Днес за свободното блокчейн общество, съществуват само два достойни блокчейн проекта: Биткойн и Етериум, като Биткойн е засега е най-децентрализираният от двата.

Каквото и да сте чували, думите „блокчейн“ и „децентрализация“ за нас те са синоними.

В основата си Биткойн е създаден като „ чиста демократична децентрализирана версия на дигиталните пари” и това е първата децентрализирана блокчейн технология. За съжаление, тази философия се размива, извращава и отравя с всеки изминат ден от всякакви мошеници, под формата на „безплатна” информация във вашите имейли до приказките на големи международни компании.

Технологията Блокчейн означава децентрализираност и не може да бъде използвана от една центализирана компания или организация и да получи предимство пред другите. Представете си е ако ви се представи „интернет собственост на една компания”.- това е безмислено.

С центализираност „Блокчейн“ няма абсолютно никакъв смисъл да съществува, тъй като той е мрежова технология, точно като интернет и означава, че ще е ценен само тогава когато има голям брой от независими участници.

Можете и  да твърдите, че съществуват и големи мрежи под централизиран контрол (например банките, Facebook, Amazon), но с времето тези централизирани организации започнаха да се провалят по един или друг начини, което не е добре за обществото ни като цяло.

Например банковата криза от 2008 г., информационният балон на Facebook помогна да се избере едни от най-противоречивиите президенти в историята на САЩ, проблемите с личните данни на Фейсбук и Гугъл, глобализацията на амазон и много, много други случаи.

Представете си, че целият интернет се контролира от една глобална организация. На първия ден тази организация вероятно ще забрани всички свои критици а и може би, знаейки къде точно живеят най-яростните и противници, физически ще бъдат елиминирани. След това ще наложат и ограничения върху това как трябва да се осъществяват определени неща в този „интернет“, може би „съществени неща” като плащания, комуникация и т.н. Не е нужно да отидете далеч, за да имате този опит, свържете се към сървър в Китай. Китайският интернет е много странно място,  контролирано и подчинено на нещо, което изглежда като модерна версия на Министерството на истината .

Но от друга страна лесно е да се види, как независимата Уикипедия се конкурира с централизираните – Енциклопедия Британика и  няколко други проекта, които в крайна сметка имат няколко платени уебсайта само с няколко професионални платени редактори и само малка част от съдържанието, което е достъпно безплатно. Представете си написването на историята която би зависила ит тези платени редактори.

Ако имате други примери , моля не се колебайте да оставите коментарите си по-долу.

В центализирания блокчейн нещата могат да се обърнат на 180 градуса за части от секундата и да навлече глобални неприятности на своите участници. Какво ще следва от това ? Замяна на един централизиран блокчейн с друг? Не . Истината е в Децентрализираноста на блокчейн, в която грешката е невъзможна.

Някои технологии и идеи са задължени да бъдат свободни, те просто не работят в затворена среда. Блокчейн е един от тях. Биткойн е полезен инструмент за всеки и всички на планетата, но вместо изграждането на услуги около него, най-известните финансови организации създават свои собствени централизирани версии на Биткойн, които се стремят да ни объркат отколкото да имат своето смислено приемане.

Как би могъл да се възползва бизнеса с нестопанската цел в отворени технологии като блокчейн?

Направете това, което желаете по ваш начин. Ако можете използвайте Bitcoin, за да позволите на вашитепотребители да плащат за услугите ви, защо не? Не е нужно да създавате свой собствен крипто-токен!

Ако е изгодно за вас да автоматизирате някакъв бизнес процес с проект на Етериум, направете го! Няма никакъв друг смисъл да се изграждат нови платформи за интелигентни договори.

Подкрепяйте развитието на децентрализираните технологии. Дарявайте на фондациите, които гарантират, че интернет остава отворен и нецензуриран, че световната енциклопедия остава свободна и не е засегната от корпоративна или политическа програма. Всеки човек, включително и вашата организация, ще се възползва свободно от всичко това и ефектът ще бъде експоненциален.

Компании като Alphabet, Microsoft, IBM и много други вечеразбират това.

Alphabet е една от най-големите и най-богати компании в света, а Android, нейната мобилна операционна система с отворен код, генерира милиарди долари приходи чрез предлагането на продуктите на Google по подразбиране.

Microsoft догонва Alphabet , с придобиването на GitHub, където „живеят”  значителна част от проекти с отворен код, което е силен сигнал, че Microsoft вярва, че това е бъдещето.

IBM обяви, че ще закупи Red Hat, доставчик на корпоративни решения с отворен код, на стойност $ 32 млрд. Долара (три пъти повече от пазарната си капитализация през 2014 г.). Посоката, в която ще се променя  света изглежда че ще софтуерът с отворен код,.

Думи на предпазливост

Блокчейн е едно невероятно разхвърляно място, с много мошеници и открити измамници. Има много „блокчейни “, които нямат нищо общо с децентрализацията или с отворения код. Не е задължително това да е нещо лошо, то повишава интереса на хората към тази технология и в крайна сметка хората ще разберат какво наистина означава блокчейн .

Какви са някои от признаците, че разглеждате проект, който използва думата „blockchain“ като възможност за прикритие?

Подхождайте с изключително внимание към думи като „частен блокчейн“ или „консорциум блокчейн“. Това е просто объркващо име за споделена база данни,  което обезмисля блокчейн идеята което в тази „тяхна” среда не се нуждае от никакви свързани блокове. Разпределителната архитектура с лимитен дизайн свеждащ до една компютърна система, нямаща нищо общо с блок или верига.

„Кодът на проекта” не се издава с лиценз за отворен код. което означава, че нямате всички предимства спрямо разработката с отворен код:

Проектът се управлява от дружество с нестопанска цел. Лошо ли е? Е, това променя всичко. Една комерсиална фирма има само единствена цел – да печели пари за своите акционери, основатели и инвеститори, така че продуктът, който струва 1 долар днес и ви обещава да се отървете от всички ваши проблеми, може много лесно утре да струва 100 долара, защото акционерите така са решили да направят.

Структурата с нестопанска цел, съчетана с подход и отворен код, предотвратява подобните неприятни ситуации.

Така че, когато се въвличате в  проект на  блокчейн, бъдете сигурни че е състава му е 100% с отворен код, без употребата на „безглутенови съставки и подправкии”.

Блокчейн  не е просто технология, а философия, тясно свързана с идеята за проекти, собственост на обществото. Вместо да се доверяваме на корпорации, вече можем лично да участваме в напълно прозрачни икономически системи без място за измама, и точно заради това тази идея е толкова чужда на отделни хора и организации.

Изборът е Ваш.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук