Какво е Биткойн?

3
1732
какво е биткойн

Какво е биткойн? – Система позволява плащания да се извърват между потребители, без да преминават през централен орган например, банка или платежен портал. Транзакцията се създава и провежда единствено по електронен път. Биткойните не се отпечатват, като доларите или еврото – те са създадени от компютрите по целия свят, използвайки свободен софтуер.

Това е първият пример за това, което днес наричаме криптовалути, нарастващ клас активи, който споделя някои характеристики на традиционните валути, като проверката се основава на криптографията.

Кой е създал Биткойн ?

Разработчик на софтуер, неизвестна личност, който се подвизава с псевдоним от името на Сатоши Накамото, създал биткойн през 2008 г. като система за електронно плащане, базирана на математически доказателства. Идеята е да се създаде средство за обмен, независимо от централната власт, което да може да се прехвърля по електронен път по сигурен, проверим и непроменим начин.

И до днес никой не знае кой е Сатоши Накамото.

По какво се различава от традиционните валути?

Биткойн може да се използва за електронно плащане / разплащане, ако и двете страни желаят. В този смисъл, това е като конвенционалните долари, евро или йени, които също се търгуват по електронен начин.

Биткойн се различава от Фиатните валути по няколко важни качества:

1 – Децентрализираност

Най-важната характеристика на Биткойн е, че той е децентрализиран. Нито една институция не контролира Bitcoin мрежата. Тя се поддържа от независими доброволни програмисти и се управлява от отворена мрежа от специализирани компютри, разпространявани по целия свят. Това привлича индивиди и групи, които са недоволни от контрола, който банките или държавните институции имат върху парите им.

Биткойн децентализираност

Биткойн решава „двойния проблем с разходите“ на електронните валути (в които дигиталните активи могат лесно да бъдат копирани и повторно използвани) чрез гениална комбинация от криптография и икономически стимули. В фиатните електронни валути тази функция се изпълнява от банките, което им дава контрол над традиционната система. С биткойн целостта на транзакциите се поддържа от разпределена и отворена мрежа, притежавана от никой.

2 – Лимитираност на количеството

Фиатните пари като (долари, евро, йени и т.н.) имат неограничено предлагане – централните банки могат да отпечатат толкова пари, колкото искат и могат да се опитат да манипулират стойността на валутата спрямо другите валути. Притежателите на валутата (и особено гражданите са с малка алтернатива) поемат разходите.

От другата страна, биткойн наличността е строго контролирана и лимитирана от базовия алгоритъм. Малък брой нови биткойни изтичат на всеки час и ще продължат да го правят с намаляващ темп, докато не бъде достигнат максимума от 21 милиона биткойна. Това прави биткойн по-привлекателен като актив – на теория, ако търсенето расте и предлагането остане същото то стойността му ще се увеличи.

3 – Анонимност

Докато подателите на традиционните електронни плащания обикновено се идентифицират (за проверката и за спазване на законодателството за борба с изпирането на пари и други закони), потребителите на биткойн теоретично работят в полуанонимност. Тъй като няма централен „орган“, потребителите не трябва да се идентифицират, когато изпращат биткойн на друг потребител. Когато е подадена заявка за транзакция, протоколът проверява всички предишни транзакции, за да потвърди, че изпращачът има необходимата сума от брбиткойни, както и правомощието да ги изпрати. За системата не е нужно да знае вашата идентичност.

Но на практика всеки потребител се идентифицира по адреса на портфейла си. Транзакциите могат, с известно усилие, да бъдат проследени по този начин. Също така, правоприлагащите органи са разработили методи за идентифициране на потребителите, ако е необходимо.

Освен това, вече повечето борси са задължени по закон да извършват проверки на самоличността на своите клиенти, преди да им бъде разрешено да купуват или продават биткойни, улеснявайки друг начин, по който биткоинът може да бъде проследен. Тъй като мрежата е прозрачна, салдото на дадена транзакция е видим за всички.

Това прави биткойн непривлекателна валута за престъпници, терористи или перачи на пари.

4 – Неотменяемост

Транзакциите с биткойни не могат да бъдат отменени, за разлика от електронните транзакции.

Това е така, защото няма централен „арбитър”, който да може да каже „добре, а сега спрете парите”. Ако дадена транзакция е записана в мрежата и ако е изминал повече от час, е невъзможно да се промени.

Макар че това може да разтревожи някои, това означава, че всяка транзакция в Биткойн мрежата не може да бъде подправена.

5 – Делимост

Най-малката единица на биткойна се нарича сатоши. Това е сто милионна част от биткойна (0.00000001) – при днешните цени, около една стотна от цента. Това би могло да даде възможността за микротранзакции, които с традиционните фиатни електронни пари не могат да се извършат.

Откъде идва биткойн?

На практика Биткойн се „добива“ от огромна, децентрализирана (наричана още „peer-to-peer“) мрежа от компютри по целия свят, които непрекъснато проверяват и осигуряват точността на блокчейна. Всяка отделна биткойн транзакция се отразява в тази книга, като нова информация периодично се събира в „блок“, който се добавя към всички блокове, които са били преди.

Прочетете повече, за да разберете как се обработват транзакциите на Биткойн и как се добиват Биткойни, за какво може да се използват, как и какво можете да купите, продавате и съхранявате своя биткойн. Също така ще ви обясним няколко алтернативи на биткойна, както и как функционира основната технология – блокчейн.

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук