Защо не трябва да инвестирам в Блокчейн собственост на  централизирана компания

0
1317

Последна актуализация 29 октомври 2021

Защо да инвестирам в Блокчейн?

Днес за свободното блокчейн общество, съществуват само два достойни блокчейн проекта: Биткойн и Етериум, като Биткойн е засега е най-децентрализираният от двата.

защо да инвестирам в блокчейн

Каквото и да сте чували, думите „блокчейн“ и „децентрализация“ за нас те са синоними.

В основата си Биткойн е създаден като „чиста демократична децентрализирана версия на дигиталните пари”. И това е първата децентрализирана блокчейн технология. За съжаление, тази философия се размива, извращава и отравя с всеки изминат ден. От всякакви мошеници, под формата на „безплатна” информация във вашите имейли до приказките на големи международни компании.

Технологията Блокчейн означава децентрализираност и не може да бъде използвана от една центализирана компания или организация и да получи предимство пред другите. Представете си е ако ви се представи да използвате „интернет който е еднолична собственост на една компания”.- това е безмислено.

Защо да не инвестирам в Блокчейн собственост на една компания?

С центализираност „Блокчейн“ няма абсолютно никакъв смисъл да съществува, тъй като той е мрежова технология, точно като интернет и означава, че ще е ценен само тогава когато има голям брой от независими участници.

Можете и да твърдите, че съществуват и големи мрежи под централизиран контрол (например банките, Facebook, Amazon). Но с времето тези централизирани организации започнаха да се провалят по един или друг начини, което не е добре за обществото ни като цяло.

Например банковата криза от 2008 г., информационният балон на Facebook, който помогна да се избере един от най-противоречивиите президенти в историята на САЩ. Проблемите с личните данни на Фейсбук и Гугъл, глобализацията на Амазон и много, много други случаи.

Представете си, че целият интернет се контролира от една глобална организация. На първия ден тази организация вероятно ще забрани всички свои критици. А може би, знаейки къде точно живеят най-яростните и противници, физически ще бъдат елиминирани. След това ще наложат и ограничения върху това как трябва да се осъществяват определени неща в този „интернет“, може би „съществени неща” като плащания, комуникация и т.н.

Не е нужно да отидете много далеч, за да опитате от тази горчива истина,… свържете се само към сървър в Китай. Китайският интернет е едно много странно място, контролирано и подчинено на нещо, което изглежда като модерната версия на Министерството на истината.

Добрите примери

Но от друга страна лесно е да се види, как независимата Уикипедия се конкурира с централизираните – Енциклопедия Британика и няколко други проекта. Които в крайна сметка имат няколко платени уебсайта само с няколко професионални платени редактори и само малка част от съдържанието, което е достъпно безплатно. Представете си написването на световната история, която би зависила ит тези платени редактори.

Ако имате други примери , моля не се колебайте да оставите коментарите си по-долу.

В центализирания блокчейн нещата могат да се обърнат на 180 градуса за части от секундата и да навлече мащабни главоболия на своите участници. Какво ще последва от това ? Замяна на един централизиран блокчейн с друг? Не. Истината е в Децентрализираноста на блокчейн, в която грешката е невъзможна.

Някои технологии и идеи са родени за да бъдат свободни, те просто не работят в затворена среда. Блокчейн е един от тях. Биткойн е полезен инструмент за всеки и всички на планетата, но вместо изграждането на услуги около него, най-изестните световни финансови организации създават свои собствени централизирани версии на Биткойн, с което се стремят да ни объркат отколкото да имат своето смислено приемане.

Защо да инвестирам в независим децентрализиран Блокчейн?

Как би могъл да се възползва всеки бизнес с нестопанската цел в отворени технологии като блокчейн?

Направете това, което желаете по ваш начин. Ако можете използвайте Bitcoin, за да позволите на вашите потребители да плащат за услугите ви, защо не? Не е нужно да създавате свой собствен крипто-токен!

Ако е изгодно за вас да автоматизирате някакъв бизнес процес с проект на Етериум, направете го! Няма никакъв друг смисъл да се изграждат нови платформи за интелигентни договори.

Подкрепяйте развитието на децентрализираните технологии. Дарявайте на фондациите, които гарантират, че интернет остава отворен и нецензуриран, че световната енциклопедия остава свободна и незасегната от корпоративна или политическа програма. Всеки човек, включително и вашата организация, ще се възползва свободно от всичко тогава и ефектът ще бъде експоненциален.

Компании като Alphabet, Microsoft, IBM и много други центализирани компании вече разбират това.

Alphabet е една от най-големите и най-богати компании в света. А Android, нейната мобилна операционна система с отворен код генерираща милиарди долари приходи чрез предлагането на продуктите на Google по подразбиране.

койнбейс купон

Microsoft догонва Alphabet, с придобиването на GitHub, където „живеят”  значителна част от проекти с отворен код, което е силен сигнал, че Microsoft вярва, че в това е бъдещето.

IBM обяви, че ще закупи Red Hat. -Доставчик на корпоративни решения с отворен код, на стойност $ 32 млрд. долара (три пъти повече от пазарната си капитализация от 2014 г.). Посоката, в която ще се променя  света изглежда че ще софтуерът с отворен код,.

Няколко думи за предпазливост

Блокчейн в момента е едно невероятно разхвърляно място, „Дивия Запад“ с много мошеници и открити измамници. Има и много „блокчейни“, които нямат нищо общо с децентрализацията или с отворения код. Не е задължително това да е нещо лошо, то повишава интереса на хората към тази технология. В крайна сметка хората ще разберат какво наистина означава блокчейн и децентрализираността респективно.

Какви са признаците, че разглеждате проект, който използва думата „blockchain“ като възможност за прикритие?

Подхождайте с изключително внимание към думи като „частен блокчейн“ или „консорциум блокчейн“. Това просто е объркващо име за споделена база данни. Което от своя страна обезмисля блокчейн идеята което в тази „тяхна” среда не се нуждае от никакви свързани блокове. Разпределителна архитектура с лимитен дизайн свеждащ до една компютърна система, нямаща нищо общо с блок или верига.

„Кодът на проекта” не се издава с лиценз за отворен код. което означава, че нямате всички предимства спрямо разработката с отворен код:

Проектът се управлява от дружество с нестопанска цел. Лошо ли е? Е, това променя всичко. Една комерсиална фирма има само единствена цел – да печели пари за своите акционери, основатели и инвеститори. Така че продукт или услуга, която ви се предлага за 1 евро днес и ви обещава да ви отърве от всички ваши проблеми, утре може много лесно да ви струва 100 евро, защото акционерите така са решили да направят.

Структурата с нестопанска цел, съчетана с подход и отворен код, предотвратява подобните неприятни ситуации.

Така че, когато се въвличате в  проект на  блокчейн. – Бъдете сигурни че състава му е 100% с отворен код, и без употребата на „безглутенови съставки и подправкии”.

В Заключение

Блокчейн не е просто технология, а философия, тясно свързана с идеята за свободни проекти, собственост на обществото. Вместо да се доверяваме на корпорации, вече можем лично да участваме в напълно прозрачни икономически системи.- Без място за измама, и точно заради това тази идея е толкова чужда на отделни хора правителства и организации.

Изборът е Ваш.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук