело е скъп процес за миньорите, тъй като устройствата и електрическата енергия, необходими за производството на хеш стойности, са скъпи.

Толкова много, така че миньорите често ще използват добивните басейни, за да намалят разходите, а също и да увеличат вероятността за генериране на валидна хеш стойност.

PoW служи и като мярка за сигурност, като възпрепятства (DoS) атаките , защото мрежата от своя страна изисква 51% от изчислителната хеш мощност на мрежата, за да се генерира невалидна стойност, което е изключително скъп и безпредметен процес.

Доказателство за залог

Негативите по модела „PoW“ е това, че се използва значително количество електрическа енергия.

Смята се, че само за осъществяване Блокчейн веригата на Биткойн ще се консумира толкова електроенергия, колкото България за две години.

Доказателството за залог (POS) има за цел да реши този енергиен проблем, като изисква от миньорите да заложат/затворят определена сума от своите средства за да се потвърдите блока, вместо да се генерират хеш стойности.

Миньорите на „PoS“ са ограничени до добив на процент от сделките, които отразяват и техния дял в криптовалутата.

Например, един миньор, който притежава 5% от наличните биткоини, може само да обслужи до 5% от блоковете в мрежата.

В системата на PoS няма мрежово възнаграждение за блокове, вместо това миньорите получават възнаграждение чрез транзакционните такси от проверката на даден блок.

С времето статията се доразвива. Ако имате въпроси или нещо по темата, моля оставете Вашето мнение по долу.

1 Коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук